Koronavirüs dünya gündeminin ilk sıralarında olmaya devam ediyor. Aşı uygulamaları belli bir sürece yayılacağı için bağışıklık güçlü tutulmalıdır. Bu noktada ise beslenme çok önemlidir. Peki koronavirüse karşı nasıl beslenilmelidir? Beslenme konusunda nelere dikkat edilmelidir. Dahiliye Uzmanı Dr. Rıfat Bozkuş açıklamalarda bulundu.
#Koronavirüste BeslenmePandemi döneminde dışarı çıkmadan da ev içinde yapabileceğimiz egzersizlerle harekete geçebiliriz. Beslenme alışkanlıkları ile birlikte bu küçük hareketler koronavirüse karşı bağışıklığımızı güçlendirir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gizem Gençyürek, pandemi döneminde artan hareketsizlikle birlikte fazla kilolardan kaçınmanın püf noktalarını açıkladı.
#BeslenmeKoronavirüs vakalarının artış göstermesinin ardından bağışıklık sisteminin nasıl güçlü tutulacağı konusu öne çıktı. İç Hastalıkları Uzmanı Necdet Yetim, bu dönemde yeteri kadar dinlenilmesi, vücut sıcaklığının korunması gerektiğini özellikle vitamin ve protein ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini söyledi, bağışıklığı güçlendirecek besinleri açıkladı.
#KoronavirüsTarım ve Orman Bakanlığı, gıdaların etkilerine yönelik yeni taslağı görüşe açtı. Buna göre tüketicilerin beslenme alışkanlıkları, hassasiyetleri ve tüketim tercihleri açısından temel bilgi kaynağı gıda etiketleri yeniden düzenlenecek
#GıdaKovid-19 enfeksiyonunun olası etkilerinin tüm bireylerde olduğu gibi ileri yaş grubundakiler için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üy. Emir Ruşen, Kovid-19’un Alzheimer üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Ruşen, “Kovid-19’un zihinsel fonksiyonları çok hızlı gerilettiğine yönelik veriler var” dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı'nın 11 Mayıs'ta paylaştığı koronavirüs tablosuna göre, 14 bin 497 kişinin testi pozitif çıkarken, 278 kişi hayatını kaybetti. Ramazan Bayramı için uyarılarda bulunan Dr. Ahmet İnal, 'Bina içi bayramlaşma sırasında bulaşlar çok artabiliyor. Aynı bina içinde 10 ailenin birden karantinaya girdiği görülüyor. Mutlaka bunu engellememiz lazım' dedi. İnal ayrıca tam kapanmanın ardından evlerine dönecek kişiler için uyarılarda bulundu. İnal, 'Koronavirüs hareket halinde. Bu hareket virüsteki bulaşı artırdığı gibi aynı zamanda mutasyonu da artırıyor. Virüsün bulaşıcılığı ve ölümcüllüğü daha da artmış oluyor.' ifadelerini kullandı.
#KAYSERİGaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, koronavirüse karşı savaş açan vücudun bağışıklık sistemini kontrolden çıkaran sitokin fırtınasını ölçen ve erken önlem alınmasını sağlayan 'biyosensör metodu' geliştirdi. Sistemle ilgili 4 aylık yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Lütfi Yola, 'biyosensör metodu' sistemi ile birlikte koronavirüste erken teşhis durumunun mümkün olduğunu söyledi.
#GaziantepDünya Sağlık Örgütü verilerine göre salgının başladığı Aralık 2019 tarihinden bu yana dünya genelinde koronavirüse yakalanan kişi sayısı yüz milyona yaklaştı. Türkiye’de ise ilk vakanın açıklandığı tarihten bu yana geçen yaklaşık bir yıla yakın bir süre içerisinde 2,4 milyon kişi Kovid-19 pozitif tanısı aldı.
#KarantinaAltınbaş Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada Alver, evde karantina sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgi verdi. 15 kural sıralayan Dr. Alver, “Aileniz ve toplum sağlığı için Kovid-19 pozitif yakınınıza karantina kurallarını uygulaması konusunda destek olun, teşvik edin. Testi pozitif olan yakınınızın temel ihtiyacı olan eşyaları ve ilaçlarıyla, temiz çarşafların olduğu ve dinlenmesi için yatak olan ayrı bir odada izole edin” dedi.
#Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada AlverBitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, koronavirüse karşı etkili olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Balcı, “Fitoterapi son yıllarda bir hayli popülerleşti. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli bitkilerden faydalanmak oldukça etkili” dedi.
#Uzman Diyetisyen