Etnik kökenin beyin tümörü üzerindeki etkisini inceleyen ilk araştırmada, beyin tümörü teşhisi konan beyaz İngilizlerin 12 ay içinde ölme olasılığının diğer etnik gruplardan hastalara göre daha fazla olduğu ortaya çıktı.
#Beyin TümörüKoronavirüs salgınına karşı elimizdeki en büyük silah olmaya devam eden Kovid-19 aşıları kimi kesimlerce güvenilir bulunmuyor ve insanlar aşı olmayı reddediyor. Ancak birçok ülkede aşı yaptırmamanın sonucu sert yaptırımlar olmaya başladı. Singapur da bu ülkelerin arasına katılarak aşı olmayanlar için kritik bir karar verdi.
#KoronavirüsAlmanya, Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'da aşıların üçüncü dozu, isteyen herkese yapılıyor. Kimi ülkeler sadece riskli durumdaki vatandaşlarını üçüncü dozla aşılarken en büyük kafa karışıklığı ise aşı sertifikaları konusunda yaşanıyor...
#KoronavirüsYatağa gittiğiniz zaman kalp hastalığı riskinizi etkileyebilir. Yapılan bir araştırma kalp sağlığınız korumak için uykuya dalmanız gereken en ideal saat aralığının gece 22:00 ile 23:00 arasında olduğunu ortaya koydu. Araştırma gece geç yatan kadınlar ve erken yatan erkeklerde kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğunu belirledi.
#UykuProf. Dr. Orhan Şen sosyal medya hesabından dikkat çeken açıklama yaptı. "Sis ve soğuk hava ile ısınma ve ulaşımdan kaynaklı hava kirliliği başladı" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Şen hava kirliliği açısından tehlikeli olan bölgeleri tek tek saydı.
#Prof. Dr. Orhan ŞenABD’de nakliye sektöründe çalışacak 80 bin kamyon şoförüne acil ihtiyaç olduğu belirtilmişti. Yıllık 47 bin dolar kimi zaman bonuslarla 57 bin doları bulan kamyon şoförüne başvuru yapanların sayısı işsiz kalan taksi şoförleri sebebiyle de artmaya başladı.
#Kamyon ŞoförüSıfır-Kovid politikalarına rağmen vaka sayısı üç ayın en yüksek seviyesine çıkan Çin'de salgın 31 eyaletinin 20'sine yayıldı. Yetkililer şehirlerde kilitlemeler ve zorunlu testlere başlarken test olmak istemeyenlerin çitlere tırmanıp saklandıkları ortaya çıktı.
#ÇinDünya yaklaşık 2 yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde... Son dönemde dünyanın farklı noktalarından takviye aşı kararları geldi. İngiltere Sağlık Bakanlığı 3. dozdan sonra görülen yan etkileri açıkladı.
#Kovid AşısıSon dönemde dünyanın farklı noktalarından takviye aşı kararı gelirken salgın konusunda en yetkili kurum olarak gösterilen ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) ilginç bir açıklama geldi. CDC, aşının en yaygın yan etkilerini açıkladı.
#KoronavirüsKoronavirüs aşısının yan etkileri, aşılama süreci devam ederken gündemde yer almayı sürdürüyor. Türkiye, yoğun şekilde aşılama programına devam ediyor. "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında en son 18 yaşını dolduran herkes için aşı randevuları açılırken, AVM'ler, havalimanları, tren ve otobüs garları gibi toplumun yoğun bulunduğu alanlarda da yerinde aşı hizmeti sunuluyor. Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşının yan etkilerini internet sitesinden duyurdu. Peki, koronavirüs aşısı yan etkileri neler? İşte, Biontech ve Sinovac aşısının yan etkileri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Koronavirüs Aşısı Yan Etkileri Neler?Son dakika haberi... Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamada bulundu. Bakan Koca'nın sözlerinin ardından Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aşının yan etkilerine yönelik incelemelere ilişkin bilgi verdi. Kara, Türkiye'de uygulanan inaktif ve mRNA Kovid-19 aşılarında şişlik, kızarıklık, ağrı gibi yan etkiler oluştuğunu belirtti. Peki, Koronavirüs aşısının yan etkileri neler? Aşının yan etkileri ne zaman geçer? İşte, Prof. Dr. Ateş Kara'nın aşı yan etkileri hakkında yaptığı açıklamalar.
#Koronavirüs Aşısının Yan EtkileriKoronavirüs (Kovid-19) üzerinde incelemelerde bulunan İngiliz bilim insanları, virüsün yeni bir zararını keşfetti. Bu keşif 'Kovid-19'da yeni yan etki mi bulundu' tartışmalarının fitilini ateşledi.
#DünyaTürkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 25 milyon 300 bini aşarken Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan olası yan etkilerle ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi. Doç. Dr. Savaşçı, "Şunun altını özellikle çizeyim; bu aşılar hiçbir şekilde canlı aşı olmadığı için aşıya bağlı koronavirüs kapma, hasta olma ihtimali yok. Genelde bizim aşı yan etkilerimiz 2 gün veya 3 gün sürebilir. Daha da uzuyorsa ve belirtiler belirgin hale geliyorsa mutlaka test yaptırsın. Virüsü almıştır, aşı da henüz koruyucu seviyede değildir" ifadelerini kullandı.
#Koronavirüs AşısıKoronavirüs salgınına karşı en büyük silahımız olan aşılar dünyanın birçok ülkesinde uygulanmaya başladı. Öte yandan özellikle ikinci doz aşıdan sonra Kovid-19'a karşı koruma sağladığı düşünülen aşılarla ilgili beklenmedik gelişmeler yaşanmaya da devam ediyor. ABD'li Melanie Rosen adlı kadın da buna son örnek olarak gündemde...
#ABDDünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19’a karşı geliştirilen aşıların ülkelere eşit dağıtılmadığını belirterek, üye ülkelere aşıların eşit dağıtılması için ortak çalışma çağrısında bulundu. Öte yandan DSÖ'nün sağlıkla ilgili acil durumlar programının yönetici direktörü Mike Ryan, 'aşılar salgını tek başına sonlandıramaz' dedi. DSÖ genel direktörünün kıdemli danışmanlarından Dr. Bruce Aylward ise 'aşılar sihirli değnek değil.' dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı'nca, Kovid-19 aşısının yan etkilerine karşı yapılacaklar konusunda bilgilendirmede bulunuldu. Açıklamada, aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık varsa aşı uygulanan kola yüksekte olacak şekilde pozisyon verilmesi ve soğuk uygulama yapılması gerektiği belirtildi.
#KoronavirüsBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında koronavirüs aşısıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Koronavirüs aşılarının nasıl yapılacağı merak ediliyordu. Prof. Dr. Özlü, Türkiye'de aşılamanın nasıl yapılacağı sorusuna yanıt verdi. Özlü, kuyruk olmaması için randevu usulü aşı yapılacağını söyledi.
#Tevfik ÖzlüSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu, korona virüsünün mutasyon geçiren varyantlarının dünyayı tedirgin ettiği süreçte kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Çin'den gelecek aşının pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacağını belirtti. Ayrıca İngiltere'de ortaya çıkan yeni mutasyon koronavirüsün Türkiye'de görülmediğini açıkladı. Yerli korona aşısı konusunda son durum ne? Alınan tedbirler sonuç veriyor mu? Tüm merak edilen soruları tek tek yanıtladı.
#Fahrettin KocaSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye gelecek Çin aşısının pazarı pazartesiye bağlayan geceye yola çıkacağını duyurdu. SinoVac şirketinin corona virüsüne karşı geliştirdiği aşıya ilişkin sonuçları ise Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal açıkladı. Koronavirüs aşının etkinliğinin yüzde 91.25 olduğu belirten Prof. Dr. Ünal, aşının ciddi yan etkileri bulunmadığı tespitini de paylaştı.
#Çin AşısıSon dakika... İngiltere'de Pfizer ile BioNTech'in geliştirdiği koronavirüs aşısı BNT162b2'nin kullanım kılavuzu açıklandı. Prospektüste, aşının gebeliğe, alerjisi olan ve yakın zamanda çok sahibi olmak isteyenlere etkisiyle ilgili pozitif veya negatif bir değerlendirme yapılamadığından, herhangi bir uyarı yer almadı.
#Koronavirüs Aşısının Yan EtkileriCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıABD'de AstraZeneca Kovid aşısı olduktan kısa bir süre sonra komaya giren kadının çok nadir görülen ciddi bir sendromu olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz sene eleştiri oklarının hedefinde olan AstraZeneca aşısı bu yıl yeniden aşıyı kullanan ülkelerde tartışma konusu oldu.
#Guillain Barre SendromuBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19