Helenistik dönemin tapınak merkezi olarak bilinen Komana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları 13. yılına girdi. Prof. Dr. Burcu Erciyas, “Komana, Anadolulu bir tanrıça olan Ma'ya adanmış. Helenistik dönemden itibaren bir ziyaret merkezi diyebiliriz. Hem festivallerin düzenlendiği, hem de ticaretin canlandığı bir yerleşim olarak dikkat çekiyor." dedi.
#Tokat- Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde yer alan kaya mezarın etrafına koruma amacıyla tel örgü çekildi - Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Erciyas: - "Kaya mezarı, 2013 yılında bilinçsiz kişiler tarafından dinamitle patlatılarak içerisinde hazine aranmıştı. Tokat Müzesi ve kazı heyeti iş birliğinde bu yıl tel örgü içerisine alınarak bilgilendirici pano hazırlandı"
Tokat'ta Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla Komana Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda 1100 yıllık aile mezarlığı bulundu.Tokat-Niksar arası Gümenek mevkiinde bulunan Komana Antik kentinde Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla, 2004 yılında çalışma başlatıldı. Başlatılan çalışmalar kapsamında ilk olarak komana antik kentinin sınırları belirlemek amacıyla yüzey çalışması yapıldı. 2009 yılından itibaren ise kazı çalışmaları başladı. Antik kentin ortasında bulunan ve hamamtepe olarak adlandırılan alanda çalıştırmalar yoğunlaştırıldı. Çevresi sur duvarlarıyla çevrili olan tepede yapılan çalışmada alanın Bizans döneminde mezarlık alanı olarak kullandıdığı tespit edildi. Geçtiğimiz yıl ara verilen çalışmalara geçen hafta tekrar başlandı.Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT/DHA
#Antik Kent