Düsseldorf’ta T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu ve Köln Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen ‘7 Bölge 7 Renk’ adlı kültür gecesi büyük bir katılımla gerçekleşti. Konsolosluk salonunda düzenlenen etkinlik, Türkiye’nin zengin kültürel mozaiğini Almanya’daki Türk ve Alman dostlarına tanıttı.
#ALMANYAMevlüde Genç, vefatının ikinci yılında Köln Yunus Emre Enstitüsü’nde düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı. Hayatı, felsefesi ve bıraktığı vasiyeti konu alan “Bilge Ana: Mevlüde Genç” belgeselinin gösterimi yapıldı. Belgeselin yönetmeni ve yapımcısı TRT sanatçısı Sevinç Yeşiltaş ile gazeteci Ali Kılıçarslan, gösterimin ardından izleyicilerle anlamlı bir sohbet gerçekleştirdi.
#Mevlüde GençAlmanya’nın Köln kentiyle İstanbul’un kardeş şehir ilanının 25’inci yılı etkinlikleri kapsamında Türk ve Alman fotoğrafçıların ortak katkısıyla Köln’de fotoğraf sergisi açıldı. Yedi sanatçının fotoğraflarının sergilendiği sergi, Köln Yunus Emre Enstitüsü ile Köln-İstanbul Kardeş Şehir Derneği iş birliğiyle gerçekleştirildi.
#Gülüzar ÇiçekAlmanya’nın Köln kentinde ‘Albaraka Hat Koleksiyonu Sergisi’ açıldı. Köln Yunus Emre Enstitüsü’nde (YEE) hat sanatını yaşatmak ve tanıtmak amacıyla açılan sergide hat sanatının yanı sıra tezhip ve ebru sanatından örnekler de yer aldı.
#Albaraka Hat KoleksiyonuBern Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bernd Nicolai, “Nazi Almanyası’ndan 1930’lu yıllarda kaçan önemli bilim insanlarına Türkiye kucak açarak büyük bir insanlık örneği göstermiş ve birçok Alman bilim insana da önemli bilim ve teknik aktarımı yapma fırsatı sunmuştur” dedi.
#Bilim İnsanlarıAlmanya’nın Köln kentinde düzenlenen ‘Türk Film Günleri’ çerçevesinde gösterilen çocuk filmlerine ilgi yoğun oldu. Ludwig Müzesi’nde yer alan FilmForum’da Köln Yunus Emre Enstitüsü tarafından (YEE) düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen etkinliğin üçüncü gününde ‘Rafadan Tayfa - Delhiz Macerası’ ve ‘Kuklalı Köşk’ filmleri gösterildi.
#Avrupadan HaberlerAlmanya’nın Köln Şehir Müzesi Müdürü Dr. Mario Kramp, Sultan Abdülaziz’in 1867 yılında gerçekleştirdiği ve 47 gün süren Avrupa seyahati sırasında Almanya’nın Koblenz şehrini ziyaret etmesinin bugünkü Türk-Alman dostluğunun temellerinin atılmasına büyük katkı sunduğunu söyledi.
#Avrupadan HaberlerMünster Üniversitesi Etnomüzikoloji ve Avrupa Müzik Tarihi Kürsüsünden Prof. Dr. Ralf Martin Jaeger, mehter müziğinin özellikle 18’inci yüzyılda Avrupa müzik kültürünü etkilediğini ve kıtada iz bıraktığını belirterek, “Günümüzde bütün pop gruplarında bu izleri görebilirsiniz çünkü onlarda da davul ve zil var” dedi.
#Haydn