Yedi gün boyunca sabahtan geceye İstanbul’da sıradışı deneyimler sunmayı vaat eden ‘Monday to Sunday Istanbul’ kitabı basit bir turist rehberi değil. Gezilecek tarihi ve sanatsal yerlerin yanında en iyi yeme-içme, eğlence, alışveriş mekânları hakkında da öneriler veren, şehri tadına vararak gezmemizi sağlayan bir kaynak…
#Monday To Sunday IstanbulAraştırmacı yazar Gökhan Akçura yeni kitabı ‘Yıldızların Altında/ Cumhuriyet Döneminde Türkiye’de Eğlence Yaşamı’nda bize eğlence kültürümüzü anımsatıyor. Osmanlı’daki batılılaşma hareketinden başlayarak değişen ve dönüşen eğlence hayatını nasıl bir gözle ele aldığını ve araştırma sürecini Akçura ile konuştuk.
#Gökhan AkçuraKimi dürümünü seviyor, kimi tabağında birkaç eşlikçiyle tüketiyor. Zırhla kıyılmış erkek koyun etine sadece kuyrukyağı, kapya biber ve baharat ekleyerek hazırlanıp odun kömürü ateşinde pişen coğrafi işaretli Adana kebabını en iyi hangi adresler yapıyor? Jürimize sorduk.
#Adana KebapKadıköy’e taşınınca hasretle Koço’ya gittim. Kalamar tava çıtır çıtır, yaprak ciğer çok iyi. Çıtır kabak biraz yağ çekmişti ama yine deİstanbul’un en iyilerinden... O gün yiyemeyip iyi bildiklerim de var. Muska böreği, ayva tatlısı, ekmek kadayıfı... Koço işte... Annemin babamı süzdüğü; babamın bana, benim oğluma ilk kadeh doldurduğum yer... Kabak da ayva da ayrıntısı işin... Aslolan aile, nostalji...
#KadıköyKırgızistan ve Tacikistan sınır muhafızları arasında dün akşam saatlerinde çıkan silahlı çatışmalarda 2 sivil hayatını kaybetti, 21 kişi de yaralandı. Kırgızistan Sınır Muhafız Hizmeti tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucu ateşkese varıldığı duyuruldu.
#Kırgızistanİspanyolların ‘tapas’, İtalyanların ‘aperitivo’, Japonlarınsa ‘izakaya’ dediği küçük atıştırmalıkların belki de dünyada en bilineni, bizim kültürümüzde önemli bir yeri olan mezeler... Özellikle gayrimüslim, Rum ve Ermeni asıllı meyhane sahiplerinin daha çok zeytinyağlılardan oluşan küçük lezzetlerini içkiyle sunmasıyla başlayan bu kültür, zamanla tüm coğrafyamıza yayılmış.
#Meze‘Kadıköy’ün Güngörmüş Sayfiyesi Moda’ kitabının yazarı Osman Öndeş’le kitabını ve semti konuştuk. Öndeş, eski zamanların farkını şöyle anlatıyor: “Moda’yı Moda yapan mahalleli olma sevdasıydı. Selamlaşmadığımız, sohbet etmediğimiz kimseler yoktu!”
#Osman ÖndeşYemek hazırlamak, onun için yalnızca karın doyurmak için yapılan bir eylem değil... Sorunca, “Hayatımdaki en büyük tutkum” diyor. ‘MasterChef Türkiye’nin jüri üyelerinden Somer Sivrioğlu ile buluştuk... Bize büyüdüğü Kadıköy sokaklarını, kimsenin bilmediği hobi ve meraklarını, anneannesinin mutfağını, en sert jürisi olan annesinin restoranlarını ve Avustralya günlerini anlattı. Ayrıca iyi restoran seçimi ve lezzet sırlarından küçük tüyolar verdi.
#Somer SivrioğluKorona günlerinde tekrar sokaklara dönüş zamanlarını yaşıyoruz. Güzel haber geçen hafta geldi. Hasret kaldığımız restoran, kafeler kapılarını müşterilere tekrar açtı. Ben de yazarlara hasretle gitmeyi bekledikleri, çok özledikleri mekanları sordum.
#Nilüfer AçıkalınHem ilklerin yaşandığı, hem de ünlülerin buluştuğu, farklı din ve inanışlardaki insanların bir arada kardeşçe ve huzurla yaşadığı, güzel sokaklarında bezenmiş dükkanları, tarihi dokusunu korumuş enfes yapıları, asırlara tanıklık etmiş ağaçları, mütevazi, samimi ve içten insanların yaşadığı yer Kuzguncuk. Bayramda şehirde kalacaklardansanız Kuzguncuk güzel bir alternatif… İşte size Kuzguncuk gezi rehberi…
#KuzguncukNadia Murad, Irak’ın Koço köyünde, 11 çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak doğdu. 2014’te, o 21 yaşındayken bir gecede hayatı korku filmine döndü: Annesi ve abileri öldürüldü, erkek yeğenleri IŞİD militanı yapılmak üzere kaçırıldı. Kendisi, kız kardeşleri ve kız yeğenleri üç ay boyunca esir tutuldu, defalarca tecavüze uğradılar. Nadia Murad yaşadıklarını ‘Son Kız: Esaretimin Hikâyesi ve IŞİD’le Mücadelem’ adlı kitapta kaleme aldı. Murad, dünya üzerinde hikâyesi onunkine benzeyen son kız olmak istiyor.
#EzidiYılın en uzun tatili bugün bitiyor. Bu dokuz günü kimimiz şehirde sevdikleriyle, kimimiz memlekete giderek, kimimiz de seyahate çıkarak değerlendirdik. Bazılarımız çoktan döndü, bir kısmımız hâlâ yollarda. Peki bu ‘muhteşem dönüşümüz’de yollarda hangi noktalara dikkat etmeliyiz? Trafiğe takılmak istemiyorsak, nerelerde soluklanıp ‘lezzetli vakit’ geçirebiliriz? Tatil dönüşü sendromundan nasıl korunacağız, kapıldıysak çıkmak için ne yapmalıyız? Olağanüstü sahillerden ve doğadan birden bire kent hayatına girerken uyum sağlamamıza yardımcı olacak ara istasyonlar nereleri?
#İZMİRKadıköy’de sokaklar kalabalık ama insanlar sakin. Herkesin keyfi yerinde... Kimseyi geri çevirmiyor Kadıköy... Cebinde herkes için bir şeyler var: İsteyene deniz, isteyene İstanbul’un en güzel günbatımı, isteyene sereserpe uzanabilecekleri çayır çimen, isteyene Yeldeğirmeni ve Moda’nın yeni dalga kafelerinde dertsiz tasasız muhabbet... Çocuklar için koşup oynayacak alan, gençler için özgürlük, yaşlılar için rahatsız edilmeden nefes alma imkânı... Kadıköy’ün gündüzü böyle yaşanıyor. Bir de gecesi var. Yepyeni barlarından kimisi gizli hazine değerinde restoranlarına, açık hava meyhanelerinden İstanbul’un yeni ve dinamik sound’unun üretilip sergilendiği konser salonlarına, giderek daha büyük bir kitleyi kendine çeken Kadıköy gecesi... İlçenin, İstanbul’un cazibe merkezi haline gelmesinde bir sır var muhakkak. Beyoğlu’nun sönükleşmesi mi, Gezi olaylarından sonra kültür-sanat ekseninin yer değiştirmesi mi, başka türlü bir şehir anlayışının giderek yerleşmesi mi? İşte bir cevap... Kadıköy merkezli dergi Bant Mag.’ın kurucularından James Hakan Dedeoğlu ve Aylin Güngör, “Burada bu kadar yoğun bir kültür-sanat üretiminin ve tüketiminin olması ne anlama geliyor” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Şehrin diğer semtlerinde bir şeylerin yanlış gittiği anlamına...”Peki Kadıköy’de doğru giden ne? Ya da tam aksine, bu yükseliş bazı Kadıköylülerin artık orada barınamamasına, örneğin Fikirtepe’de olduğu gibi kenara itilmesine mi neden oluyor? Sokakları dolaştık, ilçenin sakinleriyle ve onu çekim merkezi haline getiren aktörlerle konuştuk, geniş bir dosya hazırladık.
#Kadıköy