Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, bir süredir ivme kaybeden Kur Korumalı Mevduatlardaki (KKM) düşüşün 20 Eylül haftasında yeniden hızlandığını ortaya koydu. Buna göre, kur korumalı mevduatlar 20 Eylül haftasında 30.4 milyar TL düşüşle 1.53 trilyon TL’ye geriledi. Böylece, kur korumalı mevduatlarda son bir ayın en hızlı düşüşü görüldü.
#KUR Korumalı MevduatHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir yıl önce 3,4 trilyon lira olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) stokunun, 50 haftadır kesintisiz gerileyişle, 1,6 trilyon lira azaldığını belirterek, "Son dönemde hızlanan KKM'den çıkışın sürmesini bekliyoruz. Programımızın ana hedefi olan fiyat istikrarına ulaşmak için finansal istikrarı güçlendirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
#KKMLiralaşma stratejisi kapsamında düşük tutulan Türk Lirası mevduatlara uygulanan gelir vergisi stopajı avantajı azalmaya başladı. Kısa vadede yüzde 5 olan vergi 2.5 puan artarak yüzde 7.5'e yükseldi. Parasını mevduata bağlayanlar elde ettikleri faiz gelirinden 2.5 puan daha vergi ödemek zorunda kalacak.
#MevduatDöviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduatlardan standart vadeli mevduatlara dönüş yapan mudilere yüksek faiz avantajı ortaya çıktı. Bazı bankalar yüzde 65’e kadar DDKKM’den standart vadeli mevduata dönenlere faiz sunuyor. Yıllık kümülatif getirisi de yüzde 88’i aşıyor. Ancak bu standart vadeli mevduata dönüşlerde devamlı yüksek faiz kuralı bulunmuyor. KKM hesaplarına ise yüzde 10-20 aralığında faiz uygulanıyor ve reel olarak enflasyonun çok altında getiri sağlıyor.
#VadeMerkez Bankası’nın kritik faiz kararı yarın açıklanacak. Piyasa beklentileri faizin yüzde 35’ten yüzde 37,5’e yükselmesi yönünde. Merkez Bankası faiz artırımı yaptıkça mevduat bankaları da faiz yükselterek mevduat toplamaya başladı. Bazı bankalar yıllık yüzde 45 oranında faiz vermeye başladı. Parasını her ay anapara+faiz olarak yatıranların kazançları da artıyor ve enflasyon oranına yakınsayan rakamlara ulaşıyor. Merkez’in son faiz kararının ardından faiz oranlarının yüzde 45’in üzerine çıkacağı bekleniyor. Sizler için en düşükten en yükseğe kadar mevduat faiz getirilerini hesapladık.
#Merkez BankasıMerkez Bankası faiz artırımı yaptıkça mevduat bankaları da faiz yükselterek mevduat toplamaya başladı. Bazı bankalar yıllık yüzde 43 oranında faiz vermeye başladı. Parasını her ay anapara+faiz olarak yatıranların kazançları da artıyor ve enflasyon oranına yakınsayan rakamlara ulaşıyor. Sizler için en düşükten en yükseğe kadar mevduat faiz getirilerini hesapladık.
#MevduatHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde, "2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Yılı Hedefleri Programı"nda konuştu. Bakan Nebati "Yüksek büyüme performansımızın etkisiyle 2022 yılında kişi başına gelirimiz 10 bin dolar seviyesini aşacağını öngörüyoruz. Ki bu, Orta Vadeli Program tahmininizin de zerindedir. 2023 yılında da kişi başına gelirimiz inşallah daha da yükselerek 12 bin doların üzerine çıkacaktır" dedi. Bakan Nebati ayrıca "Yılsonu tüketici enflasyonu OVP’de hedeflediğimiz rakamın da altında gerçekleşerek yüzde 64,3 oldu. 2023 yılında enflasyondaki düşüş devam edecektir" sözlerini söyledi.
#Nureddin Nebati