Avustralya’nın 16 yaş altına sosyal medya yasağını kabul etmesinin ardından ülkemizde de 13 yaş altı için benzer bir uygulama gündeme geldi. Bu tür yaklaşımların tek başına yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Yasaklar, merak uyandırır. Önemli olan bilinçli kullanım” diyor.
#Dilek Şirvanlı ÖzenArtan yaşam maliyetleri, tüketicilerin akıllı telefon satın alma alışkanlıklarını değiştirirken, yenilenmiş ve ikinci el ürünlere olan ilgi yükseliyor. 2024 Mobil Dünya Kongresi’nde yapılan bir araştırma, Avrupa’da birçok kişinin bu tür cihazları tercih ettiğini ortaya koydu. Ancak uzmanlar, bu ürünleri alırken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor; çünkü farkında olmadan tüm bilgilerinizi dolandırıcılara kaptırma riski bulunuyor. Peki, nelere dikkat edilmeli? Kullanıcıları hangi tehlikeler bekliyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#DolandırıcılıkGoogle ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikDijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikSiber suçlular hedefine ulaşabilmek için her fırsatı değerlendirmeye çalışıyor. Dolandırıcılar, gündemi ve hedef kitlenin beklentilerini yakından takip ederek tuzağına düşürebileceği kurbanlarının ilgisini çekebilecek konuları araştırıyorlar. Siber güvenlik şirketi ESET, son günlerde üniversite eğitim döneminin başlaması nedeniyle, iş ve burs arayan gençlerin daha çok hedef alındığını açıkladı.
#ESETDolandırıcılar şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ismini kullanarak vatandaşları hedef alıyor. Sahte mesajlarla prim borcu veya çeşitli ödemeler hakkında yanıltıcı bilgiler sunan dolandırıcılar, kullanıcıları tuzağa çekmek için pek çok yöntem kullanıyor. Dikkat edilmesi gerekenleri Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Siber GüvenlikTelefon dinleme iddiaları yeniden gündemde… Cox Media Group reklam firmasına ait raporlar, kullanıcıların telefonlarının dinlendiği şüphelerini doğruladı. Uzmanlar, mikrofonların sürekli açık olabileceğini ve bu verilerin çeşitli şirketler tarafından kullanılabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu durumun yaratabileceği riskleri ve alınması gereken önlemleri konuştuk.
#Siber GüvenlikSon günlerde, siber korsanlar Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) borcu iddiasıyla vatandaşlara sahte SMS mesajları göndermeye başladı. Bu dolandırıcılık yöntemiyle kişisel bilgileri çalmayı hedefliyorlar. Peki, siber korsanlar telefon ve kimlik numaralarına nasıl ulaşıyor ve HGS borç bilgilerine nasıl erişiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık hurriyet.com.tr’ya anlattı.
#Siber KorsanlarTelegram, WhatsApp, Discord gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinden yapılan siber suçlar, önemli ölçüde artış gösterdi. Zararlı bağlantılarla kullanıcı bilgilerine erişim, fidye yazılımları ve bilgi hırsızlığı gibi tehditler en sık karşılaşılanlar arasında yer alıyor. Yeni verilere göre, Telegram üzerinden yapılan yeraltı pazar faaliyetleri geçen yıla göre yüzde 53 artış gösterdi ve uygulamanın aylık kullanıcı sayısı 900 milyona ulaştı. Özellikle silah ve kimlik bilgilerinin bu platformda satılması tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Bu gelişmeler ışığında, kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Tüm detayları Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikKimlik hırsızlığı, giderek büyüyen bir suç haline geliyor. Siber korsanlar bu yöntemle kişilerin kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri ve şifreleri gibi önemli bilgilerini ele geçiriyor. Bu eylemler, mağdurların kimliklerini yasadışı amaçlar için kullanarak mali yıkım ve karmaşık kişisel sorunlar yaratmayı amaçlıyor. Yeni raporlara göre, ABD'de 15 milyondan fazla kişinin kimliği çalındı ve Türkiye'de de bu sayı her geçen gün artıyor. Ancak, siber korsanların kişisel bilgilere erişmeye çalıştığını gösteren bazı işaretler bulunuyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu işaretleri ve alınması gereken önlemleri mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikSiber korsanların son dönemde en sık kullandığı yöntemlerin başında ‘telefon numarası kopyalamak’ geliyor. Galatasaray’ın eski yöneticisi ve iş insanı Abdurrahim Albayrak’ın telefon numarasını kopyalayan dolandırıcılar, aradıkları vatandaşları banka görevlisi olduklarını söyleyerek dolandırmaya çalıştı. Peki siber korsanlar telefon numarasını nasıl kopyalıyor? Telefon numarası kopyalananlar hangi risklerle karşı karşıya kalabilir? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikAdabeyan kargo mesajı, pek çok kullanıcıya art arda gelmesiyle birlikte merak konusu oldu. Tüm kullanıcılara Adabeyan adı altında aynı mesajı gönderen sistem, mesaja Trendyol Express firmasının kargo takip numarası da ekledi. Peki, Adabeyan nedir? Ada beyan kargo mesajı gerçek mi, dolandırıcılık mı? Trendyol Express adını kullanıyor
#AdabeyanAdabeyan kargo mesajı, pek çok kullanıcıya art arda gelmesiyle birlikte merak konusu oldu. Tüm kullanıcılara Adabeyan adı altında aynı mesajı gönderen sistem, mesaja Trendyol Express firmasının kargo takip numarası da ekledi. Peki, Adabeyan mesajı nedir? Bu mesaj gerçek mi, dolandırıcılık unsuru mu? İşte, şikayet platformlarına da yansıyan kimlik avı dolandırıcılarının Adabeyan kargo mesajı hakkında detaylar
#AdabeyanDolandırıcıların yeni kurbanlarına avukatlar da eklendi. İstanbul'da avukatlık yapan Aslı Korkmaz, kendisine gelen maillerden adının ve sicil numarasının kullanılarak insanlardan para istenildiğini fark etti. Suç duyurusunda bulunan Korkmaz, "Sanki Mali Suçlar Bürosuna ödeme yapıyormuşsunuz gibi bir gösterim yapıyor. '6 bin 200 liranızı verin, ceza dosyanızdan kurtaralım' diyorlar. Bu çok açık bir kimlik hırsızlığı" dedi.
#İSTANBULABD'nin Hawaii eyaletinde henüz bir yaşını doldurmadan hayatını kaybeden bebeklerin kimliklerini çalan çiftin Rusya'nın eski casus teşkilatı KGB'nin üniformaları ile fotoğrafları ortaya çıktı. Savcılar çiftin casus olabileceklerini öne sürerek kefaletsiz olarak hapiste tutulmalarını istedi.
#ABDAndroid ve iOS işletim sistemlerindeki gelişmeler ile birlikte telefonlar arama ve metin özelliklerinin çok ötesinde özellikler kazanarak dizüstü bilgisayarlara ve pc'lerin görevlerini yapabilen taşınabilir akıllı cihazlara dönüştüler. Telefonlarımızı fotoğraf çekmek, e-posta göndermek ve almak, sosyal medya platformları aracılığıyla iletişim kurmak, cüzdanlar ve bankacılık uygulamaları için kullanıyoruz.
#EsetABD'nin hatta dünyanın 20'nci yüzyılda gördüğü en tüyler ürpertici cinayetlerden birkaçına imza atmış olan Charles Manson, bir kez daha gündemde. Bu kez sebep, Manson'ı ilk kez gündeme taşıyan cinayetlerin işlendiği evin satışı. Bu vesileyle bu kanlı katile ve "Manson Ailesi" diye anılan sadık takipçilerine biraz daha yakından baktık.
#Charles MansonKaspersky uyarıyor: Popüler bir blog işletiyorsanız ve işletmenizi Instagram üzerinden tanıtıyorsanız, hesabınızın yasaklanacağını hesaba katmıyor olabilirsiniz. Ancak kötü niyetli kişiler ve siber saldırganlar, profilinizin engellenmesi için bu işi para karşılığı hizmet olarak sunuyorlar. Tutar satıcıya ve takipçi sayısına göre değişiyor.
#KasperskyUzaktan tanıdığı bir kişiye gönderdiği başsağlığı mesajı yıllar içinde önce arkadaşlığa, sonra aşka dönüştü. Ancak "sevgilisini" değil yüz yüze kameradan bile göremiyordu. Sonunda şüpheleri sevgisine baskın geldi ve korkunç bir gerçekle karşılaştı. Şimdi ise bir yandan hukuk mücadelesi veriyor bir yandan da yaşadıklarını duyan herkesin "Neden?" diye sormasını istiyor. Dudak uçuklatacak bir ibret hikayesine hazırlanın...
#Kimlik Hırsızlığı2021 siber suçluların şu ana kadar en çok gelir elde ettikleri yıllardan biri oldu. Geride bıraktığımız yılın sadece ilk yarısında yaklaşık 19 milyar kayıt ifşa edildi. Yeni yıla başlarken, dijital hayatımızı da gözden geçirmemiz, yeni kararlar almamız gerekiyor. Uzmanlar, yeni bir yıla başlarken siber güvenlikle ilgili değiştirilmesi gereken 10 alışkanlığı belirledi.
#EsetYeni yıl neredeyse geldi. Ailenizle ve arkadaşlarınızla kutlama, eğlence ve yeni kişisel hedefler belirleme zamanı geliyor. Bu yeni yıl, dijital kimliğinizi korumaya yardımcı olmak için listenize bir siber güvenlik çözümü eklemenin zamanı gelmiş olabilir.
#Alev AkkoyunluABD'nin Missouri eyaletinde yaşayan 48 yaşındaki anne kredi almak ve üniversiteye devam etmek için kızının kimliğini çaldı.Mountain View Polis Departmanı'ndan Şef Jamie Perkins New York Times'a verdiği demeçte, 'Herkesi inandırdı. 22 yaşında olduğuna inanan erkek arkadaşları bile vardı' dedi.
#ABD