Yükselen fiyatıyla gündem olan zeytinyağında bazı marketlerde piyasa şartlarına göre yarı yarıya ucuz olan ürünler laboratuvar testi sonucu ile satılmaya başladı. Hürriyet’in konuyu yetkililere sorması üzerine, bu şekilde bir uygulamanın yasak olduğu gerekçesi ile ürünler toplatıldı. Firmaya para cezası kesildi. Bakanlık onaylı gibi gösterilen test sahte çıktı. Zeytinyağında sahteciliğin rekor kırdığını söyleyen üreticiler, “Biz tespit ediyoruz, Bakanlık ceza kesiyor ama ertesi gün yine yolunu buluyorlar. Şu an 200 liraya satılan yağ gerçek olamaz. Halk sağlığı tehlikede” dedi.
#ZeytinyağıRamazan boyunca sofraya dizeceğimiz iftariyelikler için özeniyor, en iyisinin, belki çocukluğumuzun iftarlarından hatırladığımız tatların peşine düşüyoruz. Lezzetli bir sunum tabağı için tercih edebileceğiniz veya sipariş verebileceğiniz işinin ehli pek çok adres var.
#RamazanSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy Çarşı'60 liraya sucuk satılıyor' iddiaları sektörün gündemine damga vurdu. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan kilosu 50-60 liradan satılan sucukların lüks otellerde ikram edilen türler olduğunu belirterek, “Vatandaş olarak benim de, herkesin de satın alıp yediği sucuğun kilogramı Türkiye genelindeki birçok perakende zincirinde 26-28,5 lira arasında değişiyor” dedi.
Ham maddesi yaygın tahıllara kıyasla daha pahalı olan glutensiz gıdaların fiyatı, son bir yılda yüzde 150 artarak mevcut gıda enflasyonunu solladı. Glutensiz bir ekmek 38 lira iken, kendi ekmeğini yapmak isteyenler için bir paket un 175 liradan satılıyor. Bir paket makarna ise 180 liradan başlayıp 250 liraya kadar çıkıyor. Zincir marketlerde satılan glutensiz atıştırmalıkların en ucuzu ise 40 lira.
#GlutenYükselen et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle hafta sonu ve bayramlarda tavuk kanadı bulmak zorlaştı. Geçen 9 günlük bayram tatilinin son günlerinde, kasap ve marketlerde tavuk ürünü bulunamadı. Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam gelmesine rağmen talebin azalmadığını belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, “Bayramda vatandaşlar çoğu kasapta, çoğu markette kanat bulamadı” dedi.
#KasapAntep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#TatlıLokum kıvamındaki dokusu, balığın tazeliğini tabağa yansıtan tadı ve gösteriş istemeyen sunumuyla meze sofralarının en zarif üyesi. İri toriklerden yapılanı makbul, hazırlaması da epey zahmetli. İstanbul yeme-içme kültüründe önemli yere sahip lakerdanın en iyisini hangi adreslerde yiyebiliriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞTatil bitti, eylül geldi. Şimdi okul zamanı. Veliler giysi, kitap ve kırtasiye alışverişi için hazırlığa başladı. Bu hafta 13 yaşındaki Bilge’nin annesi, ekipten arkadaşım Gülay Barbaros Altan’la alışverişi daha uyguna yapabilmenin yollarını ve tutumlu olmak yerine tutumlu çocuk yetiştirmenin önemini konuştuk.
#OkulJürimiz bu hafta bayram denince aklımıza ilk düşen tatlımız baklavanın en iyilerini seçti. Aralarında glütensiz ve veganını yapan da var, keçi ve koyun sütlerinin karışımıyla yapılan tereyağını kullanan da... Jürimiz cevizli, coğrafi işaretli Tavas baklavası için de bir adres önerdi.
#BaklavaElde incecik açıldıktan sonra haşlanan hamur katları... Arasında beyazpeynir-maydanoz veya bol kıyma... Tepside üzeri nar gibi kızaran suböreği, mutfağımızın en özel lezzetlerinden, bayram sofralarının da vazgeçilmezi... En iyilerini bulabileceğimiz yerleri jürimize sorduk.
#Baklavaİftar saatinin sabırsızlıkla beklendiği bugünlerde özellikle oruç tutanları en az pide kadar heyecanlandıran bir diğer lezzet de güllaç... Geçmişi Osmanlı’ya dayanıyor; bol sütü ve hafif lezzetiyle fıstıklısı da çok seviliyor, cevizlisi de... Jürimize güllacı en iyi yapan adresleri sorduk.
#RamazanKimileri için meze sofrasının olmazsa olmazı günlük hazırlanmış, tazecik bir taramadır. Balık yumurtasının sıvıyağla çırpılmasıyla yapılan bu lezzete süt ve soğan ekleyen de var, ekmek içi katan da... Jürimizden taramanın en iyilerini bulabileceğimiz 10 adres...
#Balık YumurtasıMini mini choux (şu) hamur topları içinde lezzetiyle mest eden o yumuşacık pastacı kreması... Üzerinde de tabağı sıyırtan yoğun çikolata sosu... Profiterol, 7’den 70’e hemen çoğumuzun favori tatlılarından... Bu top top mutluluğu en iyi yapan pastaneleri jürimize sorduk. Aralarında sadece profiterole odaklanan işletmeler de var.
#Pastaİstanbul’da olmak biraz da deniz manzarasına karşı mükellef bir balık sofrasının tadını çıkarmak demek. Yıllar geçse de hem müdavimlerinin hem de şehre gelen turistlerin vazgeçemediği emektar adreslerin yanı sıra yeni açılan ve menüsüyle dikkat çeken yerler de çok. Balığı doğru pişiren, mezeleri bir o kadar lezzetli ve servisi kaliteli restoranların en iyilerini jürimize sorduk.
#BoğazKimi dolgusunda vanilyalı krema seviyor, kimi çikolatalı... Her nasıl yapılırsa yapılsın ekler, yıllardır pastanelerimizin vitrinlerini süslüyor ve çok seviliyor. Çoktandır kahveli, çilekli, limonlu, fındıklı gibi çeşitleri de var. Bu mini pastaları en iyi yapan yerleri jürimiz seçti.
#TatlıKimi Cumhuriyetimizle yaşıt, kimiyse bir semtle özdeşleşecek kadar köklü... Pek çoğunun önünden geçmişliğimiz, bir tatlısını yemişliğimiz ya da hikâyesini dinlemişliğimiz mutlaka var. Geçmişten bugüne hem kendilerine has lezzetleri hem de kent hafızasında edindikleri kalıcı yerle öne çıkan pastanelerimizin en iyilerini jürimize sorduk.
#Tatlıİster denize nazır, ister çiçekli rengârenk bir ara sokakta... Yaz tatilinde gözler hep o bölgenin en iyi balıkçılarını arar. Biz de balığı, deniz mahsulleri taze, meze seçkisi geniş, tabakları yaratıcı mekânların peşine düştük. Jürimize tatil beldelerinden en beğendikleri balık lokantalarını sorduk.
#MezeYasemin Özilhan, pahalı kıyafetleriyle ilgili soruya “Peynir ve süt de pahalı” diye yanıt verince tepki çekti. Size tepkiler haklı mı? Magazin Konseyi, geçtiğimiz hafta en çok konuşulan olayları yorumladı.
#Magazin Konseyi‘11 ayın sultanı ramazan’, ramazanın sultanlarından biri de güllaç... İçine ceviz de konuyor, Antep fıstıklısı da yapılıyor... Hafifliği ve lezzetiyle yeri ayrı, her zaman da bulunamıyor. Ramazanın son haftasına girerken sütünü iyi çekmiş, şeker kıvamı doğru ve iç malzemesi bol tutulmuş lezzetli güllaçların peşine düştük. Jürimize en beğendiği adresleri sorduk.
#GüllaçHürriyet Akdeniz Editör Masası’nın konuğu olan Antalyaspor Başkanı Aziz Çetin, kulübün mali yapısını garanti altına alacak projelerin detaylarını ilk kez anlattı. Çetin, “Antalyaspor’un dikili ağacı olmasın istemişler ama öyle olmayacak” dedi.
#Antalyaspor Başkanı Aziz Çetin