Güney Kore hükümeti, ülkenin en büyük iki otomotiv devi Hyundai ve Kia Motors’un 240 bin aracının geri çağrılması talimatı verdi. Karar, Hyundai’nin eski çalışanlarından birinin araçların motorlarında arıza bulunduğu yönündeki ihbarının ardından geldi.
#HyundaiGüney Koreli araç üreticileri Hyundai Motor Co 005380.KS ve Kia Motors Corp 000270.KS, konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre Kore karşıtlığı ve Çinli markalardan gelen rekabetin satışlara etkisi nedeniyle Çin'de üretimi keskin şekilde azalttı.
#Hyundai MotorGüney Koreli otomotiv devi Kia, hem Türkiye’de hem Avrupa’da kendini ‘Çelik’e emanet etti. Kia’nın uzun yıllardır Türkiye distribütörlüğünü Anadolu Grubu bünyesindeki ‘Çelik Motor’ yaparken, Koreli markanın cee’d, Picanto ve Niro gibi çok satan modellerinin Avrupa sorumlusu da ‘Alper Çelik’ isimli bir Türk. İki ‘Çelik’ ile hem Türkiye’de hem de Avrupa’da hızla büyüyen Kia, bu yılın başından itibaren hibrit atağına kalktı.
#KiaAnadolu Grubu bünyesinde hızla büyüyen Çelik Motor, 2017 yılına marka sayısını 4’e çıkararak girdi. Koreli Kia’nın Türkiye temsilcisi olan Çelik Motor, 2017 yılında ÖTV artışına bağlı kiralama sektörünün büyüyeceğinden yola çıkarak, Garenta’nın desteğiyle çalışacak ‘KIARENT’ isimli yeni bir şirket kurdu. Yeni şirket Kia almak isteyenlere 36 aya kadar uzun dönem kiralama opsiyonu da sunacak.
#GazetehaberleriFIFA’nın adının karıştığı rüşvet iddiaları kuruma milyonlarca dolara mal oldu. Sony ve Emirates’in ardından Castrol, Continental ve Johnson and Johnson şirketleri de FIFA’nın sponsorluğundan ayrıldı. FIFA, yeni sponsor bulamazsa 2018 Dünya Kupası’nda takımlara dağıtacağı ödül miktarını azaltacak.
Türk şirketlerinin yabancı şirket alımları son 5 yılda hız kazandı. Dünya otomotiv devlerine üretim yapan Türk yan sanayi şirketlerinin küresel krizle birlikte hızlanan yurtdışı atağı sürerken, son dönemde 2 milyar doları aşan yatırımla dünyada sahip oldukları fabrika ve tesis sayısı 50’ye ulaştı.
KORELİ Kia'nın Türkiye Genel Müdürü Bora Koçak, tedarik sıkıntısı yaşadıkları 2011 yılına göre 2012'de pazar paylarını artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Yeni Rio, ardından Optima ve en önemli yıldızımız yeni ceed'le birlikte daralan pazarda büyümeyi ve 13 bin adetlik satışa ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın, “2-3 ay içinde serbest ticaret anlaşması imzalanabilir” mesajı, Koreli Hyundai’yi yeniden harekete geçirdi. 14 yılda 900 milyon dolar getiren Hyundai, yepyeni bir modelin üretimini Türkiye’ye vererek bugüne kadarki en büyük model yatırımına imza atacak. 2013’ten itibaren İzmit’teki üretim 200 bin adedi bulacak, yeni modelden en az 120 bin adet üretilecek.
Dünya liderleri elektrikli otomobil yarışına girdi. Portekiz Başbakanı Jose Socrates, Türkiye’nin ilk elektrik motorlu seri üretim otomobili olan Fluence Z.E.’yi test ederek, “İlk aracı almak isterim” diyen Başbakan Erdoğan’dan hızlı davranarak Nissan’ın Avrupa’da yılın aracı seçilen elektrikli modeli Leaf’i törenle teslim aldı.
ABD’de ’üç büyükler’ olarak anılan otomotiv şirketleri Chrysler, Ford ve General Motors, Amerikan hükümetinden ’kurtuluş’ için toplam 34 milyar dolar talep ediyor. Amerikalı CEO’lar, hükümetin desteği karşılığında yıllık 1 dolar, aylık 8.3 sent maaşa çalışmaya razı olurken, kárlı bir yılı geride bırakan Alman Porsche’nin CEO’su 160 milyon dolar ikramiyenin üzerine oturacak.
Güney Koreli Kia’nın SUV segmentideki temsilcileri Sorento ve Sportage, Amerika Ulaştırma Bakanlığı’nın Ulusal Trafik Emniyeti Kurumu (NHTSA) tarafından gerçekleştirilen önden ve yandan darbe testlerinde, tüm oturma konumları için kaza güvenliği değerlendirmesinden en yüksek derece olan beş yıldızı almayı başardı.