Son zamanlarda kolajenin cilt güzelliğinden eklem sağlığına, kas-kemik gücünden saç ve tırnaklara kadar etkilerini çokça duyar olduk. Hazır Kurban Bayramı gelmişken kaynağını bildiğimiz kemiklerle elde edebileceğimiz ilikli sularla kolajen üretimini destekleyen, emilimini arttırmak için de bolca C vitamini içeren lezzetli tarifler yazdım.
#SağlıkVerimli topraklara sahip ülkemizde en fazla yetiştirilen ürünlerden biri de zeytin ve zeytinyağıdır. Zeytinyağı üreten bölgelerimiz ise, bu işin hakkını tamamıyla vermektedirler. Çünkü zeytinyağı üretimi, aslında oldukça incelikli bir iştir. Toprak, rüzgâr ve yetişen meyve gibi etmenlerin her biri, zeytinyağına farklı bir aroma katar. Bu nedenle, aslında kaliteli zeytinyağı, bu meyveyi gerektiği şekilde, incelikle ve iyi yöntemler kullanarak işlemekten geçmektedir.
#ZeytinGünümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuKedi ve köpeklerimizin damak tadına da hitap edecek, zengin içerikli mamaları evde de yapmak mümkün. Veteriner hekim Dr. Haluk Çepoğlu patili dostlarımıza özel tarifler hazırladı. Veteriner hekim Yeter Öcal da ev yapımı mamalara eklenmesi gereken takviyeleri ve onları yeni lezzetlere nasıl alıştırabileceğimizi anlattı.
#Evcil Hayvanlar"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikÖyle bir bakliyat ki bu, tek başına yemek de olabiliyor, çerez de… Salatalara ekleyip proteininden faydalanıyor veya sakatatla birlikte pişirip yemeğimize fark katabiliyoruz. Nohudu Çanakkale’nin meşhur silkme mantısında da kullanıyoruz. Bu hafta öyle nefis tarifler vereceğim ki... Böylece belki siz de kuru fasulye-nohut çekişmesinde benim tarafa geçersiniz.
#BakliyatSevdiklerimizi buluşturan sofralar kurmak hayatın en büyük zevklerinden. Bu sofralarda konukların yeni tatlar keşfedecekleri yerel peynirlerimizi sunmak, davete değer ve farklılık katar, sohbetin de derinleşmesine aracı olur. İyi düzenlenmiş, lezzetli, özenli bir peynir tabağının ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.
#PeynirÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaZİRAAT Bankası, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da benim de davetli olduğum özel bir toplantıda Türkiye’nin tarım üretimine katkı verecek 6 ayrı paketten oluşan kredi desteklerini açıkladı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, söz konusu yeni stratejiyi, “Üretmek isteyen bütün çiftçilerin yanındayız. Tarım kredilerinin kaynağı konusunda üst limitimiz yok” şeklinde ifade ediyor.
#1Karnabahar, pırasa, ıspanak, lahana ve kereviz gibi sebzelerin üretiminde ilk sırada yer alan İzmir’de hasat yoğunluğu başladı İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, “Tarımsal üretim anlamında çok bereketli bir sezon bekliyoruz. Mevsimden kaynaklı gecikme olsa da üretim alanında daralma yok” dedi.
#GazetehaberleriCilt sağlığı, bağışıklık sistemi, hücre yenilenmesi gibi pek çok etkisi olan E vitamini, besinler yoluyla kolaylıkla alınabiliyor. Hangi besinlerde bulunduğu ve nelere iyi geldiği konusunda diğer vitaminler kadar çok konuşulmasa da etkileri saymakla bitmiyor. Diyetisyen Gizem Şeber ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sühan Ayhan E vitamini hakkında merak edilenleri açıkladı.
#Ay ÇekirdeğiHamilelik sürecinden sonra bebeğini sağlıkla, mutlulukla kucağına alan annelerin aklına ilk düşen sorular genellikle “Acaba emzirebilecek miyim, sütüm yetecek mi?” olurken; Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence Kırtız, “Emzirme döneminde çok yemek değil sağlıklı beslenmek annenin süt üretimini artırır” diye belirtti.
#BebekAntioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri temizleyebilen ve hücre hasarını engelleyebilen maddelerdir. Vücuttaki savunma sisteminin etkisini arttırarak hastalık riskini azaltırlar. Hücre metabolizmasının toksik ürünü olan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek sadece yaşlanmayı değil genel sağlığı da koruyucu etki gösterirler.
#Hatice GürgenSağlıklı beslenmenin önemi bu günlerde artarken insanlar organik sebze ve meyveleri tüketmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu organik pazarlardan alınan gıdaların dahi organik olmayabileceğini ve vatandaşların bunu anlamasının imkânsız olduğunu söyledi. Organik yiyeceklerin otoyol kenarlarında yetişmemiş, hormon verilmemiş, ilaçlanmamış olması gerektiğinin altını çizen Pehlivanoğlu, pestisit denilen tarım ilacının daha fazla bulunma ihtimali olan yiyecekleri de açıkladı. Pehlivanoğlu, "Patates, elma, dolmalık biber, kereviz, üzüm, domates, yeşil kabak, şeftali, kayısı, ıspanak ve çilek" gibi besinlerin pestisiti çok fazla içine aldığını ve ne kadar yıkanırsa yıkansın bu ilacın o yiyecekten yok edilemediğini söyledi.
#OrganikHer başarılı marka öyküsünün ardında azim ve kararlılık yatar belki ama sanıyorum fark yaratmak için sosyal sorumluluk, insana ve doğaya saygı da barındırması gerekiyor. Bir de büyük hedefler yerine küçük hayallerden yola çıkılması galiba daha iyi oluyor. Söz etmek istediğim iki proje de rastlantı bu ya, 2011 yılında başlamış...
#Müge Akgün‘Yaşlanma Karşıtı’ söylemi her ne kadar kozmetik ve cilt ürünleri ile bağdağmış olsa da, içi dolu dolu bir kollajan hikayesini barındırıyor. Özellikle son 10 yıldır sıkça duyulmaya başlanan kollajenin birçok özelliği ve sağladığı faydalar yüzyıllardır bilinen bir gerçek.
#KollajenBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#Afyon