Yaklaşık beş bin türe sahip keneler, bahar ve yaz aylarında sıklıkla görülmektedir. İnsanların güzel havalarda doğaya çıkmasıyla birlikte kene ısırma vakaları da artmaktadır. Kene ısırığı nasıl anlaşılır, tedavi yöntemleri nelerdir ve kene ısırığına ne iyi gelir detaylarıyla derledik.
#Kene Isırığı Nasıl OlurKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir? Yaz aylarının gelmesiyle beraber, kene sokmaları özellikle kırsal bölgelerde artmaya başladı. Kene ısırması nedeniyle vaka sayısı her geçen gün yükselirken, uzmanlar 10 gün içinde ateş, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetler görülürse en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte, kene ısırması belirtileri ve KKKA tedavisiyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirÇin’de kene kaynaklı yeni bir virüs keşfedildi. Keşfedilen bu virüse Sulak Alan Virüsü adı verildi. Bilim insanları, Çin’in kuzeydoğusunda kene ısırığı sonrası akut ateş yaşayan diğer hastaları da inceledi ve 17 yeni Sulak Alan Virüsü vakası daha tespit ederek virüsün bu bölgede yaygın olduğunu doğruladı. Peki, Sulak Alan Virüsü nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü?
#Sulak Alan VirüsüAmerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve pek çok Asya ülkesinde en yaygın hastalık olan Lyme hastalığı, genellikle geyik kenesi olarak bilinen enfekte siyah bacaklı kenenin ısırması ile bulaşır. Lyme hastalığı taşıyan kenelerin geliştiği çimenli ve yoğun ağaçlık alanlarda yaşıyorsanız veya zaman harcıyorsanız, Lyme hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Peki lyme hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Lyme hastalığı belirtileri ve tedavisi haberimizde…
#Lyme HastalığıKırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Covid 19 salgınıyla mücadele devam ederken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış başladı. Yaz aylarında görülen ve kene ısırması ile ortaya çıkan KKKA, Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan hastalık olarak tanımlanıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi semptomlar bulunuyor. Kene ısırığı tedavisinde ise dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. İşte, ayrıntılar...
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirAnkara Üniversitesi (AÜ) Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer, keneyle mücadelede kullanılan kimyasalların bu hayvanla beslenen canlıların yaşam sürelerini kısalttığını belirterek, “Bu nedenle kene populasyonunda önemli ölçülerde artış olduğunu gözlemledik. Ankara'da Nisan'ın ilk 13 gününde 183 kene ısırığı vakası bize ulaştı. geçen sene bu rakam 45 civarındaydı” dedi.