Akdeniz'deki istilacı türler arasında yer alan 'katil yosun', başta 'denizlerin akciğeri' olarak bilinen deniz çayırları olmak üzere birçok türü tehdit ediyor. Konyaaltı Sahili'ndeki son dalışta 'katil yosun'u görüntüleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bunlar 'işgalci tür' olarak adlandırılıyor. Çok hızlı gelişip, diğer türlerin üzerlerine çıkıyor. Bazı yerli alg türlerimizin yok olmaya başladığını görüyoruz" dedi.
#AkdenizAkdeniz'deki istilacı türler arasında yer alan 'katil yosun', başta 'denizlerin akciğeri' olarak bilinen deniz çayırları olmak üzere birçok türü tehdit ediyor. Konyaaltı Sahili'ndeki son dalışta 'katil yosun'u görüntüleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bunlar 'işgalci tür' olarak adlandırılıyor. Çok hızlı gelişip, diğer türlerin üzerlerine çıkıyor. Bazı yerli alg türlerimizin yok olmaya başladığını görüyoruz" dedi.
#AntalyaMarmara Denizi’ndeki deniz salyası kabusunun ardından Ege ve Akdeniz kıyılarında sargassum türü algler görülmeye başlandı. Peki önlem alınmazsa bu da müsilaj gibi etki yaratır mı? Denize girmek riskli mi? Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#MüsilajMavi sulardaki son durumu ve neler yapılabileceğini denizcilere sorduk. Türkiye’nin son süngercisi ‘Aksona Mehmet’, Halikarnas Balıkçısı’yla Türkiye’nin ilk mavi yolculuğuna çıkan ekipten arkeolog Ayşe Temiz, kaptan Arif Yılmaz, “Böyle giderse deniz kültürü de balık da mavi yolculuk da bitecek” diyor.
#Deniz KirliliğiANTALYA İl Balıkçılık ve Su Ürünleri Koordinasyon Kurulu toplantısında Akdeniz kıyılarında yaşanan ve uzmanlar tarafından tehlikeli boyutlara ulaşabileceği yönünde tespitler yapılan denizanası sorununun Mavi Bayrak iptallerine bile yol açabileceği ortaya çıktı. Antalya'da Mavi Bayraklı 196 plaj, 6 marina ve 5 yat limanı bulunuyor.
Türkiye’nin denizlerinde, göllerinde kıran kırana bir savaş var. Yabancı sulardan gelen istilacı balıklar, tankerlerle buraya taşınıyor, akvaryumlardan göllere bırakılıyor ve sonsuz iştahla yerli balıkları bitiriyorlar. Hacettepe ve İstanbul üniversiteleri profesörleri Sedat V. Yerli ve Bayram Öztürk anlatıyor
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin 3 yıldır yürüttüğü Akdeniz'i tarama çalışmalarında, zehirli toksin yayan ve deniz dibinde çok hızlı yayılım gösteren Pasifik kökenli 'katil' ve 'terörist' olarak adlandırılan 4 yosun türü tespit edildi. 'Katil yosun' ve 'terörist yosun' olarak adlandırılan türlerini tüketen bir salyangoz türü belirlendi. Bu türün Türkiye kıyılarında ilk kez 1978 yılında görüldüğünü belirten Yrd.Doç.Dr. Özvarol, 1980 sonrasında da İsrail, Yunanistan, Suriye, Kıbrıs gibi bölgelerde de tespitlerinin yapıldığını anlattı. Katil yosun türleri ile beslenen diğer deniz canlılarının zehirlenmesine rağmen, bu salyangozun etkilenmediğini gördüklerini belirten Özvarol, "Bu olay Akdeniz'deki katil yosun tehdidine karşı olumlu bir gelişme. Yayılımcı bir tür üzerinden beslendiği ve yayılımını baskı altında tutacağı için Akdeniz ekosistemi açısından çok olumlu. Bu salyangoz türünün midesi açılarak yediği organizmaların tek tek incelemesi yapılacak" dedi. Mehmet ÇINAR
#HtvhaberİŞTE KATİL YOSUN GERÇEĞİ..!! Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin, TÜBİTAK için 3 yıl önce başladığı deniz çayırları araştırması sonrasında Antalya kıyılarında 'katil yosun' olarak adlandırılan ve Akdeniz'in ekosistemi için büyük tehlike olarak görülen 'Caulerpa Taxifolia' türünün yayılması tatilcileri korkuttu. 'Caulerpa Taxifolia' adlı yosun türünün zarar verdiği iddialarına (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya'nın Demre İlçesi'nde cevap verdi.Projenin sualtı çalışmalarını yürüten Doç.Dr. Gökoğlu, katil yosunun ilk kez 2007 yılında İskenderun kıyılarında tespit edildiğini ve aradan geçen süre içinde Antalya kıyılarına ulaştığını söyledi. Gökoğlu, "İstilacı bir tür. Gittiği yerlerde yayılması ve ortamdaki diğer bitki türlerini gölgelemesi nedeniyle başka türlerin yaşamasına izin vermiyor. Bu nedenle katil yosun deniliyor. İnsanlara zarar vermiyor" dedi.Ahmet ACAR/ DHA
#HtvhaberAkdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bilimadamlarının deniz çayırlarına yönelik yürüttükleri araştırma sırasında, bulunduğu bölgedeki diğer türleri baskı altında tutan ve “Katil yosun” diye nitelendirilen Caulerpa Taxifolia türünün Antalya kıyılarına kadar ulaştığı tespit edildi.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitütüsü’nden 15 araştırmacı iki yıl boyunca Datça-Bozburun Özel Çevre Koruması Bölgesi’ndeki deniz canlılarını inceledi. 763 kilometrelik sahil şeridinde 1163 dalış yaptı. Oceanos Projesi kapsamında nesli tükenen canlıları saptadı.