Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü belirtileri ve nasıl bulaştığı, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de takip ediliyor. Maymun çiçeği olarak da tanımlanan maymun çiçeği virüsü Afrika'da ortaya çıkmasıyla birlikte son günlerde ülkemizin gündeminde de yer alıyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Afrika CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya yaptığı açıklamada, Afrika'da bildirilen vakaların 2022-2023 arasında %79, 2023-24 arasında ise %160 arttığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" oluşturduğu açıklanan maymun çiçeği (mpox) hastalığıyla ilgili olarak Türkiye'de toplumsal hassasiyet artıyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı, öldürür mü? Maymun çiçeği belirtileri neler, nasıl bulaşıyor? İşte maymun çiçeği belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiAfrika Birliği, hızla yayılan M çiçeği salgını ve yaşanan çok sayıdaki can kaybıyla birlikte kıta genelinde acil durum ilan etmek zorunda kaldı. Virüs nedeniyle yaşanan ölümler 2022’den beri bin 500’e yaklaşırken yetkililer kararın tüm kıtanın güvenliği için alındığının altını çizdi.
#Afrika Kıtasıİnsanlığın virüslerle sınavı bitecek gibi değil! Yarattığımız dijital dünyanın da kendi virüsleri olacaktı elbet. İnsanlık, biyolojik salgının etkilerini yeni yeni atlatırken şimdide ‘Robin Hood maskeli’ korsanların başlattığı pandemiyle karşı karşıya: Fidye yazılımları!
#YazarABD ve Avrupa’da siber saldırılar düzenleyen ‘REvil’ isimli siber korsan şebekesi, verilere yeniden erişim için 70 milyon dolarlık bitcoin fidye talep etti. Binden fazla şirket etkilendi. İsveç’te bir market zinciri kepenk indirdi.
#GazetehaberleriABD'li bilişim firması Kaseya, fidye yazılım saldırısı nedeniyle sunucularını kullanan müşterilerini uyararak siber saldırı altında olduğunu açıkladı. Yüzlerce süpermarketi bulunan İsveç merkezli Coop firması ise dün yaptığı açıklamada, Kaseya’ya yönelik siber saldırıdan dolaylı olarak ödeme sistemlerinin etkilendiğini ve süpermarketlerin kapalı kalacağını duyurdu.
#Kaseya