İklim değişikliği hızla derinleşiyor ve bu durum, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde etkiliyor. Özellikle bu yazın küresel ölçekte ‘en sıcak yaz’ olarak nitelendirilmesi uzmanları tedirgin ediyor. Norveçli bilim insanlarının yayımladığı son rapor ise tehlikenin giderek yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Peki önümüzdeki 20 yıl içinde bizi neler bekliyor?
#İklim DegisikliğiAfrika kıtası denince herkesin aklına çok sıcak bir iklim geliyor. Bu doğru fakat özellikle Batı Afrika’daki sıcak hava dalgası, iklim kriziyle daha da güçlendi. Durum öyle bir hal aldı ki, bölgede sıcaklık endeksi şubat ayında 50C'ye ulaştı. Küresel ölçekte kaydedilen en sıcak şubat ayını yaşayan yerel sakinler, durumu “Sıcak nemle birleşince zaman duruyor” sözleriyle anlatıyor
#İklim Krizi6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazDijital dünya 2010 ve sonrasında doğan Alfa kuşağının gerçeği. O dünyada sosyal etki yaratmak için yaklaşık 20 yıl önce kurulan Games for Change, bu yıl ilk kez BM’nin gündemine girdi. Oyun dünyasında farkındalık yaratma işi büyüyünce Beko da ‘oyuncu’ oldu. Alfa kuşağını iklim kriziyle ilgili harekete geçirmek için DOMINO: The Little One platformunu kurdu. Amaç, ‘Oynarken iyi etki yaratmak.”
#Alfa KuşağıAB’nin ekim ayında başlayacağı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın, ihracatçılara getireceği yük her geçen yıl artıyor. Uzmanlar, uygulamanın yıllık maliyetinin 1.8 milyar Euro’nun üzerine çıkacağına dikkat çekerken; ihracatçılarsa hazırlık süreçlerinin devam ettiğini belirtiyor. Bu alanda yol alabilmek için acilen gerekenler ise yatırım ortamının iyileştirilmesi ve uzun vadeli krediye erişim.
#Avrupa BirliğiUkrayna’daki savaş devam ederken fosil yakıtların dünyaya verdiği zarar daha fazla gözümüze çarpıyor. Bir yandan karbon emisyonları ve yaydıkları ısıyla iklimin dengesini hızla bozan, diğer yandan hükümetleri birbirine düşürüp savaşlara neden olan fosil yakıtlar dünyayı günbegün yaşanması zor hale getiriyor.
#Umut Fırat Eroğluİklim krizine karşı farkındalık yaratmak ve çözüm yollarını gençlerle birlikte tartışmak için İklim Zirvesi ve Genç Diplomatlar Konferansı düzenlendi. 7-8 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) Direktörü Nikhil Seth’de katıldı.
#Nikhil SethMerkeziyetsiz borsa piyasasındaki hızlı yükseliş, çevresel sürdürülebilirliğe yönelik tartışmaları beraberinde getirdi. Energyfi platformu ile merkeziyetsiz borsa piyasasında yeşil dönüşüm başlattıklarını belirten Energyfi İletişim Direktörü Tim Jenkins, “Kripto para birimlerinin altyapısını oluşturan devrim niteliğindeki blok zincir teknolojisine, çevre dostu bir yaklaşım kazandırıyoruz. Çok sayıda işlevsel özelliği buluşturduğumuz platformumuz ile geleceğin merkeziyetsiz yeşil borsasını şekillendiriyoruz” dedi
#Sponsorlu İçerikAvrupa ve Çin başta olmak üzere birçok ülkede görülen arz kısıtları nedeniyle elektrik üretiminde kömürün payının büyümesinin, küresel karbon emisyonlarındaki artışı hızlandırabileceği öngörülüyor.
#Uluslararası Enerji AjansıHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte hafta sonu boyunca 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Gözden KaçmasınDünya için alarm zilleri çalıyor! Uzmanlar sıcaklık artışının 4,1 santigrat dereceye ulaşması durumunda 2100 yılına kadar 83 milyon kişinin küresel ısınma nedeniyle hayatını kaybedebileceğini bildirdi. Isınmaya yol açan etkenlerin başında da insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan karbon emisyonları geliyor. Peki bir kişinin yarattığı karbon salınımının miktarı nedir, nasıl hesaplanır? Doç. Dr. İsmail Dabanlı hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#İklim KriziÇevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, iklim değişikliğinin beklenen etkilerinin, tüyler ürpertici nitelikte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Birpınar, "Küresel sıcaklık artışının 2-3 derecede olması halinde kara ve deniz canlı türlerinin en az yüzde 54'ünün bu yüzyılda yok olması kuvvetle muhtemel" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet Emin BirpınarArçelik, 13’üncü Sürdürülebilirlik Raporu’nun ayrıntılarını Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu ve iklim aktivisti Selin Gören’in katılımıyla gerçekleşen online bir etkinlikle duyurdu. Arçelik’in 2050 yılında tüm operasyonlarında net sıfır emisyonu hedeflediğini açıklayan Bulgurlu; bu yıl sürdürülebilirlik raporunun da ana teması olan dünyanın geleceği için ortak hareket etme çağrısı yaptı.
#ArçelikNesnelerin internetini (IoT) yapay zeka (AI) ile birleştiren teknoloji ve hizmet tedarikçisi Bosch, elektromobilitenin halihazırda meydana gelen derin teknolojik ve ekolojik değişimlerin arkasında yeni iş fırsatları geliştirmesine olanak sağlayacağına inanıyor. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, şirketin 2020 kapanış rakamlarını açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, “Bosch, koronavirüs pandemisinin ilk yılını iyi geçirdi. Elektromobiliteye geçişin kazanan taraflarından biriyiz ve yapay zeka ile ilişkilendirerek yazılım işimizi önemli ölçüde genişletiyoruz” dedi.
#Bosch22-23 Nisan’da ABD Başkanı Joe Biden öncülüğünde iklim temalı Liderler Zirvesi gerçekleşecek. Zirveye, Joe Biden tarafından davet edilen Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, dünya liderlerine seslenecek ve enerji ve iklim konusunda atılması gereken acil adımları paylaşacak. Hürriyet’e konuşan Birol, “Zirvede Biden, tüm dünyayı ilgilendiren önemli kararları paylaşacak. Ayrıca dünya liderleri yeni taahhütler verecek” dedi.
#Liderler Zirvesiİklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir bir dünya hedefiyle öncü uygulamalara imza atan Garanti BBVA, 2020’de doğrudan etkilerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını sıfırlayarak karbon nötr şirket sıfatını kazandı. Banka, gerçekleştirdiği enerji verimliliği çalışmaları ve yenilenebilir enerji satın alım anlaşmaları sonucunda mutlak karbon emisyonlarını referans yıla göre %75 azaltarak, kalan emisyonlarını nötrlemek için de karbon kredisi satın aldı. Böylelikle karbon emisyonları azaltım kapsamında 2035 hedefinin çok daha fazlasını 15 yıl önce gerçekleştirdi.
#Garanti BBVA