Yazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizKaradeniz dendiğinde akla hırçın dalgalı denizinden çok yaylaların gelmesi biraz da yazın insanı nefes alamaz duruma getiren boğucu sıcağı yüzünden değil mi? Evet, Karadeniz demek yayla demek ve yayla da yüksek tepelerde özgürce salınmak... Sadece biz değil, çiçekler de, hayvanlar da, böcekler de özgür yaylalarda… Hangi yaylada ne yapılır rehberimize bakmadan yola çıkmayın.
#Uğur Biryol2024 yılında, 1 Ocak pazartesi gününe denk geliyor. Hafta sonuyla da birleşince ortaya üç günlük bir tatil fırsatı çıkıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Hem kış huzurunu yaşayacağımız hem de yeni yılı keyifli bir şekilde karşılayabileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. Kayak yapılacak rotalardan karlar altında tarihi kalıntıların gezileceği ya da sakin bir köşede manzaranın keyfinin çıkarılacağı yerlere kadar 9 şehirden 10 adresi önerdiler.
#RotaHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaGüz mevsimiyle birlikte sararan ve dökülen yapraklar yeryüzünde bir renk cümbüşü oluşturuyor. Ülkemizde bu renkliliği fotoğraflamak ve yaşamak için en ideal adres Karadeniz Bölgesi. Bölge; şelaleleri, tabiat parkları, ormanları, kanyonları, köy ve kasabalarıyla adeta bir hazine. Bu hafta uzmanlarımıza Karadeniz'in sonbaharda görülmesi gereken güzelliklerini sorduk. Kartpostallık kareler yakalayacağınız ve sonbaharın tadını çıkaracağınız birbirinden özel önerilerde bulundular.
#RotaOrdu, bulunduğu coğrafyanın tüm özelliklerini içinde barındıran eşsiz ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu bölgede balık yemekleri, fındık tüketimi, sebze ve meyve bolluğu gibi pek çok alanda yapılan kendine özgü farklı lezzetleri vardır. Ordu'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ordu YemekleriTrabzon Karadeniz yemekleri ile meşhur olan bir ilimizdir. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bu şehir gerek tarihi ile gerekse de kültürü ile dikkat çekmektedir. Trabzon yemekleri de en çok sevilen yemekler arasında yer almaktadır. Son aylarda Trabzon'a ziyaret etmek isteyenler Trabzon yemekleri ile ilgili araştırma yapmaktadırlar. Peki en iyi Trabzon yemekleri hangileridir? Trabzon'da ne yenir? Trabzon şehrinin neyi meşhur? İşte Trabzon mutfağı ile ilgili tüm detaylar.
#Trabzon YemekleriArtvin ili havası ve doğal güzellikleri nedeni ile sık sık ziyaret edilmektedir. Fakat Artvin’in sık ziyaret edilmesinin nedenleri arasında yerel lezzetleri de yer almaktadır. Bu nedenle pek çok kişi tarafında Artvin yemekleri merak edilmektedir. Bireylerin aklına sık sık gelen soruların başında Artvin Yemekleri - Artvin'de ne yenir ve neyi meşhur? Artvin mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Artvin YemekleriGiresun Karadeniz'in en güzel illerinden bir tanesidir. Özellikle Giresun'da yer alan yemekler Karadeniz kültürünü yoğun olarak barındırmaktadır. Giresun yemekleri her haliyle sevilen yemeklerdendir. Bundan dolayı Giresun'a gelecek kişiler Giresun yemekleri ile ilgili detaylı bir araştırma yapmaktadırlar. Peki en iyi Giresun yemekleri hangileridir? Giresun şehrinde ne yenir? Giresun mutfağına özgü olan lezzetler hangileridir? Giresun yemekleri ile ilgili tüm detayları derledik.
#Giresun YemekleriYerel yemeklerin peşinde çok uzun bir gün bizi bekliyor olabilir ama bu, güne Ordu tostuyla başlamamıza asla engel değil. Tostu meşhur şehrimiz çok ama benim için Ordu tostunun yeri ayrı. Ot kavurmalarından buğulama balıklara, Gürcü mutfağından en iyi fındık kremasına Ordu’da ‘yeri ayrı’ öyle tatlar var ki…
#SeyahatMasterChef eleme adayları ile gecenin kazananı dün gece belli oldu. Yeni sezon heyecanına hız kesmeden devam eden fenomen yarışma programı MasterChef Türkiye'nin 30 Ağustos tarihli son bölümünde mavi takım ve kırmızı takım, haftanın ilk dokunulmazlık oyununda karşı karşıya geldi. 30 Ağustos Zafer Bayramı'na özel " 7 bölge, 7 yemek" konsepti ile yarışan takımlardan dokunulmazlığın sahibi kırmızı takım olurken; mavi takımda ise bireysel dokunulmazlık sonrası iki isim eleme potasına girdi. Peki, MasterChef eleme adayı kim oldu, dokunulmazlığı kim kazandı? İşte, dün gece MasterChef'te potaya giren yarışmacılar.
#MasterchefRize'de devam eden GastroRize Günleri’ne katılan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, stantları gezerek yöresel yiyecekleri tattı. Bilal Erdoğan, “Bütün Türkiye’de kavurmamız, kuru fasulyemiz meşhur. Dolayısıyla bunların burada daha çok insana ulaştırılmaya çalışılması çok güzel” dedi.
#Bilal Erdoğanİstanbul’un kültür zenginliklerine canlılık katmak üzere hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dün başladı. 12 Haziran’a kadar 7’den 70’e herkes için 2 bine yakın etkinlik yapılacak. Bölgenin köklü tarihine ışık tutan bir lezzet rotası da oluşturuldu. Şehirdeyseniz atın kendinizi Beyoğlu’na; ister tatlı rotasını takip edin, isterseniz de sokak yemeklerinin peşinden gidin.
#GASTRONOMİİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakRamazan boyunca aileyle bir araya gelinen iftar saati iple çekilir. Bütün gün hayal edilen geleneksel lezzetlere kavuşmak için özenle kurulmuş o sofralara oturmak ister herkes. Peki, en güzel iftariyelik seçkisi hangi mekânda, neresi atmosferi ve lezzetleriyle memnun eder? Jürimiz iftar için favori adreslerini paylaştı.
#RamazanBahar doğayı olduğu gibi mutfakları da hareketlendiriyor. Ege’de birbirinden farklı otlar, Karadeniz’de kalkan, Antep’te kahvaltıyı şölene dönüştüren sahan kaymağı, Antalya’da oğlak köftesi; sadece bu mevsimin tatları… Baharda yapılabilen bazı yemekler yöreden yöreye değişiyor, bize de bu mevsimi kaçırmamak düşüyor.
#HürriyetSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaYaprakların hafiften kızarmaya başladığı, doğanın dinginleştiği eylül ayı Doğu Karadeniz’in de en az yağış aldığı, havanın açık olduğu dönem. Üstelik çay ve bal gibi ürünlerin de hasat sonu... Bölgenin bu fotojenik dönemini yerel tatlarla taçlandırmak isteyenler için muhlamadan çeşit çeşit pideye peşine düşülmesi gereken lezzetleri sıraladık.
#SeyahatUygun fiyata güzel ve doyurucu bir yemek yemek isteyenler için esnaf lokantaları bir klasik. Ancak aralarında bazıları var ki bırakın gitmişken uğramayı, yol dahi değiştirtir. Siz de kıyısında köşesinde ya da yakınındaysanız aşağıda önerdiğim esnaf lokantalarına mutlaka uğrayın. Pişman olmazsınız.
#SeyahatTrabzon’un Ortahisar ilçesi Pazarkapı mahallesindeki tarihi tescilli binalardan Ahmet Arslan Evi'nin restorasyonu tamamlandı. Tarihi bina Ortahisar Belediyesi ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) arasında daha önce yapılan protokol kapsamında “Aşhane Karadeniz Yemek Kültürünü Yaşatma Projesi” kapsamında hizmet verecek.
#Ahmet Arslan Eviİftar menülerinizi renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık. Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 15 Mayıs Cuma iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemOrdu-Giresun Havalimanı denizde, her iki şehrin tam ortasında... Bu öyle bir ortaklık ki uçak tekerini Giresun’da piste koyuyor, freni Ordu’da basıyor. Havalimanına sırtınızı verdiğinizde 15 dakika doğu yönü Giresun, 15 dakika batı yönü Ordu… Havalimanının bu konumu her iki il için de değişimin başlangıcı olmuş. Ordu’da sohbet ettiğim vatandaşlardan biri gerçekten haklı: “Ok yaydan çıktı artık, geri dönüş yok.”
#OrduBuğday çimi adı üzerinde buğday tanelerinin çimlendirilmesiyle elde edilen bir tür yeşillik. Genellikle suyu sıkılarak tüketilen ya da smoothie’lere veya salatalara ilave edilen buğday çimi, besin değerleri ve vücuttaki zararlı malzemelerin atımına yardımcı olduğu için çok popüler. Peki buğday çimini evde nasıl yetiştirecek, buğday çiminden mutfağınızda nasıl faydalanacaksınız. İşte cevabı…
#Buğday Çimi Nasıl YapılırKanyonlar en basit şekilde tanımlamak gerekirse nehirlerce oluşturulmuş, yarık görünümündeki vadilere deniyor. Bazen şimdiki formunu çok uzun yıllar boyunca alıyor bazen de tektonik hareketlerin tek başlarına ve bir seferde oluşmasıyla şekilleniyor.
#TürkiyeTürkiye’nin Alpler’ine, koca koca vinçlerle çıkılamadığı için hâlâ betonlaşmamış Rize yaylalarına, yukarılara doğru tırmandıkça içine dalmak ve hiç çıkmak istemeyeceğiniz yeşil denizlere ve bulutların üstüne hoş geldiniz. Bu yazı, geç kalmış bir Karadeniz yolculuğunun ilk adımıdır.
#Karadeniz Bölgesi