Sayıştay, hükümetin tasarruf önlemi diye getirdiği ‘yerli makam aracı şartı’nı bürokrasinin sıradışı bir yöntemle yok ettiğini ortaya çıkardı. Yapılan denetimlere göre Tarım Bakanlığı’nda bazı genel müdürlükler ihaleye ‘yerli otomobil’ şartıyla çıkıp, ihaleyi kazanan firmadan ithal otomobil temin etmişler.
#SayıştayKamuda, mahalli idarelerde, meslek kuruluşları ve üniversitelerde görevli üst düzey yönetici, genel müdür ve daire başkanları, yarından itibaren çakarlı araç kullanamayacak. Makam sahibi araç içinde ya da makam aracı konvoyda bulunmadığı zaman uyarı sistemleri kullanılmayacak. Yetkisiz çakar kullananlara 2 bin 4 liraya kadar varan idari yaptırım uygulanabilecek, kurallara uymayanların araçları trafikten men edilecek. Çakar sistemi, ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile devletin en üst protokolünde bulunan 29 makam tarafından kullanılabilecek. Trafik muayenesinde araçlarda mevzuat dışı sesli ve ışıklı uyarı sisteminin bulunması "ağır kusur" sayılacak.
#Çakar LambaYUNANİSTAN’ın yeni başbakanı Aleksis Çipras’ın kamudaki lüks makam araçlarını satma kararı İzmir’de yankı buldu. Konak Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Ahmet Karadağı, Çipras’ın icraatının makam aracı saltanatı olan Türkiye’de de dikkate alınmasını, örnek olmasını istedi.
Hükümet, kamudaki taşımacılık işini ‘rent a car’ sistemiyle özel sektöre devretmeye hazırlanırken, bazı bakanlıklar şimdiden uygulamaya geçti. Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile birlikte DSİ, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Telekom’da makam ve hizmet aracı gereksinimi bu yolla karşılanıyor. Milli Eğitim’de 26, Ulaştırma’da 15 araç kiralanıp ‘havuz’ oluşturuldu.
2003 bütçesinde, TBMM'ye toplam 21, Başbakanlığı ise 58 araç alınması öngörüldü. Kamu kuruluşlarında 85 bin 603 motorlu-motorsuz araç bulunuyor. Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı, 2001'de makam aracı saltanatını kırmak için genelge yayınlayarak, kamu araçlarını geriye çağırıp satışa çıkarmayı denemişti.