CNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaGeçen hafta dört gün boyunca Kars’taydım. Kendimi iyi hissettim burada. Kars’ta gezerek tarihi kokuyu soluyabilirsiniz. Farklı lezzetleri de mevcut, kaz ve piti gibi... Kars insanını apayrı bir yere koymak gerekiyor. Rus işgali sırasında Kars’a yapılan binalar ve caddelerin güzelliği ise şehre anlam katıyor.
#Sayım ÇınarSarıkamış Harekâtı’nın 108’inci yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı önceki hafta. Ülkenin dört bir yanından binlerce gençle birlikte bu eşsiz iklimde, ‘yükseklerdeydik’... Dünyada benzeri az bulunan kristal karlarla örtülmüş ‘Serhat Şehri’nde iklimin davetine uyup yola çıkacaklara kısa bir rehber hazırladık.
#SeyahatSekiz ay kışı, üç ay ayazı bir ay da yazı olan bir memleket derler Kars için. Hem en çok üşüdüğüm hem de en çok keyif aldığım seyahatlerden biri oldu Kars. Kars’ın neden son dönemlerde kış tatilinin en popüler adreslerinden olduğunu Kars’ı görünce anladım. Hem çevresinde hem de merkezinde gezilmesi, görülmesi gereken o kadar çok değeri var ki... Göz alabildiğine büyüleyici beyazlığı ile donmuş Çıldır Gölü, Ani Harabeleri, Sarıkamış, Kars gravyerinin doğduğu köy Boğatepe Kars’ın biraz dışına çıktığınız zaman görecekleriniz arasında.
#Kars Gezi RehberiHayat bu sene bizi önceliklerimizi gözden geçirmemiz için oldukça zorladı. Ben her zaman kendi değerlerimizi anlamanın ve anlatmanın içinde bulunduğumuz zor süreçlere derman olduğuna inanırım. Mimarisi, tarihi, kültürü ve mutfağıyla ülkemizin en ilginç şehirlerinden olan Kars da bence o değerlerden biri. Kars’ı sadece Doğu Ekspresi ile kışın ya da hafta sonu için ziyaret edilen bir yer olarak görmekten öte ruhunu yaşamanızı öneririm. Koruyamadıklarımız ne kadar çok olsa da gördükleriniz sizi büyüleyecek.
#KarsKültür ve Turizm Bakanlığı ile Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi işbirliğinde düzenlenen 'Bir Zamanlar Selçuklu' adlı gezici sergi Kars'a ulaştı. Selçuklu dönemini anlatan resim, kostüm ve giysilerin yer aldığı sergi büyük ilgi gördü.
#SeyahatKendini peynire ve Kars’a adayan İlhan Koçulu, dünya markası olduğu tescillenen Kars gravyerini işte böyle tanımlıyor. Öyle büyük özen ve dikkatle yapılıyor ki gravyer, her şey hassas bir dengenin ve Kars’ın muhteşem doğasının birleşiminden çıkan bir lezzet armağanı. Aslında sadece damak tadı deyip geçmemek gerek, peynirle birlikte bir kültürün de varlığı devam ediyor. Bu toprakların özgün zenginliğinin korunarak geleceğe taşınması çok önemli; bunun için verilen uğraş takdire değer. Bugün Anadolu Peynirleri Kars Buluşması etkinliğinin son günü. Boğatepe Köyü Peynir Müzesi de bu çabanın bir parçası.
#SeyahatTürkiye’de kış dendi mi akla gelen ilk yer Kars… Böyle olmasında Instagram’ın payı da çok büyük. Bir de Doğu Ekspresi’ne bilet bulan şanslı gezginlerdenseniz değmeyin keyfinize… Trenle nostaljik bir maceraya çıkmak elbette güzel ama şart değil. İstanbul'dan uçağım kalktığında her zaman olduğu gibi cam kenarında oturuyor Kars yolculuğumun başlangıcında nasıl bir manzarayla karşılaşacağımı merak ediyordum. Şehre adım attığımda bembeyaz bir örtü karşıladı beni… Hâlâ yolunuzu Kars’a düşürmediyseniz şimdi tam zamanı… İşte size Kars gezi rehberi…
#Kars Gezi RehberiOSMANLI Devleti'nce 18. yüzyılın başlarında doğu sınırlarının korunması için inşa edilen ve 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında 5 Temmuz 1828 tarihinde 5 tugaydan oluşan 14 bin kişilik Rus kuvvetlerinin 70 top ve 20 bin mermilik mühimmatla gece baskını yaptığı ‘Büyük Tabya’da 500 asker şehit düşmüştü. Tabyaları düşürüp Kars Kalesi'ni ele geçiren Rusların da 4 bin kayıp verdiği saldırı sonrası yerli ve yabancı kayıtlara ‘Kanlı Tabya’ olarak geçen tarihi tabya, yaklaşık bir ay önce ‘Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’ olarak düzenlenip ziyarete açıldı.
#GazetehaberleriDonmuş Çıldır Gölü’nde balık tutmak, Doğu Ekspresi ile heyecan dolu bir seyahat deneyimi yaşamak, Kars Harp Tarihi Müzesi Kanlı Tabya Kafkas Cephesi ve Ani Harabeleri ile tarihe tanıklık etmek. Türkiye'de kış dendi mi akla gelen ilk yer, Kars... İşte Kars gezi rehberi...
#KarsBüyük Taarruz’un coğrafyasını tanımak, izini sürmek isteyenler, bunu kronolojik bir sırayla yapabilir. Rota, taarruz hazırlıklarının yürütüldüğü Akşehir’deki Batı Cephesi Karargahı binasından başlayıp, esir Yunan Komutanların Mareşal Mustafa Kemal huzuruna çıkarıldıkları Uşak’taki tarihi eve kadar uzanabilir. Büyük Taarruz ile Başkomutan Meydan Muharebesi arasındaki olayların coğrafyası, Konya (Akşehir), Afyon (Şuhut, Merkez, İscehisar, Sincanlı, Sinanpaşa), Kütahya (Dumlupınar, Gediz) ve Uşak’tan oluşur.