Tarık Zafer Tunaya sevilen bir dost, takip edilen bir münevver ve saygın bir hocaydı. Edebi bakımdan fevkalade güçlüydü. Fransızcayı ve Türkçeyi edebi zevkle öğrenen nesildendi. En karmaşık durumları iki cümleyle tarif etmekte üstüne yoktu. Hobisi olan bir aydındı. Öğrencileriyle meşgul olan bir hocaydı.
#Tarık Zafer TunayaOsmanlılar ve Macarlar arasındaki münasebetin tarihinin bir Macarın Türkçe kaleme aldığı çalışmasından okuyoruz. Sándor Papp, ‘Osmanlılar ve Macarlar/Bir Diplomatik Tarih’ adlı kitabının önsözünde Neden Türk-Macar tarihi ilişkileriyle ilgilendiğini şahsi hikâyesinden başlayarak ayrıntılarıyla anlatıyor.
#Osmanlılar Ve MacarlarABD’yi güdümüne alan İngiltere, sessiz ve derinden dünyadaki tüm siyasete, şeytani odaklı olarak yön veriyor. Dünyadaki gelişmelere bakıldığında, hiç kimse İngiltere’yi perdenin önünde görmez, göremez. O daima, tıpkı mafya filmlerindeki gibi ortalıkta gözükmeyen, kara gözlüklü, kucağındaki kediyi okşamakla meşgul kanlı lider rolünü üstlenir.
#ABDGünlük hayatta birçok zaman Fizan'a gitmek tabiri kullanılmaktadır. Bu tabir rastgele söylenmiş bir tabir değildir. Bundan dolayı Fizan oldukça çok merak edilmektedir. Özellikle Fizan'ın nerede olduğunu çok sayıda kişi merak etmektedir. Sizler için Fizan nerede, hangi ülkeye bağlı? Fizana kadar gitmek sözü nereden geliyor detayları ile derledik.
#Fizan Nerede Hangi Ülkeye Bağlı?Hürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Pınar Öğünç'ün ‘Pandemi Zaiyatı' adlı çalışması kurgu dışı kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Kurgu DışıZonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, Roma villası ve mozaikler bulundu. Nihayet Zeugma mozaikleriyle yarışacak bir mozaik bahçesi daha bulunmuş. Konular hep aynı; mitoloji. Bütün bunların bir an evvel envanterinin tespiti, korunması ve kaçakçıların tahripkâr kazılarından evvel ilmi kazıların başlaması lazım.
#Çaycuma MozaikleriGenç Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşu büyük bir mücadele neticesinde elde edilen Zafer'in taçlanması ile olmuştur. Kurtuluş Savaşı kazanılmış ve TBMM açılmış yepyeni bir Cumhuriyet Anadolu'nun bağrından yeniden filizlenmişti. Fakat Türkiye Cumhuriyeti her anlamda büyük bir İmparatorluğun da devamı olan bir devletti. Muhteşem bir hükümdarlık sürmüş olan Osmanlı İmparatorluğu çöküş döneminde "Boğazın hasta adamı" olarak anılır olmuştu. Osmanlı Devleti'nin son yıllarında aydınlar, düşünürler ve vatanperver insanlar çare ve çözümler arayışına girmişti. Dönemin en bilinen grubu "Genç Türkler" yani Jön Türklerdir. İşte, Jön Türkler kimdir, Osmanlı'da Jön Türklerin etkisi nasıl olmuştur ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Türk Edebiyatının gelişmesinde; Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde yaşamış, Batı edebiyatından etkilenmiş pek çok sanatçının büyük katkısı olmuştur. Bir nevi geçiş dönemi olan bu süreçte yaşamış ve çok sayıda eser vermiş edebiyatçılardan biri de Ahmet Mithat Efendi'dir. İşte, Ahmet Mithat Efendi kimdir, edebi kişiliği, romanları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Ahmet Mithat Efendi Kimdir?Osmanlı Devleti'nin yıkılması sonrasında henüz Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce bazı denemeler olmuştur. Kanun-i Esasi'nin ilan edilmesi, Osmanlı Devleti'nin çöküşünü önlemek adına yahut Batı'nın baskısı sebebiyle çeşitli reformlar gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Beklenen sonucu vermeyen bu girişimler kaçınılmaz sonu engelleyememiştir. İşte, meşrutiyet dönemi nedir, ne zaman başladı, meşrutiyet döneminin özellikleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Meşrutiyet Dönemi Nedir?Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapFeroz Ahmad ‘Jön Türkler, Osmanlı İmparatorluğu’nu Kurtarma Mücadelesi 1914-1918’de, İttihatçıların hükümet etme ve benmerkezci güç kullanma süreçlerini anlatıyor. Yazar, Osmanlı’yı kurtarma çabalarını ulaşabildiği kaynaklar boyunca detaylandırır. Neredeyse her çözüm, ateşi daha da büyütür...
#Feroz AhmadKültür Bakanlığınca desteklenen "Muallim" filmi, tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Manisa'nın Kula ilçesinde çekiliyor. Osmanlı döneminin en güzel sivil mimari örneklerini barından Kula, yönetmen ve yapımcılarca tercih edilen ilçe olmayı sürdürüyor.
#ManisaTürk Edebiyatı'nda en önemli şairlerden biri olan Yahya Kemal Beyatlı hayatı ve eserleri en çok araştırılan şairlerdendir. Yahya Kemal Beyatlı Türk Edebiyatı'na önemli katkıları olmuş şahsiyetlerdendir. Peki, Yahya Kemal Beyatlı kimdir? Yahya Kemal Beyatlı'nın kısaca hayatı, eserleri(kitapları), sözleri ve şiirleri nedir? İşte Yahya Kemal Beyatlı'nın hayatına ait tüm detaylar.
#Yahya Kemal Beyatlı Kimdir?Dünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbul‘Abdülhamid’in kara kutusu’ olarak anılan ‘Arap İzzet Holo Paşa’nın Günlükleri’, tarihçiler tarafından teyit edilirse 2. Abdülhamid’le ilgili son derece çarpıcı detaylar sunuyor. Söz gelimi, Ermenileri Afrika’ya sürmeyi ve bu bağlamda resmi olmayan yollarla İngilizler ve Ruslarla anlaşmayı planlıyor.
#ARAP İZZET HOLO PAŞA’NIN GÜNLÜKLERİTRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşan tarihi dizi Payitaht Abdülhamid'in bu hafta yayınlanacak olan 77. bölümünün 2. fragmanı yayınlandı. Her hafta heyecanın giderek arttığı dizinin yeni bölümünde Abdülhamid, Tahsin Paşa’yı karşısında beklerken kaçtığını öğrenince yıkılacak. Peki, Payitaht Abdülhamid'in 77. bölümünde neler olacak? Yeni bölüm fragmanlarında başka neler var?
#Payitaht AbdülhamidÜsküdar doğumlu Osmanlı Ermenisi Kalust Sarkis Gülbenkiyan, 1955 yılında dünyanın en zengin insanı olarak öldü. Osmanlı topraklarında bulunan petrol yatakları için imzalanan kontratlardan aldığı komisyonlar nedeniyle 'Bay yüzde 5' lakabıyla bilinen Gülbenkiyan'ın hayatı kitap oldu.
#Bay Yüzde 5Fenerbahçe, Aykut’un istifa sinyali verdiği Osmanlıspor maçının ardından önce Sivasspor’u, ardından Antalyaspor’u 1-0 yendi. Sarı lacivertlilerin futbol kalibresi düşükse de mücadele gücü yüksekti. Oyuncuların kondisyon durumu ve özgüvenleri olması gereken seviyeye gelmişti. Bu saatten sonra Fenerbahçe’nin özellikle 2. ve 3. bölgelerdeki organizasyon kapasitesinin artması halinde zirveye yürümesinin önünde herhangi bir engel kalmamıştır. 14. haftada Beşiktaş – Galatasaray maçından çıkacak bir beraberlik ya da Beşiktaş galibiyeti, Stefan Zweig’ın deyişiyle Fenerbahçe’nin yıldızının parladığı ana işaret edebilir.
#Fenerbahçe