Aşılar, kanser riskini en aza indirmek için büyük bir rol oynuyor. Human Papilloma Virüsü’nden (HPV) korunmanın temel yolu da aşı olmaktır. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sema Karakaş, HPV aşısı sayesinde birçok kanser türünden korunmanın mümkün olduğunu belirtti ve HPV aşısının önemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
#Hpvİlk kez 2003 yılında yumurtalık tümörü nedeniyle ameliyat geçiren 58 yaşındaki Hülya Öztürk, şikayetleri yeniden başladığı halde, doktor fobisi nedeniyle yıllarca muayeneye gitmedi. 170 kiloya çıkan ve artık yatağa bağımlı hale gelen Öztürk, ağrıları dayanılmaz bir hal alınca, Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İlyas Şahin’e başvurdu. Dr. Taylan Şenol’un da girdiği operasyonla, 3 cerrah, 23 kiloluk tümörü başarıyla çıkardı. Dr. İlyas Şahin, '30 yıllık genel cerrahım, böyle dev bir kitle görmedim. Hekim olarak hayretler içinde kaldım.' dedi.
#İSTANBULTekirdağ'da karın şişliği şikayetiyle hastaneye başvuran Asiye Seyitoğlu'nun (41) vücudundan 20 kilo ağırlığında kitle çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Mine Dağgez, "Hiç şikayeti olmayan kadınlara da biz yılda en az 1 kere jinekolojik kontrol muayenesi öneriyoruz" dedi.
#TekirdağYumurtalık kanserlerinin yüzde 70-75’i tanı konduğunda ileri evrelerde oluyor. Ancak artık genetik testlerle bu hastalığın riski hakkında bilgi edinmek mümkün. Ayrıca Olivia adlı çevrimiçi uygulama da yumurtalık kanseri hastalarına ve yakınlarına tedavi sürecinde destek sağlıyor.
#YumurtalıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca, rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni olan HPV virüsüne karşı aşılamanın belli gruplardan başlatılarak uygulanacağını duyurdu. HPV virüsü rahim ağzı kanserlerinin yüzde 95'inden, kadınlarda görülen tüm kanserlerinin de 8.5'inden sorumlu.
#HPV AşısıDalgalı ve kıvırcık saçları düzleştirmek için pek çok yöntem var. Günlük olarak fön ve düzleştirici kullanımının yanı sıra bu düzlüğü kalıcı hale getirmek için en sık başvurulan yöntemler de kimyasal ürünler. Yeni bir araştırma bu ürünlerin rahim kanserini tetiklediğini ortaya çıkardı. Peki uzmanlar ne diyor?
#Saç DüzleştiriciOnkoloji, ülkemizde sıkça duyduğumuz bilim dallarından biridir. Kendi içinde de dallara ayrılan onkoloji tedavisi kanser, tümor gibi hastalıkların oluşumu, tanısı ve incelenmesine yönelik çalışmalarda bulunur. Peki, onkoloji nedir, hangi hastalıklara bakar? Onkoloji tedavisi ne demek? İşte Onkoloji bilim dalı ile ilgili merak edilenler...
#OnkolojiKadınların çok tercih ettiği kalıcı saç düzleştirme işleminde kullanılan ürünlerdeki kimyasalların, kanser riskini arttırdığı tespit edildi. Amerikan Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre, yılda 4 kezden fazla düzleştirme yaptıran kadınlarda rahim zarı kanseri gelişme riski iki katına çıkıyor.
#KanserDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta dünya genelinde aşılanmanın hızlanması için rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının tek dozunun faydalarından bahseden bir açıklama yaptı. Avustralya aşılama sayesinde HPV’yi sıfırladı. Türkiye’deki mevcut durumu ve koşulları uzman isimlerle konuştuk.
#HPVNefes alma ve böbrek ağrısı şikayetiyle doktora başvuran kadın hastanın karnından 16,9 kiloluk dev kitle çıkartıldı. 40 yıldır cerrah olan Prof. Dr. Cazip Üstün, meslek hayatında gördüğü en büyük kitleyi hastanın karnından çıkartarak, hastayı sağlığına kavuşturduklarını ifade etti.
#AmeliyatYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkÜlkemizde yaklaşık 2 milyon kadında görülen endometriozis hastalığı günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Toplumsal farkındalık yetersiz olduğundan kadınsal hastalıklarda hekime başvurmak yerine çoğunlukla internetten ya da arkadaşlardan bilgi edinilmesine, son iki yıldır devam eden Covid-19 pandemisi sürecinde hastaneye gitme endişesi de eklenince hastalık daha da ileri seviyeye ulaşabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, Mart ayı 'Endometriozis Farkındalık Ayı' kapsamında yaptığı açıklamada, üreme çağındaki her 10 kadından birinin kapısını çalan endometriozis hastalığı hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#EndometriozisSamsun’da 29 yaşındaki 55 kilo ağırlığındaki genç kadının karnından 10 kilo 470 gram kitle çıkartıldı. Prof. Dr. Cazip Üstün, "Bu kitle benim bildiğim son 12 yılın en büyük kitlesi. Bundan önce hatırladığım en büyük kitlenin ağırlığı 6 kilo 250 gramdı. Bu çıkardığımız kitle, son 12 yılın en büyük kitlesi. Bu kadar büyük kitleler çok nadir görülüyor." ifadelerini kullandı.
#SamsunSamsun’da 29 yaşındaki 55 kilo ağırlığındaki genç kadının karnından 10 kilo 470 gram kitle çıkartıldı. Prof. Dr. Cazip Üstün, "Bu kitle benim bildiğim son 12 yılın en büyük kitlesi. Bundan önce hatırladığım en büyük kitlenin ağırlığı 6 kilo 250 gramdı. Bu çıkardığımız kitle, son 12 yılın en büyük kitlesi. Bu kadar büyük kitleler çok nadir görülüyor." ifadelerini kullandı.
#SamsunHer yıl dünyada 300 binden fazla kadının hayatını kaybetmesine neden olan rahim ağzı kanserini önlemek mümkün. Mücadelenin en etkili yolu aşı yaptırmak. Aşının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ücretsiz olması isteniyor. HPV aşısının önemini uzmanlarla konuştuk.
#Rahim Ağzı KanseriÜlkemizde meme kanserinden sonra en yaygın görülen kadın kanserlerinde ihmal edilen bazı belirtiler aksine yaşamsal önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör kadın genital kanserlerinin en sık görülenlerinin rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri olduğunu belirterek 'Eylül ayı Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ayı' kapsamında yaptığı açıklamada en sık görülen üç kadın kanserinin ihmale gelmez belirtilerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Yumurtalık (Over) KanseriKadınların adet dönemini az ya da çok ağrılı geçirmesi olağan bir durumken, yaklaşık yüzde 10’unda ağrı daha şiddetli geçirilebilir. Şiddetli adet sancısı nedeniyle kadının 1 ya da 3 gün boyunca kendini iş göremeyecek kadar kötü hissetmesine neden olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, adet sancısının farklı hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti.
#Regl AğrısıÖzel Egepol Hastanesi Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ayhan Gül, kadın üreme sisteminde sık görülen ve ölümlere neden olabilen rahim ağzı (serviks) kanserinin tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu söyledi.
#İzmirOver kanserinde sağkalımı belirleyen en önemli faktör efektif bir cerrahinin yapılabilmiş olmasıdır. Bunda da en önemli belirleyici faktör cerrahın tecrübesidir. Over kanseri cerrahisi, bu konuda deneyimli jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanları tarafından yapılmalıdır.
#Over Kanseri