Güneş Patlaması nedir, neden olur? Geçtiğimiz gün ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin (NOAA), Güneş'teki patlama sonucu "şiddetli" jeomanyetik fırtına meydana gelebileceği; bunun, elektrik santrallerini ve radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bırakabileceği uyarısında bulundu. Uyarı sonrası gerçekleşen patlamanın etkileri dünyaya ulaştı. Birçok bölgede patlama nedeniyle kuzey ışıkları görüldü. Peki, Güneş Patlaması nedir, neden olur? Kuzey Işıkları nasıl oluşur, Türkiye'den görüldü mü? İşte merak edilen detaylar...
#GüneşABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş'teki patlama sonucu "şiddetli" jeomanyetik fırtına meydana gelebileceği duyurdu ve bunun, elektrik santrallerini ve radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bırakabileceğini belirtti.
#NOAADünya'nın pek çok noktasında "Perseid meteor yağmuru" hayran bırakan manzaraları beraberinde getirdi. İzmir'in Bergama ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Akropolü'nde "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi.
#MeteorNASA güneş patlaması meydana geldiğini yayınladığı fotoğrafla duyurdu. ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyindeki şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti. Söz konusu fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi. En son 10 Mayıs'ta güçlü bir patlama meydana gelmişti. Bilim insanları, aylar önce 2024 yılında şiddetli güneş patlamaları yaşanabileceğini bu durumun elektrik ve uydu sistemi gibi temel iletişim ağlarını sekteye uğratıp elektronik cihazları bozabileceği açıklamıştı. Peki, Güneş patlaması etkileri nelerdir? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Güneş PatlamasıGüneş patlaması son dakika gelişmeleri gündemdeki yerini alıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya üzerinden güneşin güney yüzeyinde meydana gelen patlamalar ve bunların olası sonuçları hakkında bilgi verdi. Gerçekleşen bu olayın ardından "Güneş patlamasının etkileri nelerdir ve hangi ülkeleri etkiler?" sorusunu gündeme getirdi. 10 Mayıs'ta gerçekleşen bu şiddetli Güneş patlamasının ardından NASA, olaya ait fotoğrafları yayınladı. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in yüzeyinde büyük bir jeomanyetik fırtına tespit etti. Bu fırtınanın elektronik cihazlar ve elektrik şebekeleri üzerinde kesintilere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuldu. Güneş patlamaları, Güneş'in yüzeyinde meydana gelen ani enerji ve parçacık salınımı olaylarıdır ve bu süreç, güneş lekeleri ile manyetik alan çizgilerinin etkileşimlerinden kaynaklanarak güneş döngüsünün bir parçası olarak görülür. Peki, Güneş patlaması olursa ne olur, elektrikler kesilir mi, internet gider mi?
#Güneş Patlaması 2024Kuzey Işıkları ile ilgili bilgiler, dün meydana gelen Güneş patlamasının ardından merak edilen konulardan biri oldu. 10 Mayıs 2024 tarihinde Güneş'te son yılların en büyük patlaması meydana geldi. ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Çarşamba günü başlayan bir dizi güneş patlamasının ardından, jeomanyetik fırtınanın dünyanın bazı bölümlerini muhteşem bir ışık çemberiyle kaplayabileceğini açıklamıştı. Etkisini muhtemelen önümüzdeki haftaya kadar sürdürmesi beklenen fırtına dün gece, ABD, İngiltere, Almanya, Rusya, Ukrayna, Romanya, İrlanda, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre gibi ülkelerde Kuzey (Aurora) ışıklarının görünmesine yol açtı. Ayrıca Kuzey Işıkları, Türkiye'den de gözlemlendi. Peki Kuzey Işıkları Türkiye'de nerede görüldü? Kuzey Işıkları nasıl, neden oluşur? İşte merak edilenler...
#Kuzey IşklarıDün öğleden sonra etkisini göstermeye başlayan bir güneş fırtınası, nadir görülen Kuzey(Aurora) Işıkları'nı ortaya çıkardı. Türkiye dahil birçok ülkeden görülen Kuzey Işıkları gökyüzünü bir renk cümbüşü ile aydınlatırken, insanlar bu durumu bir 'sihir' olarak değerlendirdi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden Rob Steenburgh ise bunun 'uzay havasından gelen bir hediye' olduğunu söyledi.
#Kutup IşıklarıABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) 20 yıl sonra ilk kez bir uyarı yayınlayarak bugün uzayda jeomanyetik fırtına meydana gelebileceğini açıkladı. NOAA, fırtınanın dünyanın elektrik şebekelerini, iletişim ağlarını ve uydu operasyonlarını etkileyebileceğini vurguladı.
#Jeomanyetik FırtınaJeomanyetik fırtına, Güneş'ten yükselen yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu ortaya çıkan bir olaydır. Güneş, sürekli olarak yüklü parçacıklar ve elektromanyetik radyasyon yayarak Güneş rüzgarını oluşturur. Bu yüklü parçacıklar, Güneş'in yüzeyinde meydana gelen patlamalar sonucu Güneş'ten uzaya fırlatılır. Peki, jeomanyetik fırtınanın etkileri neler? İşte, jeomanyetik fırtınanın Dünya üzerindeki etkileri
#JeomanyetikGöbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLKoronavirüs salgını, salgın daha bitmeden başlayan Maymun çiçeği paniği, Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş, Çin ve Tayvan arasındaki gerilimin ABD’nin devreye girmesiyle savaşa dönüşme ihtimali… Dünya büyük bir kaosun ortasındayken gelen haber bu kez de herkesin gözlerini gökyüzüne çevirmesine neden oldu…
#Güneş FırtınasıYeni bir döngüye giren Güneş bilim dünyasının merceğinde... Gökyüzünde oluşturduğu görüntü nedeniyle 'Büyük Yangın' olarak da anılan fırtınanın 440 yıl sonra yeniden meydana gelebileceğini belirten uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi.
#Güneş FırtınasıPasifik’te yer alan Tonga Adası’nda patlayan yanardağ günlerce gündemden düşmemiş; patlamanın görüntüleri ve yarattığı tahribat uzun süre dünya basınının manşetlerini süslemişti. NASA tarafından yollanan yeni görüntüler yaşanan felaketin büyüklüğünü ilk kez ortaya koyarak görenleri şaşkına çevirdi…
#TongaDünyanın manyetki alanı yani jeomanyetik alan dünyada uzaya kadar olan manyetik bir alanı temsil eder. Dünyadan başlayan manyetik alan güneşle birşelir ve bu alandan dünyanın korunmasını sağlar.
#Dünyanın Manyetik Alanı Nedir Nasıl Oluşur Ve Özellikleri Nelerdir?Jeomanyetik fırtına ya da bilenen ismiyle Güneş fırtınası, son zamanlarda bir kez daha gündemde. Uzmanlar en son 1859’da görülen güneş fırtınasının, günümüzde tekrar yaşanabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Peki, Güneş fırtınası nedir, ne zaman gerçekleşecek?
#Güneş Fırtınası NedirCarrington Olayı olarak da bilinen 1859 Güneş fırtınası, 1859 da solar döngü 10 sırasında olmuş güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasıdır. En son 1582 yılında meydana gelen Güneş fırtınasının yakın zamanda yaşanabileceği bildirildi. Buz çekirdeklerinin nitrat bakımına zengin olan katmanları, güvenilir gözlemlere dayanan geçmiş güneş fırtınalarının tarihini yeniden düzenlemek için analiz edilmiştir. Peki, Güneş fırtınası nedir, ne zaman olacak? İşte, Güneş fırtınasının etkileri hakkında merak edilen bilgiler...
#Güneş Fırtınası Nedir