Khor Al Adaid’in (İç Deniz) uçsuz bucaksız hissini veren kum tepelerini Sting’in Cezayirli şarkıcı Cheb Mami’yle birlikte seslendirdiği, Filistinli sürücümüzün de çok sevdiği “Desert Rose” (Çöl Gülü) şarkısı eşliğinde dört çekerli araçlarla aşıp deniz kıyısında güneşin batışını izlemek eşsiz bir deneyimdi.
#Müge AkgünKasımda Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar, birçok tezadı aynı anda bünyesinde toplamış bir ülke. Zenginlikle modern kölelik, modernlikle tutucu yaşam, tutuculukla engin bir çoğulculuk... İşte turnuvayı izlemek için bu coğrafyaya gidecekleri bekleyenler...
#Dünya KupasıMimar mevcut projelerini şekillendirdiği gibi yeni yaratımlar ortaya koyan kişidir. Yeni bir bina tasarlayabilir ve bu sırada binaya hayat tarzını ve zevkini yansıtır. Binaların başlangıcından, tamamlanma aşamasına kadar projeyle ilgilenen kişidir. Bazı mimarlar ise farklı bakış açıları ile mimarı dünyaya imzalarını atmış kişilerdir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yaşayan en büyük heykel sanatçılarından Sir Antony Gormley ile İngiltere’nin en önemli galerilerinden White Cube’un sahibi Jay Joplin, Galataport vesilesiyle İstanbul’daydı. Gormley, “İstanbul, 1960’ların sonlarından beri çok değişti ama yine de o güçlü enerjisi ve güzelliğine sahip. Hâlâ gökyüzünün ve denizin maviliği, delici minareleri ve ışıkla birleşimi her zaman aklımda” diyor.
#Antony GormleyDünyanın önde gelen mimarlarından, Fransız Jean Nouvel tarafından ‘çöl zambağı’ şeklinde dizayn edilen Katar Ulusal Müzesi’nin açılışı için gittiğim Doha’da, bir devlet görevlisi karşılıyor beni. Uzun süredir tanışıyormuşuz gibi sıcak bir şekilde yaklaşıp “Günlerdir dünyanın her yerinden sizin gibi misafirlerimiz geliyor, ne de olsa çok büyük bir olay bu!” diyor. ‘Biraz abartıyor’ diye geçiyor içimden. Değil abartmak, az bile söylüyormuş meğer.
#Victoria BeckhamKatar’da 10 yılda yapılan ve 5.5 milyar liraya mal olan Ulusal Müze, Katar Prensesi Şeyha El Mayassa El Tani tarafından açıldı. Prenses El Tani, çöl zambağını andıran mimarisiyle dikkat çeken müzeyi oluştururken Osmanlı arşivlerinden de faydalandıklarını söyledi.
#GazetehaberleriArap Yarımadası’nın doğusunda bulunan bu körfez ülkesinin bir yanı Binbir Gece Masalları, diğer yanı Matrix’te bambaşka bir yer. Katar’ın en çok hissettirdiği duygu, yatırımlarının büyüklüğünden çok özgün alışkanlıkları ve kültür kodları. Sizin için Katar’da mutlaka görülmesi gereken 10 noktayı sıraladım. İşte detaylar…
#Katar GezisiBu yıl açılan bu sekiz müze, içerdikleri hazineler kadar dış görünüşleriyle de misafirlerini etkilemeyi başarıyor. Bu yeni müzeler dünyanın yeni favorileri. Birçok turist bu müzeleri ziyaret etmeye başladı. Tatil planlarınız yaparken bu mimari harikaları da göz önünde bulundurmanızda fayda var...
#Mimari HarikalarıSanat yatırımları açısından 2017 hareketliliği 2018 yılında da bekleniyor. Kimi 250 yıllık, kimi milyar dolarlık yatırımla yükseliyor, kimi Şeyh'in sarayında inşa ediliyor. Aralarında Türkiye'den de bir yerin olduğu işte 2018'de açılacak müze ve galeriler...
#GazetehaberleriAdanın Rum kısmında ekonomi 2013’teki bankacılık krizi sırasında çökme noktasına gelmişti. AB’nin gözetiminde 4 yılda istikrar sağlandı, mitolojik kahramanlardan Afrodit’in doğduğu topraklarda hayat yeniden canlanıyor. Limasol’daki yeni rıhtım butikler, sanat galerileri, deniz ürünleri restoranlarının yer aldığı cam cepheli modern AVM’leriyle ışıl ışıl. 1974’de Türkiye’nin askeri müdahalesinden sonra ikiye bölünen Lefkoşa’da gökdelenler yükseliyor, meydanların çevresini ünlü mimarların yapıları, dünya çapında müzeler, restoran ve gece kulüpleri süslüyor. Güneşin cömertçe aydınlattığı antik kalıntılar, kaleler, güçlü şaraplar, temiz deniz adanın çekiciliğini artırıyor.
#KıbrısGüzelim göller, en nitelikli işgücünü kente çeken büyük şirketler, kültürel canlılık… Bu yıl Minneapolis’in çekim gücüne ‘Prince’ eklendi. Geçen nisanda ölen ünlü şarkıcı hayatının büyük bölümünü bu şehirde geçirmişti. O günden bu yana doğduğu, ölümüne kısa süre kalana kadar yaşadığı yerler hayranlarının akınına uğruyor. Özgün kent dokusu ve kültürel derinlik, ortabatı Amerikan misafirperverliğiyle birleştiğinde cazibe daha da artıyor. The New York Times / Jennifer Conlin
#MinneapolisSeine Nehri’nin kuzey kıyısı (Rive Droite) son yıllarda dünyadaki değişimlere ve yeni modalara açılırken, güney kıyısı (Rive Gauche) Paris’in gerçek ruhunu koruyor. Kafe terasları, dış cephesi mermer kaplı binalar, zarif giyimli Parisliler zaman ötesi bir tablo oluşturuyor. Tüm bunlar Seine’in güney semtlerinin değişime dirençli olduğu anlamına gelmiyor. Hiç değilse şimdilik klasik zarafet, global şablonlara karşı üstünlüğünü koruyor.
#SeyahatYalçın Akyıldız’ın hobisi dünyanın tüm önemli konser salonlarını keşfetmek, konser dinlemek. Yılda en az üç kez yurtdışına çıkıyor. İzlenimlerini Andante Dergisi’nde yazıyor. Akyıldız geçen ay İsviçre’nin Luzern şehrine gitti. KKL adlı konser salonunu ziyaret etti. 78 bin nüfuslu şehre 500 milyon TL’lik kültür merkezi yapılmasına hayret etti. Akyıldız “Akustiği müthişti. Kanallar, göl içine kadar giriyor. Konser salonu kadar kentin tarihi sokaklarından, dağ ve göl manzarasından, yemeklerinden de etkilendim” diyor.