Yanan otobüslerle gündemden düşmeyen 10 numara yağ ile ilgili, İzmir’de 10 kişi hakkında açılan dava, kaçakçılığın nasıl yapıldığını da gözler önüne serdi. İşlenip ürün haline getirilmesi gereken 2 bin 673 ton baz yağ kaçak akaryakıt olarak piyasaya sürüldü. Piyasa değeri 10 milyon lirayı aşan yakıtın izini kaybettirmek için birden çok paravan şirket kullanıldı. Kağıt üzerinde 760 ton yağın satıldığı Konya’daki firmanın 6 ay önce kapandığı, tek kuruş vergi de ödemediği belirlendi. İthal yağı işlemesi gereken İzmir’deki şirkette ise toplam 6 kişi çalışıyor görünüyor. Bu kişiler de şirket sahibinin yakın akrabası çıktı. Sanıklar ise yüzlerce ton yağı, pas koruyucu ve dikiş makineleri yağ olarak sattıklarını öne sürdü.
#AkaryakıtMersin’deki et kaçakçılığından sonra şimdi de İzmir Gümrüğü’nde ‘dekont sahteciliği’ yaşanıyor. İthalat işlemi için Maliye adına bankaya yatırılması gereken paralar, yatırılmış gibi sahte dekont düzenlendi. 747 sahte dekontun kullanıldığı ithalatın toplam tutarı 52 milyon TL. Suçlanan müşavirlik şirketi sahibi sorgusunda, “Paraları, bizim iş hanında getir-götür işleri yapan Metin K.’ya veriyordum. O da bize dekontları getiriyor; biz de gümrüğe veriyorduk” dedi. Metin K. da Emniyet ifadesinde “Dekontları ben hazırladım” dedi.
#Dinçer Gökçeİstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Nevzat Er ile Ankara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Coşkun görevlerinden alındı. İstanbul Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık Müdürü Şeref Köse de görevden alınan isim oldu. Köse'nin yerine İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü Tahir Demir atandı.
#Muhafaza Ve Kaçakçılık Müdürü Şeref KöseÖTV’siz jet yakıtını Tüpraş’tan alıp havalimanlarına dağıtım için kurulan ‘Süper Akaryakıt Dağıtım’ şirketinin sahibi üç genç değeri 25 milyon lirayı bulan jet yakıtını piyasaya sürmekle suçlanıyor. Savcılık tarafından 3 gencin de aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında soruşturma başlatılırken, Gümrük Bakanlığı’nın fezlekesinde şirketin perde arkasından yönetildiği ileri sürülüyor.
#Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı