Artık isimlerini saklamaya, polisten kaçmaya ihtiyaç duymuyorlar. Atölyelerde çalışıyor, sergi açıyor, festivallere katılıyor, kafelerin, ofislerin duvarlarını boyuyorlar. Uzun süredir sokak sanatını vandalizm olarak gören pek yok. Hatta uzmanlar altın çağını yaşadığını söylüyor. Türkiye’nin ikinci kuşak grafiticilerinden Canavar’ın ifadesiyle, ‘Ortamların cool çocukları’ onlar artık. Peki bu dönüşüm nasıl başladı, sonuçları neler olacak?
#CanavarPortekiz’in başkenti olan Lizbon tarihi, yemekleri, eğlence yerleri ve kültürü ile kendine hayran bırakıyor. Tarih boyunca birçok kültürle etkileşime geçmiş olan Lizbon, edindiği zengin birikimi günümüze kadar korumayı başarmış. Bu nedenle Lizbon her yıl eğlence ve kültürel amaçlı seyahatlerden hoşlanan milyonlarca gezginin akınına uğruyor. İşte size Lizbon gezi rehberi…
#LizbonÇağdaş Türk resminin önde gelen ustalarından biri Ergin İnan. 2017’de sanatının 50’nci yılı dolayısıyla bir dizi sergi gerçekleştiriyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra dördüncü sergisini Bodrum’da Turgutreis Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde açtı. İnan’la Mevlana’dan Kafka’ya uzanan, Doğu-Batı senteziyle oluşturduğu fantastik dünyasını konuştuk, sanattaki 50 yılının muhasebesini yaptık.
#Kitap SanatYıllardır koleksiyon camiasına hizmet veren, pek çok dergide pul ve para koleksiyonculuğu üzerine yazıları, gazetelerde makaleleri yayımlanan, ayrıca okullarda bu konuda dersler veren, doğma büyüme Ankaralı Vedat Duman “Toplama Merakı” ile “Türkiye Cumhuriyeti Hatıra Paraları 1970-2015” kitaplarını koleksiyonerlerin ve meraklı okurların hizmetine sundu.
#Esme ArasAdada, Boğaz’da, depoda, otoparkta, eski evlerde, otellerde... İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 14’üncü İstanbul Bienali, öncekilerden farklı olarak şehrin neredeyse tamamına yayılıyor. Amerikalı küratör Carolyn Christov-Bakargiev tarafından şekillendirilen ve bugün başlayan bienalin bu seneki kavramsal çerçevesi ‘Tuzlu Su’. Seksenden fazla sanatçının katıldığı dev organizasyonu bir solukta gezmek imkânsız. Dört yazarımız, sizin için dört güne dört rota belirledi; en iyileri seçti.
#BüyükadaTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
İstanbullu internet yatırımcısı Doğa Aytaç, geçen sonbaharda Güney Amerika’yı keşfetmaye karar verdi. Eylülde sırt çantasıyla yola çıkıp dört ayda Venezuela, Kolombiya, Peru, Bolivya, Şili, Arjantin ve Brezilya’da 30 şehri gezdi, 38 bin kilometre yol yaptı.
Özge Akay (31) bir medya planlama ve satın alma şirketinde müşteri ilişkileri başkanı olarak çalışıyor. Eşi de reklamcı. İkisinin de çok yoğun bir iş hayatı var. Günlük hayatın stresinden uzaklaşıp, birbirlerine yakınlaşmak için seçtikleri yöntem seyahat etmek. Fırsat buldukça kaçıyorlar İstanbul’dan. Buralar soğukken uzakları, bahar aylarında Avrupa şehirlerini seviyorlar. Uzun bir tatil fırsatı yakalamışlarsa, deniz aşırı ülkeleri. Özge Akay birkaç sene önce eğitim için Kanada’ya gitti, iki ay Vancouver şehrinde kaldı. The Economist Dergisi’nce son iki yılda üst üste "Dünyanın En Yaşanası Kenti" seçilen Vancouver’ı, Akay’a sorduk.
Savaş Ertunç ve Tarık Bayazıt İstanbul’daki Changa Restaurant’ın ortakları. Farklı mesleklerden gelen ve birkaç sene evvel işlerini güçlerini bırakıp füzyon restoran Changa’yı açan Ertunç ve Bayazıt, son beş yıldır üç günü geçen tatil yapamamışlar.
Dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi Intel’in Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgesi direktörü ve Intel Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül İldeniz, leyleği senenin başında değil, daha doğarken havada görenlerden. Bir yandan da ciddi bir arkeoloji tutkunu. Tahmin edeceğiniz gibi, isminin başında bu titrler olan biri özel seyahatlerine fazla vakit ayıramaz.