Geçtiğimiz günlerde serpme kahvaltıya giden bir kadının kalan yiyecekleri saklama kaplarına koyup yanında götürmesi sosyal medyada gündem olmuştu. Kısa bir süre sonra benzer bir olay daha yaşandı. Eşi ile yemeğe çıkan kadın, kalan yemeği yanında getirdiği saklama kabına koydu. Eşinin dahi kendisini anlamadığını söyleyen kadın, “Garsonlar bana garip garip bakıyor, eşim bile. Asıl ayıp olan kalan yemeği yanımda getirdiğim kutuya koymak değil, ayıp olan yemeği çöpe atmaktır" dedi. Peki artan yemeği yanına almak ayıp mı değil mi? Bakın insanlar bu konuda neler söylüyor…
#Yemeği Yanına AlmakTogg CEO’su Gürcan Karakaş, dijital dünyanın insan hayatının her anında olduğu için otomobil içerisinde de olmasının beklendiğini belirterek "Bizim yaptığımız, bir otomobil tasarımı değil, bizim yaptığımız 4 teker üzerinde giden bilgisayar tasarımıdır" dedi.
#ToggCHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'daki mitinginin ardından Nevşehir'e geldi. Nevşehir'de konuşan Kılıçdaroğlu, "Türkiye genelinde ve burada da yaşadığımız ciddi bir sorun var. Kırsal köyler boşalıyor. Köylerde doğru dürüst üretim yapılamıyor ve sorun çok ciddi. Gençler de köylerden ayrılıyorlar ve onlar da üretim zincirlerinden kopuyorlar. O nedenle yapmamız gereken bir şey var. Çiftçiyi toprağa küstürmeyeceksin." ifadelerini kullandı.
#NevşehirÜç öğün kahvaltı etse sıkılmayacak biri olarak, İsrafı Önleme Vakfı’nın geçen yılki çıkışıyla alevlenen serpme kahvaltı tartışmasında meselenin bir başka yönüne dikkat çekmek isterim: Zengin kahvaltı kültürünün görgüsüzlük değil, tam aksine bir görgü olduğunu düşünüyorum.
#İlber OrtaylıHesap basit: Birleşmiş Milletler verilerine göre 2050’de dünya nüfusu 10 milyar, gıda ihtiyacı da bugünkünden yüzde 60 daha fazla olacak. Yani tüketimimiz neredeyse üç dünyanın karşılayabileceği bir noktaya ulaşacak. Peki, iki dünyamız daha olmadığına göre ne yapacağız? Yanıt net: Böyle geldi ama böyle gitmez. İstesek de istemesek de her şey değişecek.
#Dünya Doğayı Koruma BirliğiTOHUMCULUK, günümüzde en çok tartışılan tarımsal konulardan biri. Ancak bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği ve farkındalık sorunu olduğunu da biliyoruz. Peki bu alanda doğru ve güncel bilgilenmeyi nasıl sağlayacağız? Çokça yapıldığı gibi sektör ile hiçbir ilgisi olmayan kişilerle değil, tohumculukta son gelişmeleri sektörün en yetkili isimlerinden Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer ile konuştum.
#1Türkiye İsrafı Önleme Vakfı 2020 yılı raporuna göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 26 milyon ton gıda israf ediliyor. İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53’ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor.
#Türkiye İsrafı Önleme VakfıTürkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Fatih Akgül, doğal gazlı ve gazlı ocaklarda verimi yüksek olanların tercih edilmesi ve camlarda ısıcam (çift cam) sistemi kullanılması gerektiğini belirterek, "Böylelikle kışın ısı kaybını yüzde 40-50, yazın ısı izolasyonunda ise yüzde 15 oranında tasarruf sağlamak mümkün olacaktır" dedi.
#Türkiye İsrafı Önleme Vakfıİstanbul'da ağustos ayında günlük ortalama 3 milyon 340 bin metreküp su tüketilerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıldı. Barajlardaki doluluk oranı bir ayda yüzde 66,95'ten yüzde 57,74'e düştü. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ajlan Sunay, "Su tasarrufunun milli bir politika olarak ele alınması ve uyarıların daha baskın şekilde devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
#İstanbulTürkİye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, toplu tüketim yerleri olan hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde ‘ekmek israfı önleme planları’ oluşturulması ve hayata geçirilmesi, üretimin talebe göre planlanması, raf ömrü uzun, kaliteli ekmek üretilmesi, ekmeklerin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda saklanmasının sağlanması gerektiğini bildirdi.
#GazetehaberleriBu hafta İşin Peşinde köşesi için çöp toplayıcılığını deneyimledim. Beyoğlu’nun iki farklı semti olan Cihangir ve Hacıahmet mahallelerinde büyük çöp kamyonu ile çöpleri topladım. Ara yollarda çöpleri kamyona atarken sürekli sıkıştıran ve korna çalan arabalar yüzünden büyük stres yaşadım. Kamyon hızla giderken arkada durunca dayanılmaz bir kokuyla baş başa kalıyorsunuz. Çöplerin içeriği mahalleden mahalleye değişiyor. Çöpe atılan taze ekmek ve yiyeceklerin çokluğuna ise üzüldüm. Bu işte çalışanlar 3 bin 700 liradan başlayan maaşlar alıyor. Bazı belediyelerde ücret 5 bin 500 liranın üstüne çıkabiliyor.
#GazetehaberleriTürkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, su israfını önlemek için 3-7-10 kuralını önerdi: “Musluğu açıp 3 saniye ellerimizi ıslatıp kapatacağız. Ellerimizi sabunladıktan sonra musluğu tekrar açıp 7 saniye durulayacağız. Musluğun 10 saniye açık kalmasıyla yüzde 50 su tasarrufu elde edebiliriz.”
#GazetehaberleriANKARA'da Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, gıdayı doğru saklamanın, israfı önlemede önemli olduğuna dikkat çekerek, "Kilerde ya da buzdolabınızda olan yiyecekleri tüketmeden yenilerini satın almayın" dedi.
#Uzman Diyetisyen Melis Bengisu DemirciUluslararası Gastronomi Festivali'nin tanıtım toplantısında konuşan Uluslararası Gastronomi Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaplan, İzmit’te dünyanın en büyük simidini pişirerek Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedeflediklerini söylediler.
#Uluslararası Gastronomi FestivaliAKP’ye yakın vakıf ve derneklere aktarılan paranın seçimleri kazanan CHP’li belediye başkanları tarafından kesildiği biliniyor. İzmir’de ise bunun aksi oldu ve CHP örgütü karıştı. AKP’li Meclis üyesi Fikret Mısırlı’nın başkan yardımcısı olduğu Hatuniye İlim Yayma ve İsrafı Önleme Derneği’ne destek vermek amacıyla imzalayacağı protokol akıllarda soru işaretleri bıraktı.
#YAZAR