2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesBir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal KanserBağırsak kanseri son yıllarda gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çok sayıda araştırma, hastalığın giderek daha fazla genç insanı etkilediğini ortaya koyuyor. Erken başlangıçlı vakaların artması, insanların hastalığın ilk etapta ortaya çıkmasını engellemek için yapabilecekleri bir şey olup olmadığını sorgulamalarına yol açtı.
#Kolorektal KanserKolorektal kanserlerin üçte birinin rektumda görüldüğünü belirten bilir Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, “Kolorektal kanserler, dünyada yılda 1 milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır. Tüm kanser türleri arasında ise ikinci en sık görülen kanser türüdür” dedi.
#1Halk arasında ''bağırsak florası'' olarak da bilinen ''bağırsak mikrobiyotası'', yanlış beslenmeyle doğrudan etkileniyor ve birçok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. İşlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekti.
#Kırmızı Et TüketmekBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekerek, ''Özellikle de işlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerekiyor'' dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıÜroloji Uzmanı Dr. Yusuf Gençten, infertilite (kısırlık) konusuna değinerek, “Bebek sahibi olamayan çiftlerin yüzde 40’ında erkek infertilite neden olabiliyor. Bu tanıyı alan erkekler, infertilitenin bir eksiklik hatta erkekliğin kaybı olduğunu zannediyor. Oysa böyle bir durum yok. Erkek infertilitesinin büyük bir kısmı tedavi edilebiliyor” dedi.
#ERKEKÇocuk sahibi olmada güçlük, her geçen yıl daha da artmakta. Burada yapısal sorunların yanı sıra, çevresel faktörler de önemli rol oynuyor. Erkeklerin yaklaşık %9’u, bir şekilde baba olamama sorunu ile tedavi arayışına girmekte. Son 40 yıl içerisinde sperm sayısında %52 azalma olduğu bir gerçek.
#Baba AdayıÇocuk sahibi olmada güçlük, her geçen yıl daha da artmakta. Burada yapısal sorunların yanı sıra, çevresel faktörler de önemli rol oynuyor. Erkeklerin yaklaşık %9’u, bir şekilde baba olamama sorunu ile tedavi arayışına girmekte. Son 40 yıl içerisinde sperm sayısında %52 azalma olduğu bir gerçek. Neredeyse her yıl sperm sayısı %1.4 düşmeye de devam etmekte. Neticede her 6 çiftten biri ne yazık ki böyle bir problemle karşı karşıya kalmakta. Teşhis olanakları arttıkça, sorunun sperme ait yönleri de daha iyi anlaşılır oldu. İşte, spermle ilgili olduğu belirlenen önemli 10 faktör:
#SpermGeçtiğimiz haftanın en çok konuşulan sağlık haberi bir araştırma grubunun yayınladığı “kırmızı et” raporu oldu. McMaster Üniversitesi (Kanada) merkezli o raporda bilinenin aksine, kırmızı etin kalp ve damar hastalıklarını tetiklemediği, kanseri davet etmediği, şeker hastalığı ihtimalini arttırmadığı ileri sürülüyordu.
#YazarHeyecanla beklenen yaz tatili sezonunda otellerin sunduğu bol alternatifli yemekler dolayısıyla yeme düzeninde değişikler meydana gelebileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nilşah Karakurt, tatil süresince kolaylıkla uygulanabilecek açık büfe tercihleri konusunda bilgiler paylaştı.
#Açık BüfeYapılan araştırmalara göre özellikle gelişmiş ülkelerde yaşayan erkeklerin sperm sayılarının 1973 yılından bu yana azalma gösterdiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ege Can Şerefoğlu, erkeklerde kısırlık problemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
#SpermALTINBAŞ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Emri, kanserlerin yüzde 30’unun beslenmeyle ve inakviteyle ilişkili olduğunu belirterek, "Kanserlerin yüzde 50’si sağlıklı yaşam biçimi sürdürülerek ve doğru beslenmeyle önlenebilir. Kilolu insanda kanser riski daha fazla. Yani fazla kilolu insanlarda kanserlerin görülme riski zayıf kişiye göre iki kat artıyor" dedi. Emri, günlük 100 gram kırmızı et kullanımının kanser riskini yüzde 17 artırdığını söyledi.
#Kırmızı Et TüketimiBilimsel çalışmalar, kırmızı et tüketiminin artmasının (özellikle işlenmiş kırmızı et) artan ölüm oranları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Kırmızı etinin aşırı tüketimi ölüm riskini artıyor ve bu konuyla ilgili yapılan son araştırmalara göre, vejetaryen bir diyetin veya Akdeniz diyetinin daha sağlıklı olduğuna dair kanıtlar mevcuttur.
#Kırmızı EtSAĞLIK Bakanlığı, son günlerde 'Kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et tüketiminin sağlığa etkileri' konusunda Dünya Sağlık Örgütü'nün raporları doğrultusunda yürütülen tartışmalara ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "Kırmızı et ve işlenmiş etler ile ilgili yapılan güncel açıklamalar ülkemizde toplum bazında müdahale gerektiren öncelikli bir sağlık sorununu gündeme getirmekten çok, sözü geçen ürünleri aşırı tüketen bireylerin dikkatini çekmek için yapılan bir uyarı olarak değerlendirilmelidir" denildi.