Federal Meclis’in perşembe günkü oturumunun gündeminde yine İslam, yine Müslümanlar, yine imamlar vardı. Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) sunduğu ‘Siyasi İslam’a karşı etkili mücadele etmek-Alman Müslümanlara dışardan (yabancı) etkiyi bastırmak’ başlıklı önerge tartışılırken, konuşmacıların çoğu önergenin içeriğinden ziyade yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında konuştu.
#AlmanyaAlmanya’daki camilerde görev yapan imamlar artık Almanya’da yetişecek. Federal İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve DİTİB arasında imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye’den imam atanmasına kademeli olarak son verilecek, camilerde görev yapmak üzere her yıl Almanya’da 100 imam yetiştirilecek, dini temsilcilerin teknik denetimi 2024 yılından itibaren DİTİB’e devredilecek.
#ALMANYAHamas’ın 7 Ekim’de giriştiği saldırıların ardından İsrail’in Gazze’yi bombalaması ve bombalamayı sürdürmesine tepki olarak Almanya’nın çeşitli kesimlerinde ‘Filistin’le Dayanışma’ gösterileri düzenlenmesi üzerine, gözler ülkede yaşayan Müslümanlara çevrildi. ‘İsrail’le Dayanışma’ gösterilerine izin verilirken, ‘Filistin’le Dayanışma’ gösterilerinin çoğu yasaklandı.
#AlmanyaSon Taliban istilasında yeryüzü tarihinin en büyük skandallarından biri daha doğrusu utanmazlığı ortaya çıktı. Dünyanın jandarmalığına ve düzenleyiciliğine girişen ABD, Afganistan’a müdahale eden büyük devletlerin nihai kaderine düştü; tutunamadı. Kendisine muhalif gruplarla baş edemedi ve kendi taraftarı olan grup ve kabileleri de yüzüstü bırakarak bölgeyi terk etti.
#YAZARAlmanya, gelecekte Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) cemaat üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla ‘İslam Koleji’ bünyesinde imam eğitimine resmen başladı. Almanya’daki en büyük İslami dernek olan DİTİB, imam eğitimi projesini “Almanya’da İslamiyet’in de Müslümanların da kalıcı olduklarını gösteren önemli ve tarihi bir adımdır” diye tanımlarken, projede yer almadı.
#DİTİB4.5 milyon Müslüman’ın yaşadığı Almanya’da 2 bin 500 civarında cami ve mescit bulunuyor. Uzun süredir camilerde görev yapacak imamların, din görevlilerinin Almanya’da eğitilmesi tartışılıyor. Ülkedeki en büyük dini cemaati oluşturan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Müslüman nüfus içinde gelişen dini ihtiyaca cevap vermek amacıyla bir süredir Almanya’da din görevlisi eğitimi vermek için hazırlıklar yapıyor. Şimdi DİTİB’in yanında Osnabrück Üniversitesi’nde din görevlisi yetiştirme amacıyla bir pilot proje gündemde. Almanya ilk kez, İslami cemaatlerle işbirliği içinde kurulacak ‘İslam Koleji’ adlı pilot projeye 2020 yılı bütçesinden mali kaynak ayırmayı planlıyor. Projeye DİTİB, Milli Görüş gibi cemaatler “İmam eğitimi devletin değil, cemaatin vazifesi” gerekçesiyle mesafeli yaklaşıyor. DİTİB Dış İlişkiler Müdürü Zekeriya Altuğ, hem kendi projeleri hakkında hem de ‘İslam Koleji’ projesi hakkında Hürriyet’e konuştu.
#DİTİB1919’un başlarında önce Üsküdar ve Kadıköy’de ardından Sultanahmet’te kalabalık mitingler görülmeye başladı. Değişik yapıda bir siyaset doğuyordu. Sultanahmet mitingleri işgal İstanbul’unda İngilizlerin bu gibi toplantılara gösterdikleri sözde toleransı bile esirgedikleri faaliyetler haline dönüştü. Batı’ya karşı çatışma, Batılıların kendi yöntemleriyle yapılıyordu ve ardındaki destek halen yaşayan ordu, Türk bürokrasisi, işgalden yaka silken esnaf ve okumuşlardı.
#İlber OrtaylıBazıları türban yasağına karşı kampanya yürütürken Hollanda’da tam tersi oldu. Türban takmadığı için Amsterdam İslam Koleji’ne yaptığı iş başvurusu reddedilen Müslüman öğretmen Samira Haddad (32), okula karşı açtığı davada, türban takmama hakkını kazandı. Tunuslu bir ailenin Hollanda’da doğmuş kızı olan Arapça öğretmeni Haddad, İslam Koleji’nde geçen nisan ayında iş görüşmesine gitti. Kendisine sorulan ilk soru ‘Müslüman mısın?’ oldu.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran’da düzenlendi. AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 180 dakika sürdü. AYT’de adaylara Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler 1 testinde 40, sosyal bilimler 2 testinde 40, matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru soruldu. Uzmanlar bu yılki AYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar AYT Sorularını DeğerlendirdiYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTYükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını değerlendirdi.
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ ye 2 milyon 607 bin 903 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 135 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler (Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrenciler için ekstra 5 Felsefe), 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; Fen Bilimlerinde ise 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu yer aldı. Uzmanlar TYT sorularını değerlendirdi.
#TYT HakkındaZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKS