ABD’nin Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde yaşanan bir vaka doktorları bile şaşkına çevirdi. Vaka raporunda ilk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını belirten doktorlar geçmeyen öksürük krizinin ardından hastaneye yetiştirilen kadını zorlukla kurtardı.
#BağırsakFacebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in toplantılarını yürürken yapmayı sevdiği söyleniyor, Apple'ın kurucusu Steve Jobs da öyle yapıyordu. Bilim insanları, onların bu konuda haklı olduklarını gösterdiler. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu.
#Steve JobsBilim insanları beyin gücünü artırmak için ne kadar yürümeniz gerektiğini açıkladı. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? İşte ilginç detaylar…
#YürümekOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
#Konuk YazarMamak Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Mamak yerel seçim sonuçları da sebeple araştırılıyor. Mamak ilçesi kuzeyde Altındağ, doğuda Elmadağ, güneyde Bala, batıda ise Çankaya İlçesi ile komşudur. İlçe 64 mahalleden oluşmaktadır. Mamak'ın nüfusu 2020 sayımlarına göre 669.465 kişidir. 2019 yılı verileri itibarıyla ilçede toplam erkek nüfusu 332.512 iken kadın nüfusu 333.466'dır. Peki, Mamak Belediyesi hangi partide? Mamak Belediye Başkanı kimdir?
#Mamak Belediyesi Hangi PartiMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozSıcak bir yaz günü Beyaz Saray yakınlarındaki bir parkta mülteciler için bağış topluyordu. Bir anda patlayan fırtınadan kaçıp bir ağacın altına sığındığında dakikalar içinde düşecek olan yıldırımlar nedeniyle 950 milyon voltluk elektriğe kapılacağını tahmin bile edemezdi. Buna rağmen hayatta kaldı. Peki ama nasıl? Amber'la ve filmlere konu olacak hikâyesiyle tanışın...
#Amber Escudero-KontostathisHafızayı geliştirmek için zekâ oyunları oynamak gibi pek çok şey yapılır. Ancak yeni bir araştırma belleği geliştirmek için çok daha ilginç yöntemler ortaya koyuyor. İşte çikolata yemekten geriye doğru yürümeye kadar bilimsel olarak kanıtlanmış en tuhaf yöntemler…
#SağlıkKüresel aşı kampanyasının başlamasından kısa bir süre sonra kadınlar, sosyal medya platformlarında menstrüasyon düzensizlikleriyle ilgili bilgiler paylaşmaya başladı. Benzer raporlar sağlık kurumlarında da ortaya çıktı. Konuyla ilgili Science Advances bilim dergisinde Amerika’da yapılan bir araştırma yayımlandı.
#Amerika'da Koronavirüs AraştırmasıMersin’de Uluslararası Amerikan Matematik Olimpiyatları’nda büyük bir başarıya imza atarak, bronz madalya kazanan Mersinli Ahmet İlkokulu 3’üncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Yusuf Efe Erdem’e Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden davet mektubu geldi.
#Uluslararası Amerikan Matematik Olimpiyatları1996 yılında koyun Dolly ile başlayan 'klonlama' macerası, şimdilerde oldukça yaygın hale gelmiş durumda. Öyle ki insanlar ölen evcil hayvanlarını klonlatmaya başladı. O isimlerden biri de ABD'de yaşayan Kelly Anderson. İşte 2017'de hayatını kaybeden kedisinin klonuna tam dört yıl sonra kavuşan Kelly'nin ilginç hikayesi...
#KlonlamaEfsane şarkıcı Neil Young, geçtiğimiz hafta Spotify'a yönelik çıkışıyla gündemin ilk sıralarına yerleşti. Şirketi Covid'le ilgili yanlış bilgileri yaymakla eleştiren Young'ın verdiği ültimatom sonrası ortalık karıştı. Biz de yaşanan krizi 7 soruda özetlemeye çalıştık. İşte tüm detaylar...
#SpotifyE-kitap bilgisayarlar ya da taşınabilir elektronik kitap okuyucuları ile okunmak için tasarlanmış, kâğıda basılmayan ancak basılı kitapların bütün özelliklerini barındıran, ek olarak okuyucuya yeni kolaylıklar sağlayan kitap biçimidir. E-kitap, bilgisayarların da ticari olarak üretilmeye başlandığı 1960’lardan itibaren düşünülmeye başlandı. 1971 yılında Michael Hart’ın Illinois Üniversitesi’nde 10 bin kitaptan meydana gelen bir elektronik halk kütüphanesi oluşturma hedefi olan “Project Gutenberg” ile geniş kitlelere ulaşmayı amaçlayan e-kitap, temelde üç ana bileşenden oluşur: Donanım, Yazılım, Standartlar/Konsorsiyum.
#E-KitapYazar, çevirmen ve edebiyat profesörü Javier Cercas, başyapıtı ‘Salamina Askerleri’nin yayımlanmasından 16 yıl sonra ‘Karanlıkların Hükümdarı’ ile bir kez daha İspanya İç Savaşı’na geri dönüyor. Bu, hem kendi aile ailesinin hem de kardeş kavgasıyla tarumar olan ülkesinin tarihine yapılan cesur bir yolculuk...
#Karanlıkların HükümdarıYağmur mu yağacak, güneş mi açacak, kış sert mi geçecek? Yüzyıllardır çiftçiler ve denizciler tarafından kullanılan hava tahminleri yöntemleri iklim değişikliğinin etkilerini belirgin bir şekilde hissettiğimiz bu dönemde bir çare olabilir mi? Böcekler havayı önceden tahmin edebilir mi?
#BöcekÜnlü psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu 83 yaşında yaşamını yitirdi. Akademik dilin ötesinde kendine has üslubu ile içimizden biri olarak anlatıyordu yaşanmış insan öykülerini… Sayısız kişinin hayatına dokunan Cüceloğlu'nu kendi hikayesiyle ve geride bıraktığı sözlerle hatırlayalım: "Mutluluk aramakla bulunacak bir şey değildir. Onu inşa etmek gerekir."
#Doğan CüceloğluDoğan Cüceloğlu’nun evinde ölü bulunduğu açıklandı. Ünlü psikoloğun sevenleri ölüm nedeni ile ilgili açıklamaları ve Doğan Cüceloğlu’nun hayatını araştırmaya başladılar. 83 yaşındaki psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu’nun ilk belirlemelere göre düşme sonucu öldüğü açıklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cüceloğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturma başlatırken, Adli Tabip raporunda da ‘aort damarı yırtılması’ nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.
#Doğan Cüceloğlu“On bir çocuklu bir ailenin on birinci çocuğu olarak Mersin’in Silifke kasabasında doğmuşum. On yaşındayken annemi kaybettim. Artık onu bir daha hiç göremeyecek, dokunamayacak, naz edemeyecektim.” Ünlü psikolog Doğan Cüceloğlu, hayatına damga vuran bu olayı otobiyografisinin ilk paragrafına yerleştirmişti...
#Doğan CüceloğluÜnlü psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, İstanbul'da yaşadığı dairede hayatını kaybetti. Doğan Cüceloğlu'nun ilk belirlemelere göre düşme sonucu öldüğü kaydedildi. 83 yaşındaki Cüceloğlu'nun ölümü nedeniyle soruşturma başlatılırken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden olaya ilişkin açıklama yapıldı.
#Haber