Ik haberleri sayfasında Ik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5879 Ik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
BÜLENT Eczacıbaşı iş yaşamının 50. yılında yeni bir kitap yayınladı: BİRAZ DAHA DÜŞÜNÜNCE... Eczacıbaşı kendi yaşadıklarından ve tecrübelerinden yola çıkarak kaleme aldığı denemelerin iş insanlarına yönelik olduğunu söylese de bence her kesimden ve yaştan bireylerin ilgisini çekecek bir kitap olmuş.
#Yapay ZekâTeknoloji alanında kariyer yapmak isteyen gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu alanda teknik becerilerini geliştiren gençlerin büyük teknoloji şirketlerinde çalışma hayatına başlamak için teknik becerilerin ötesine geçmesi şart. Teknoloji şirketlerinin İK direktörleri, işe alımlarda kendini sürekli geliştiren, meraklı, ekip çalışması ve şirket hedeflerine uygun hareket edebilecek kişilere öncelik verdiklerini söylüyor. Büyük sorunları basit ve yaratıcı fikirlerle aşanların şansı ise bir hayli yüksek.
#Teknoloji‘Hayaller, hayatlar’ diye özetlenen sayısız hayal kırıklığı çıkıyor karşımıza. Genellikle ti’ye alıp arkamıza atıyor gibi yapıyoruz ama bu konu, son dönemde liderlerin karşısında buz gibi bir yeni cephe olarak duruyor. Adına ‘beklenti yönetimi’ diyorlar ve görev, ‘hayaller ile hayatları olabildiğince birbirine yaklaştırmak’ diye özetleniyor. Araştırmalar bir projenin başarısızlığında beklenti yönetiminin etkisini yüzde 68 olarak ortaya koyuyor. Özellikle pandemi sonrasındaki belirsiz ortam ve yeni nesil çalışanların iş hayatında yarattığı kaygan zemin ile başa çıkmanın tek yolunun, iyi bir beklenti yönetimi liderliğinde yattığı belirtiliyor.
#Beklenti YönetimiJTI Türkiye’nin, yurtdışına yaptığı transferlerle global bir yetenek havuzuna dönüştüğünü söyleyen JTI Türkiye İnsan ve Kültür Direktörü Sanlı Güler, “Çalışanlarımızın farklı ülke ve departmanlarda çalışmalarını ve deneyimlerini zenginleştirmelerini teşvik ediyoruz” dedi. Çalışanları işin merkez koyduklarına vurgu yapan Güler, eğitimler, sunulan yan haklar ve genç yeteneklere özel hazırlanan programlar hakkında bilgi verdi.
#JTI TürkiyeGençlerin iş seçimlerinde önem verdikleri faktörler değişti. Artık maaştan önemli olan başlık iş-yaşam dengesi. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 53.7’si iş-yaşam dengesinin iş seçiminde en önemli faktör olduğunu belirtirken, yüzde 48’i esnek çalışma koşullarına sahip işlerde çalışmayı tercih ediyor. Uzaktan çalışma modeli de gençler arasında popülerliğini korumaya devam ediyor.
#İş-YaşamUluslararası İşletme Okulları Birliği’nin (CEMS) araştırması, iş hayatında katılımı her geçen gün artan gençlerin önceliklerini ortaya koydu. Geleneksel mesai saatlerini reddeden, ihtiyaca göre şekillenen daha esnek programları tercih eden gençler aynı zamanda değer görmek istiyor.
#Z KuşağıOnlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETİnsan kaynakları süreçlerinde teknoloji ile insan odaklı yaklaşımları birlikte kullandıklarına dikkat çeken Aktif Bank Yetenek ve Gelişim Grup Başkanı Kerem Özşen, “İşe alım, performans değerlendirme, çalışan memnuniyeti ölçümleri gibi süreçlerde teknolojiyi yaygın olarak kullanıyoruz. Akademi alt yapımızı için de mobil erişim imkânı sağladık. 7 bini aşkın içerik ve eğitim programı ile tüm aile üyelerimiz için gelişim imkânı oluşturuyoruz” dedi.
#Aktif BankYediğimiz yemeği, gittiğimiz mekânı, sevgilimize yaptığımız sürprizi, toplumsal konular hakkındaki düşüncelerimizi ve daha birçok şeyi sosyal medyadan paylaşıyoruz. Araştırmalar işverenlerin çalışan seçerken adayların sosyal medya profillerini de değerlendirmeye aldığını gösteriyor. Uzmanlara göre de sosyal medyadaki tutumumuz artık çok önemli ve bunu titizlikle yönetmek gerekiyor.
#Sosyal MedyaBireylerin kendini özgürce ifade edebildiği ve ‘olduğum gibi’ dediği bir çalışma ortamı yaratmak için çeşitli projelere yürüttüklerini söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, “İyi bir işveren olmanın en önemli anahtarı, çalışanlarımızın katılımını sağlamak, onlara seslerini duyurabilecekleri platformlar sunmak ve en önemlisi, her bireyin bu yolculukta kendini değerli hissetmesini sağlamaktır” dedi.
#VodafoneŞirketler çalışan esenliğinin formülünü sporda buldu. Spor salonlarına kurumsal üyelikler bir yılda ikiye katlandı. Masa başında çalışan elemanına masaj satın alan şirketler de var, “Bize yoga sınıfı oluşturun” diyen de. İvmeyi, MAC’in Future Bright ile gerçekleştirdiği ‘Türkiye Hareket Haritası’ da ortaya koydu. Araştırmaya göre 15-65 yaş arası nüfusu oluşturan 58.1 milyon kişinin 20.3 milyonu aktif spor yapıyor.
#İş“İnsan kaynakları stratejimizin temelinde ‘yetenek yönetimi’ var” diyen AXA Türkiye İnsan Kaynakları Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Zeynep Ergenç, “Çalışanlarımızı merkeze koyan, onların potansiyellerini, güçlü ve gelişim alanlarının yanı sıra ilgi alanlarını ve motivasyonlarını da dikkate aldığımız güçlü bir yetenek yönetimi tasarlıyor ve bunu çalışan deneyiminin her adımıyla ilişkilendirerek kişiye özel bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
#Yetenek Yönetimiİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüBulundukları ülkeler sayesinde global bir çalışma ortamı sunabildiklerini belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Tuba Köseoğlu Okçu, “Uluslararası gelişim ve kariyer programlarımız bulunuyor. Örneğin; arkadaşlarımızın göreve başladıktan 2 sene sonra tüm kariyerlerini İspanya’da sürdürebilecekleri; deneyimli yöneticilerimizin 2 sene boyunca İspanya’daki bir projede liderlik yapacakları; şubede çalışan arkadaşlarımıza İspanya’daki şube yaşamını tanımak üzere tasarladığımız 2 haftalık programlarımız var. Ayrıca global eğitimler, global mentorluk programları da uyguluyoruz” dedi.
#Garanti BBVADünyada yaklaşık 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan e-spor endüstrisi Türkiye’de de 450 bine yakın oyuncuya ulaştı. Giderek büyüyen bu sektörde oyun oynayarak ciddi gelirler elde etmek artık mümkün. Ancak bunun için iyi bir antrenman programı ve sıkı çalışmak şart. Bir takıma ilk kez dahil olan bir e-sporcu yaklaşık 35 bin TL ila 50 bin TL arasında kazançlar elde edebiliyor. Uzmanlaşan e-sporcuların aylık gelirleri 100 bin TL ila 250 bin TL’lere kadar çıkarken, en iyileri yurtdışına transfer olarak milyonlarca lira kazanıyorlar.
#E-SporDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretBÜLENT Eczacıbaşı iş yaşamının 50. yılında yeni bir kitap yayınladı: BİRAZ DAHA DÜŞÜNÜNCE... Eczacıbaşı kendi yaşadıklarından ve tecrübelerinden yola çıkarak kaleme aldığı denemelerin iş insanlarına yönelik olduğunu söylese de bence her kesimden ve yaştan bireylerin ilgisini çekecek bir kitap olmuş.
#Yapay ZekâGünümüzde sosyal medya platformları işe alım noktasında büyük rol oynuyor. LinkedIn, Twitter, Facebook ve Instagram gibi platformlardan adayların dijital ayak izini inceleyen İK uzmanları, şirket politikasına uygun personeli seçerken, gördüğü en ufak olumsuzlukta ise eleme yoluna gidiyor.
#Arzu KurumTeknoloji alanında kariyer yapmak isteyen gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu alanda teknik becerilerini geliştiren gençlerin büyük teknoloji şirketlerinde çalışma hayatına başlamak için teknik becerilerin ötesine geçmesi şart. Teknoloji şirketlerinin İK direktörleri, işe alımlarda kendini sürekli geliştiren, meraklı, ekip çalışması ve şirket hedeflerine uygun hareket edebilecek kişilere öncelik verdiklerini söylüyor. Büyük sorunları basit ve yaratıcı fikirlerle aşanların şansı ise bir hayli yüksek.
#Teknoloji‘Hayaller, hayatlar’ diye özetlenen sayısız hayal kırıklığı çıkıyor karşımıza. Genellikle ti’ye alıp arkamıza atıyor gibi yapıyoruz ama bu konu, son dönemde liderlerin karşısında buz gibi bir yeni cephe olarak duruyor. Adına ‘beklenti yönetimi’ diyorlar ve görev, ‘hayaller ile hayatları olabildiğince birbirine yaklaştırmak’ diye özetleniyor. Araştırmalar bir projenin başarısızlığında beklenti yönetiminin etkisini yüzde 68 olarak ortaya koyuyor. Özellikle pandemi sonrasındaki belirsiz ortam ve yeni nesil çalışanların iş hayatında yarattığı kaygan zemin ile başa çıkmanın tek yolunun, iyi bir beklenti yönetimi liderliğinde yattığı belirtiliyor.
#Beklenti YönetimiJTI Türkiye’nin, yurtdışına yaptığı transferlerle global bir yetenek havuzuna dönüştüğünü söyleyen JTI Türkiye İnsan ve Kültür Direktörü Sanlı Güler, “Çalışanlarımızın farklı ülke ve departmanlarda çalışmalarını ve deneyimlerini zenginleştirmelerini teşvik ediyoruz” dedi. Çalışanları işin merkez koyduklarına vurgu yapan Güler, eğitimler, sunulan yan haklar ve genç yeteneklere özel hazırlanan programlar hakkında bilgi verdi.
#JTI TürkiyeAşçılar veya daha profesyonel ismiyle şefler artık işletme isimlerinin bile önüne geçti. Televizyonlarda, sosyal medyada, katıldığımız davetlerde her yerde onları görebiliyoruz. Gençlerin de son yıllarda ilgi odağı olan şeflik mesleği için uzun yıllar tecrübe edinmek gerekiyor. Harcanan yoğun çaba ve stresin karşılığı fena değil. Mesleğe komi olarak başlayan şeflerin ücreti yaklaşık 20 bin TL ancak mesleğinde yükselen bir şef aylık 100-200 bin TL kazanabiliyor. Yurtdışında çalışma veya kendi restoranını açmak imkânı ise pastanın kreması.
#AşçılıkGençlerin iş seçimlerinde önem verdikleri faktörler değişti. Artık maaştan önemli olan başlık iş-yaşam dengesi. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 53.7’si iş-yaşam dengesinin iş seçiminde en önemli faktör olduğunu belirtirken, yüzde 48’i esnek çalışma koşullarına sahip işlerde çalışmayı tercih ediyor. Uzaktan çalışma modeli de gençler arasında popülerliğini korumaya devam ediyor.
#İş-YaşamUluslararası İşletme Okulları Birliği’nin (CEMS) araştırması, iş hayatında katılımı her geçen gün artan gençlerin önceliklerini ortaya koydu. Geleneksel mesai saatlerini reddeden, ihtiyaca göre şekillenen daha esnek programları tercih eden gençler aynı zamanda değer görmek istiyor.
#Z KuşağıOnlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETGeleceğin liderlerini yetiştirmeye odaklandıklarını söyleyen Eksim Holding İnsan Kaynakları Direktörü Mehmet Fatih Korkut, genç yeteneklerin iş dünyasının en değerli gündem maddesi olduğunu, bu kapsamda şirketlerin bu yetenekleri çekme, elde tutma ve geliştirmeye yönelik gerçekleştirdiği insan kaynakları uygulamalarının bir anlamda organizasyonları da dinamikleştirdiğini belirtiyor.
#Eksim Holdingİnsan kaynakları süreçlerinde teknoloji ile insan odaklı yaklaşımları birlikte kullandıklarına dikkat çeken Aktif Bank Yetenek ve Gelişim Grup Başkanı Kerem Özşen, “İşe alım, performans değerlendirme, çalışan memnuniyeti ölçümleri gibi süreçlerde teknolojiyi yaygın olarak kullanıyoruz. Akademi alt yapımızı için de mobil erişim imkânı sağladık. 7 bini aşkın içerik ve eğitim programı ile tüm aile üyelerimiz için gelişim imkânı oluşturuyoruz” dedi.
#Aktif Bankİş dünyasındaki en güncel gelişmeleri detaylı bir içerikle ele alan Hürriyet İK, 1 Aralık Pazar günü okurlarıyla buluşuyor. Yeni sayıda; işyeri kültürü ve çalışma modellerinden, nesiller arası değişen çalışma saatleri tercihlerine, gençlerin iş gücündeki etkisinden giderek artan ek iş trendine kadar birçok konu geniş bir bakış açısıyla inceleniyor.
#Hürriyet İKKUZEY Kore, uzun zamandır devam eden sınır geriliminde Güney Kore’ye karşı şaşırtıcı bir silah kullanıyor: Gürültü bombardımanı. Güney Kore’nin sınır köyleri, aylardır dev bir gongun defalarca çalınması gibi yüksek ve rahatsız edici bir sesle sarsılıyor.
#Kuzey KoreYediğimiz yemeği, gittiğimiz mekânı, sevgilimize yaptığımız sürprizi, toplumsal konular hakkındaki düşüncelerimizi ve daha birçok şeyi sosyal medyadan paylaşıyoruz. Araştırmalar işverenlerin çalışan seçerken adayların sosyal medya profillerini de değerlendirmeye aldığını gösteriyor. Uzmanlara göre de sosyal medyadaki tutumumuz artık çok önemli ve bunu titizlikle yönetmek gerekiyor.
#Sosyal MedyaBireylerin kendini özgürce ifade edebildiği ve ‘olduğum gibi’ dediği bir çalışma ortamı yaratmak için çeşitli projelere yürüttüklerini söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, “İyi bir işveren olmanın en önemli anahtarı, çalışanlarımızın katılımını sağlamak, onlara seslerini duyurabilecekleri platformlar sunmak ve en önemlisi, her bireyin bu yolculukta kendini değerli hissetmesini sağlamaktır” dedi.
#VodafoneŞirketler çalışan esenliğinin formülünü sporda buldu. Spor salonlarına kurumsal üyelikler bir yılda ikiye katlandı. Masa başında çalışan elemanına masaj satın alan şirketler de var, “Bize yoga sınıfı oluşturun” diyen de. İvmeyi, MAC’in Future Bright ile gerçekleştirdiği ‘Türkiye Hareket Haritası’ da ortaya koydu. Araştırmaya göre 15-65 yaş arası nüfusu oluşturan 58.1 milyon kişinin 20.3 milyonu aktif spor yapıyor.
#İş“İnsan kaynakları stratejimizin temelinde ‘yetenek yönetimi’ var” diyen AXA Türkiye İnsan Kaynakları Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Zeynep Ergenç, “Çalışanlarımızı merkeze koyan, onların potansiyellerini, güçlü ve gelişim alanlarının yanı sıra ilgi alanlarını ve motivasyonlarını da dikkate aldığımız güçlü bir yetenek yönetimi tasarlıyor ve bunu çalışan deneyiminin her adımıyla ilişkilendirerek kişiye özel bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
#Yetenek YönetimiYeni çalışma düzenine çabuk alıştık. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 60’ı uzaktan ya da hibrit çalışma ortamı sunmayan bir şirkette olmak istemiyor. Ama işe yeni başlayanlar için durum farklı. Fiziki olarak ofise gidememek hem ekiple olan iletişimi, hem işe alışma sürecini hem de deneyim aktarımını zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, işverenlerin dijital çözümler ve insan odaklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
#Hürriyet İKİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüBulundukları ülkeler sayesinde global bir çalışma ortamı sunabildiklerini belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Tuba Köseoğlu Okçu, “Uluslararası gelişim ve kariyer programlarımız bulunuyor. Örneğin; arkadaşlarımızın göreve başladıktan 2 sene sonra tüm kariyerlerini İspanya’da sürdürebilecekleri; deneyimli yöneticilerimizin 2 sene boyunca İspanya’daki bir projede liderlik yapacakları; şubede çalışan arkadaşlarımıza İspanya’daki şube yaşamını tanımak üzere tasarladığımız 2 haftalık programlarımız var. Ayrıca global eğitimler, global mentorluk programları da uyguluyoruz” dedi.
#Garanti BBVADünyada yaklaşık 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan e-spor endüstrisi Türkiye’de de 450 bine yakın oyuncuya ulaştı. Giderek büyüyen bu sektörde oyun oynayarak ciddi gelirler elde etmek artık mümkün. Ancak bunun için iyi bir antrenman programı ve sıkı çalışmak şart. Bir takıma ilk kez dahil olan bir e-sporcu yaklaşık 35 bin TL ila 50 bin TL arasında kazançlar elde edebiliyor. Uzmanlaşan e-sporcuların aylık gelirleri 100 bin TL ila 250 bin TL’lere kadar çıkarken, en iyileri yurtdışına transfer olarak milyonlarca lira kazanıyorlar.
#E-SporDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretPERYÖN’ün (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) bu yıl 32’ncisini düzenleyeceği İnsan Odağında Yönetim Kongresi, ‘PİT Stop’ temasıyla, 5-6 Kasım tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Türkiye’den pek çok uzman ismin yanı sıra yabancı konuşmacılar da katılacağı kongrede, iş dünyasının ve insan kaynaklarının en önemli başlıkları ele alınacak.
#Hürriyet İKKariyer.net, Türkiye’de istihdam piyasasının çeyrek asrını mercek altına aldı. Yapılan araştırmalar göre, çalışanların yüzde 59’u hayalindeki mesleği yapmıyor. Gençler mezuniyet sonrasında iş hayatına başladığında hayal kırıklığı yaşıyor, sadece yüzde 17’si iş hayatının bekledikleri gibi olduğunu ifade ediyor.
#Kariyer.Net