Ik haberleri sayfasında Ik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5953 Ik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çok değil, 10 sene öncesine kadar üniversite mezunu olmak bir prestij meselesiydi. Şimdi ise ilkokul mezunlarının üniversite mezunlarından daha fazla kazandığı durumlar yaşanabiliyor. Nedeni ise, mavi yakalı çalışanların yetersiz olması. Yeni nesil; terzi, garson, marangoz ya da bir fabrikada ustabaşılığı reddedip masa başı bir işte çalışmayı, bu nedenle de üniversite mezunu olmayı tercih edince mavi yakalılar mumla aranır oldu. Bu sorun öyle bir hal aldı ki, sanayi başta olmak üzere pek çok sektörde yaşanan mavi yakalı açığı, üretimi tehdit eder boyuta geldi. Bu da mevcut mavi yakalıların maaşlarının üç haneye ulaşıp, beyaz yakalı ücretlerini sollamasına neden oldu. İşte sektör sektör mavi yakalıların yükselişi...
#Mavi YakaUlusal İstihdam Stratejisi’ne göre, işlerin geleceğini doğrudan şekillendiren iki önemli mega trend var; yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm. Strateji kapsamında istihdam artışı sağlanacak 8 sektör belirlendi ve bu sektörlerde de ikiz dönüşüm için uygulanacak stratejiler tek tek ortaya kondu. Hedef, 2028 yılında işsizlik oranını yüzde 7.5’e düşürmek, istihdam oranı yüzde 52.5’e çıkarmak.
#Ulusal İstihdam Stratejisiİş dünyasında son dönemde dikkat çeken yeni eğilim maliyet odaklı işe alımlar oldu. Şirketlerin mevcut çalışanları transfer etmek yerine ‘çalışmayan beyaz yakalıları’ seçtiği belirtilirken, bunun nedeni şöyle açıklanıyor: “Çalışan profesyoneller iş değiştirmek için yüksek maaş talep ederken, çalışmayan adayların daha düşük maaş beklentisi onları cazip hale getiriyor.”
#İş VerenGlobal Yeteneklerin Şifresi araştırmasına göre Türkiye’de yapay zekâyı düzenli kullananların yüzdesi global ortalamanın ve birçok gelişmiş ülkenin üzerinde. Türkiye’deki yetenekler iş yaşamında üretken yapay zekâyı en sık öğrenme ve araştırma için kullanıyor. Ayrıca çalışanların yüzde 66’sı, üretken yapay zekâ nedeniyle bazı görevlerin değişeceğini ve kendilerinin yeniden beceri kazanması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 70’i de dönüşümün parçası olabilmek için yeni beceriler kazanmaya istekli.
#Yapay ZekâŞirketlerin ihtiyaç duyduğu üst seviyede yönetici açığını kapatacak beyin avcılarının (headhunting) sayısı hızla artıyor. Açık bir pozisyon için mümkün olan en iyi adayı bulan ve ikna eden avcıların işleri yoğun ancak gelirleri tatmin edici seviyede. İşe özel bir danışmanlık şirketinde yeni başlayan bir beyin avcısı aylık 35 bin TL kazanırken, uzmanlaştıkça gelirini 80 bin TL seviyesine çıkarabiliyor. Kendi şirketini kuranların geliri ise 250 bin TL’ye kadar yükseliyor.
#Beyin AvcısıYazılım sektöründeki beklentiler ve dinamikler araştırıldı. Buna göre yazılımcıların yüzde 78’i hibrit veya uzaktan çalışmayı seçerken, sadece yüzde 9’u ofise dönmek istiyor. Katılımcıların yüzde 67’si, maaşı yeterli olmadığı için iş değiştirdiklerini belirtirken, işyerlerinde kendilerini geliştiremediğini düşünenler, daha iyi fırsatlar arayarak iş değiştirme eğiliminde oluyor.
#YazılımES Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, 220 şirketle yaptığı işbirliğiyle, deneyimlerini bir araya getirip, iş dünyasında kapsayıcılık ve çeşitliliğin sınırlarını genişletmek için Able4All girişimini kurdu. Able4All, kadın-erkek eşitliği, jenerasyonlar arası farklılıklar ve engellilik konularında kapsayıcı bir kültür oluşturacak.
#ES KariyerŞimdilerde global ekonomide en trend soru bu. Hatta yakında ‘Türkçeleşenler’ arasına da girmeye aday bir kalıp olarak yönetim odalarında çınlıyor; ‘future-proof olmak’. Gelecek-dayanıklı olmak. Krizlere dayanıklıyız, seçimlere dayanıklıyız, afet sonrası hızlı ayağa kalkarız... Türk şirketlerinin övünmeye alıştığı bu kalıpların anlamı azalıyor. Çünkü uzmanlara göre tüm şirketler kendine artık ‘Geleceğe dayanıklı mıyım’ diye sormak zorunda. Bu soruyu soranların kapısını çaldığı Kaliforniya merkezli Related&Co şirketinin ortağı Atahan Işık ile konuştuk. İşin püf noktalarını anlattı. Özetle; “Parayla satın alabileceğiniz şeyler, yatırım listenizin sonunda yer alsın. İnsan, yapay zekânın önünde. Asıl amaç yıkıcı etki yaratma potansiyeli olan sistemler kurmak olmalı” dedi.
#Future-Proof“Yaptığımız araştırmalarda gördük ki, çalışanlar işverenlerinin özel günlerde onları hatırlamasını çok kıymetli buluyor” diyen Berna Şamiloğlu, “Artık çalışanlar fiziksel hediye yerine onlara özgürlük sunan, kişiselleştirebilecekleri dijital çözümleri beklediklerini paylaşıyor. Her 4 çalışandan 3’ü Ramazan gibi özel dönemlerde işverenlerinin hediye çeki/kartı desteği vermesini tercih ediyor” şeklinde konuştu.
#Pluxee TürkiyeKüresel işgücü piyasasında da, Türkiye’de de kadın çalışan olmak zor, lider olmak çok daha zor. Bu konuda en büyük engelin cam tavan dediğimiz görünmeyen bariyerler olduğunu belirten LEAD Network Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nigiz Ulak, “Daha fazla kadın lider için cam tavanların yıkılması, kadınların rol ve sorumluluklarına ilişkin olumsuz kalıp ve yargıların ortadan kaldırılması gerekiyor” diyor.
#LEAD NetworkİK teknolojileri platformu Kariyer.net, iş dünyasında fırsat eşitsizliklerine dikkat çekmek amacıyla #AdınıKoyalım hareketini başlattı. Geçtiğimiz yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde hayata geçirilen bu hareket, kadınların iş hayatında karşılaştığı ancak adı konulmayan ayrımcılıkları görünür hale getirmeyi hedefliyor. Bu vesileyle farklı dillerde tanımı olan ancak Türkçe bir ismi olmayan eşitsizlik durumlarının adını koymak için başlatılan oylama devam ediyor.
#Kariyer.NetLojistik sektöründe kadın çalışan oranı son 3 yılda yüzde 9’dan yüzde 11’e yükselmişken, DHL Express Türkiye’de bu oranın yüzde 25’e ulaştığı, liderlik seviyesinde yüzde 40’a çıktığı belirtildi. Cinsiyet dengesini sağlamak amacıyla önemli projeler geliştiren şirket, kadın istihdamını artırmakta kararlı.
#DHL Express TürkiyeTeknoloji kariyeri platformu Techcareer.net ile en köklü eğitim kurumlarından biri olan Galatasaray Üniversitesi kadınlara özel bootcamp için işbirliği yaptı. Kadınların teknoloji sektöründeki kariyer fırsatlarını artırmayı hedefleyen eğitim programı, programlama dünyasına adım atmak isteyen kadınlara ücretsiz sunulacak.
#TeknolojiHer alanda fırsat eşitliği sağlamaya odaklandıklarını belirten Vodafone İK’dan Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, “Şirketimizin en üst yönetim ekibi olan İcra Kurulu’nda kadın oranımız yüzde 60. Organizasyonumuz genelinde ise yüzde 43 olan bu oranı, 2030’a kadar yüzde 50’ye taşımayı hedefliyoruz. İşe alım süreçlerimizde yüzde 50-50 kadın-erkek fırsat eşitliğini kendimize hedef olarak alıyoruz” dedi.
#VodafoneBarınma sorununun çözümü ve kentsel dönüşüm hamlesi için inşaat sektörünün üretimde gaza basması şart. Ancak üretim için önce işgücü ihtiyacı karşılanmalı. Deprem felaketi sonrası işçi krizinin büyüdüğünü belirten sektör temsilcileri, inşaat sektörünün sürdürülebilir geleceği için gençlere ve kadın işgücüne ihtiyaç olduğunu söylüyor.
#İnşaat SektörüDünyanın en büyük endüstrilerinden futbola her gün yüzlerce yeni oyuncu dahil oluyor. Bu oyunculardan sadece en iyileri birinci liglerde top koşturuyor. Büyük oyuncuları keşfedenler ise, son yıllarda Türkiye’de de popülerliği artan futbol yetenek avcıları yani scout’lar. İşe yani başlayan bir yetenek avcısı 35 bin TL seviyesinde maaş alırken uzmanlaştıkça aylık gelirini 100 bin TL ve üzerine çıkarabiliyor. En iyi avcılar Avrupa’da büyük kazançlar elde ediyor.
#FutbolÇok değil, 10 sene öncesine kadar üniversite mezunu olmak bir prestij meselesiydi. Şimdi ise ilkokul mezunlarının üniversite mezunlarından daha fazla kazandığı durumlar yaşanabiliyor. Nedeni ise, mavi yakalı çalışanların yetersiz olması. Yeni nesil; terzi, garson, marangoz ya da bir fabrikada ustabaşılığı reddedip masa başı bir işte çalışmayı, bu nedenle de üniversite mezunu olmayı tercih edince mavi yakalılar mumla aranır oldu. Bu sorun öyle bir hal aldı ki, sanayi başta olmak üzere pek çok sektörde yaşanan mavi yakalı açığı, üretimi tehdit eder boyuta geldi. Bu da mevcut mavi yakalıların maaşlarının üç haneye ulaşıp, beyaz yakalı ücretlerini sollamasına neden oldu. İşte sektör sektör mavi yakalıların yükselişi...
#Mavi Yaka‘Mobbing’ ya da ‘psikolojik taciz’, çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, 19 Mart 2011 ila 30 Kasım 2024 tarihleri arasında ALO 170’e yapılan 144 bin 392 mobbing başvurusunun yüzde 19’u kamu sektöründen gelirken, yüzde 81’i özel sektör çalışanlarından geldi. Konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan 7 maddelik genelge ise, mobbingi yeniden gündeme getirdi. Peki yeni genelgede neler var, son dönemde mobbing nedeniyle istifa edenlerin sayısında artış gözlemleniyor mu, 2025 itibarıyla en sık rastlanan mobbing türleri neler ve neler yapılabilir?
#Gamze BALİş hayatında uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla yeni bir akım doğru: Sessiz tatil. Özellikle genç çalışanlar nerede olduklarını belli etmeden iş yapabildikleri için, fırsatını bulduklarında kaçamak yapabiliyor. Yapılan araştırmalara göre, çalışanlar yıllık izin hakkını kullanmaktan endişe ediyor ve izin istemek yerine iş yoğunluğunu sessizce azaltarak dinlenmeye çalışıyor. Ancak uzmanlar, sessiz tatil yapan çalışanın aslında tam anlamıyla dinlenemediğini söylüyor. Çünkü bir yandan “işteymiş gibi” davranma stresi, diğer yandan “ya yakalanırsam” endişesi yaşıyorlar.
#Özge ESENDijital dönüşüm iş dünyasının her alanında etki gösteriyor ve bu dönüşüm, insan kaynakları (İK) süreçlerinin de büyük bir değişime uğramasına neden oluyor. Özellikle yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerinin işe alım süreçlerine entegre edilmesi hem adaylar hem de işverenler için süreci yeniden şekillendiriyor.
#Fatih UysalUlusal İstihdam Stratejisi’ne göre, işlerin geleceğini doğrudan şekillendiren iki önemli mega trend var; yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm. Strateji kapsamında istihdam artışı sağlanacak 8 sektör belirlendi ve bu sektörlerde de ikiz dönüşüm için uygulanacak stratejiler tek tek ortaya kondu. Hedef, 2028 yılında işsizlik oranını yüzde 7.5’e düşürmek, istihdam oranı yüzde 52.5’e çıkarmak.
#Ulusal İstihdam Stratejisiİş dünyasında son dönemde dikkat çeken yeni eğilim maliyet odaklı işe alımlar oldu. Şirketlerin mevcut çalışanları transfer etmek yerine ‘çalışmayan beyaz yakalıları’ seçtiği belirtilirken, bunun nedeni şöyle açıklanıyor: “Çalışan profesyoneller iş değiştirmek için yüksek maaş talep ederken, çalışmayan adayların daha düşük maaş beklentisi onları cazip hale getiriyor.”
#İş VerenGlobal Yeteneklerin Şifresi araştırmasına göre Türkiye’de yapay zekâyı düzenli kullananların yüzdesi global ortalamanın ve birçok gelişmiş ülkenin üzerinde. Türkiye’deki yetenekler iş yaşamında üretken yapay zekâyı en sık öğrenme ve araştırma için kullanıyor. Ayrıca çalışanların yüzde 66’sı, üretken yapay zekâ nedeniyle bazı görevlerin değişeceğini ve kendilerinin yeniden beceri kazanması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 70’i de dönüşümün parçası olabilmek için yeni beceriler kazanmaya istekli.
#Yapay ZekâŞirketlerin ihtiyaç duyduğu üst seviyede yönetici açığını kapatacak beyin avcılarının (headhunting) sayısı hızla artıyor. Açık bir pozisyon için mümkün olan en iyi adayı bulan ve ikna eden avcıların işleri yoğun ancak gelirleri tatmin edici seviyede. İşe özel bir danışmanlık şirketinde yeni başlayan bir beyin avcısı aylık 35 bin TL kazanırken, uzmanlaştıkça gelirini 80 bin TL seviyesine çıkarabiliyor. Kendi şirketini kuranların geliri ise 250 bin TL’ye kadar yükseliyor.
#Beyin AvcısıYazılım sektöründeki beklentiler ve dinamikler araştırıldı. Buna göre yazılımcıların yüzde 78’i hibrit veya uzaktan çalışmayı seçerken, sadece yüzde 9’u ofise dönmek istiyor. Katılımcıların yüzde 67’si, maaşı yeterli olmadığı için iş değiştirdiklerini belirtirken, işyerlerinde kendilerini geliştiremediğini düşünenler, daha iyi fırsatlar arayarak iş değiştirme eğiliminde oluyor.
#YazılımES Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, 220 şirketle yaptığı işbirliğiyle, deneyimlerini bir araya getirip, iş dünyasında kapsayıcılık ve çeşitliliğin sınırlarını genişletmek için Able4All girişimini kurdu. Able4All, kadın-erkek eşitliği, jenerasyonlar arası farklılıklar ve engellilik konularında kapsayıcı bir kültür oluşturacak.
#ES KariyerŞimdilerde global ekonomide en trend soru bu. Hatta yakında ‘Türkçeleşenler’ arasına da girmeye aday bir kalıp olarak yönetim odalarında çınlıyor; ‘future-proof olmak’. Gelecek-dayanıklı olmak. Krizlere dayanıklıyız, seçimlere dayanıklıyız, afet sonrası hızlı ayağa kalkarız... Türk şirketlerinin övünmeye alıştığı bu kalıpların anlamı azalıyor. Çünkü uzmanlara göre tüm şirketler kendine artık ‘Geleceğe dayanıklı mıyım’ diye sormak zorunda. Bu soruyu soranların kapısını çaldığı Kaliforniya merkezli Related&Co şirketinin ortağı Atahan Işık ile konuştuk. İşin püf noktalarını anlattı. Özetle; “Parayla satın alabileceğiniz şeyler, yatırım listenizin sonunda yer alsın. İnsan, yapay zekânın önünde. Asıl amaç yıkıcı etki yaratma potansiyeli olan sistemler kurmak olmalı” dedi.
#Future-Proofİş dünyasına dair olguları her ay farklı perspektiflerle ele alan Hürriyet İK, yeni sayısında global ekonomide geleceğe dayanıklılık konusuna yer veriyor. Nisan sayısı; dijitalleşen işe alım süreçlerinden sektörel istihdam stratejilerine, çalışma hayatında kuşak çatışmasından ‘mobbing’e kadar geniş bir seçki sunuyor.
#Hürriyet İK“Yaptığımız araştırmalarda gördük ki, çalışanlar işverenlerinin özel günlerde onları hatırlamasını çok kıymetli buluyor” diyen Berna Şamiloğlu, “Artık çalışanlar fiziksel hediye yerine onlara özgürlük sunan, kişiselleştirebilecekleri dijital çözümleri beklediklerini paylaşıyor. Her 4 çalışandan 3’ü Ramazan gibi özel dönemlerde işverenlerinin hediye çeki/kartı desteği vermesini tercih ediyor” şeklinde konuştu.
#Pluxee TürkiyeKüresel işgücü piyasasında da, Türkiye’de de kadın çalışan olmak zor, lider olmak çok daha zor. Bu konuda en büyük engelin cam tavan dediğimiz görünmeyen bariyerler olduğunu belirten LEAD Network Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nigiz Ulak, “Daha fazla kadın lider için cam tavanların yıkılması, kadınların rol ve sorumluluklarına ilişkin olumsuz kalıp ve yargıların ortadan kaldırılması gerekiyor” diyor.
#LEAD NetworkİK teknolojileri platformu Kariyer.net, iş dünyasında fırsat eşitsizliklerine dikkat çekmek amacıyla #AdınıKoyalım hareketini başlattı. Geçtiğimiz yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde hayata geçirilen bu hareket, kadınların iş hayatında karşılaştığı ancak adı konulmayan ayrımcılıkları görünür hale getirmeyi hedefliyor. Bu vesileyle farklı dillerde tanımı olan ancak Türkçe bir ismi olmayan eşitsizlik durumlarının adını koymak için başlatılan oylama devam ediyor.
#Kariyer.NetLojistik sektöründe kadın çalışan oranı son 3 yılda yüzde 9’dan yüzde 11’e yükselmişken, DHL Express Türkiye’de bu oranın yüzde 25’e ulaştığı, liderlik seviyesinde yüzde 40’a çıktığı belirtildi. Cinsiyet dengesini sağlamak amacıyla önemli projeler geliştiren şirket, kadın istihdamını artırmakta kararlı.
#DHL Express TürkiyeTeknoloji kariyeri platformu Techcareer.net ile en köklü eğitim kurumlarından biri olan Galatasaray Üniversitesi kadınlara özel bootcamp için işbirliği yaptı. Kadınların teknoloji sektöründeki kariyer fırsatlarını artırmayı hedefleyen eğitim programı, programlama dünyasına adım atmak isteyen kadınlara ücretsiz sunulacak.
#TeknolojiSon yıllarda iş dünyasında önemli bir yer edinen Z kuşağı, yaşadığı çağdan etkilenerek çalışma hayatında geleneksel iş modellerinin dışına çıkıyor. Teknolojiyi ustalıkla kullanan ve bağımsızlığına düşkün olan bu nesil, önceki nesillerden çok farklı beklentilere sahip. Yapılan araştırmalar, dünyada Z kuşağı çalışanlarının iş dünyasına uyum sağlamakta zorlandığını ortaya koyuyor. 2030 yılına kadar küresel işgücünün dörtte birinden fazlasını oluşturacak Z kuşağı ile çalışmanın zorluktan çok fırsat olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ‘doğru iletişim’ vurgusu yapıyor.
#Özge ESENGerek Türkiye’de gerekse dünyada yapılan pek çok araştırma, sağlıklı beslenmeye yönelik talebin her geçen gün arttığını; bunun da çalışma hayatına uzanan etkileri olduğunu ortaya koydu. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, son 5 yıldır sağlıklı beslenmeye yönelik dünya genelindeki bilinçte ciddi bir artış var. Deloitte’un küresel sağlık raporunda çalışanların sağlıklı yaşam tarzına yönelik artan ilgisi vurgulanırken; McKinsey’in raporu da çalışanların yüzde 65’inin iş yerinde sağlıklı beslenme seçeneklerinin olmasını önemsediğini ortaya koydu. Bunda, düşük karbonhidratlı diyetlerin ve organik ürün tüketiminin özellikle genç çalışanlar arasında popüler hale gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Hatta bazı araştırmalar, bu konunun önemini bir adım daha öteye taşıyarak ‘bir iş yerinde çalışanlara sağlıklı beslenme seçenekleri sunulmasının verimliliği artırdığını’ raporluyor.
#Gamze BALDünya genelinde yapılan pek çok araştırmaya göre, çalışma hayatında artık kalıcı yer edinen uzaktan çalışma modeli, işverene de çalışanlara da pek çok konuda fayda sağlamaya devam ediyor. Ancak bu modelinin yaygınlaşmasıyla çalışma hayatında konuşulmaya başlanan bir konu daha var: Çeşitli nedenlerle çalıştığı kuruma bağlılığı azalan bazı çalışanların, evden çalışmayı ‘çalışmamak’ olarak görme olasılığı. Bu durumun özellikle performans ölçümü zor olan pozisyonlarda daha belirgin hale geldiği belirtiliyor. İnsan kaynakları uzmanlarının aktardığına göre, henüz yaygın olmayan bu soruna şimdiden köklü çözüm bulmak şart.
#Gamze BALHer alanda fırsat eşitliği sağlamaya odaklandıklarını belirten Vodafone İK’dan Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, “Şirketimizin en üst yönetim ekibi olan İcra Kurulu’nda kadın oranımız yüzde 60. Organizasyonumuz genelinde ise yüzde 43 olan bu oranı, 2030’a kadar yüzde 50’ye taşımayı hedefliyoruz. İşe alım süreçlerimizde yüzde 50-50 kadın-erkek fırsat eşitliğini kendimize hedef olarak alıyoruz” dedi.
#VodafoneBarınma sorununun çözümü ve kentsel dönüşüm hamlesi için inşaat sektörünün üretimde gaza basması şart. Ancak üretim için önce işgücü ihtiyacı karşılanmalı. Deprem felaketi sonrası işçi krizinin büyüdüğünü belirten sektör temsilcileri, inşaat sektörünün sürdürülebilir geleceği için gençlere ve kadın işgücüne ihtiyaç olduğunu söylüyor.
#İnşaat SektörüDünyanın en büyük endüstrilerinden futbola her gün yüzlerce yeni oyuncu dahil oluyor. Bu oyunculardan sadece en iyileri birinci liglerde top koşturuyor. Büyük oyuncuları keşfedenler ise, son yıllarda Türkiye’de de popülerliği artan futbol yetenek avcıları yani scout’lar. İşe yani başlayan bir yetenek avcısı 35 bin TL seviyesinde maaş alırken uzmanlaştıkça aylık gelirini 100 bin TL ve üzerine çıkarabiliyor. En iyi avcılar Avrupa’da büyük kazançlar elde ediyor.
#Futbol