Hazine ve Maliye Bakanlığı düzenlemesiyle, internet siteleri ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılmasıyla elde edilen kazançlar da basit usulde vergileme kapsamına dahil edildi.
#Sosyal MedyaSosyal medya, farklı gelir elde etme yollarını da ortaya çıkardı. İnternet fenomenleri olarak da bilinen influencer’lar, doğrudan ya da örtülü biçimde ürün tanıtımı yapıp yüksek gelir elde ediyor. Peki ‘sosyal medya geliri’ nasıl vergilendiriliyor? Fenomenler yönünden herhangi bir vergi avantajı bulunuyor mu? Merak edilenleri vergi hukuku uzmanı Avukat Dr. Burak Aslanpınar’a sordum...
#FenomenAnkara'nın Sincan ilçesinde halk arasında ‘cinli köy' olarak bilinen Kayı köyünde video çekmeye giden 3 arkadaş, yaşadıkları olay karşısında büyük çok yaşadı. Sosyal medya için çekim yapan 3 arkadaş, köyde yaşlı bir adamın cesedini buldu.
#Cinli KöyGörsel üreten yapay zekâ uygulamaları yaratıcı süreçlerin vazgeçilmezi haline geldi. Özellikle tasarımcılar, sanatçılar ve içerik üreticileri bu programlarla hayal güçlerini sınırsızca kullanarak çok iyi sonuçlar elde edebiliyor. Gelişen teknolojiyle birlikte görsel üretim alanında kullanılan yapay zekâ destekli uygulamalar da her geçen gün daha işlevsel ve erişilebilir hale geliyor. Jürimiz bu hafta görsel üreten yapay zekâ uygulamalarının en iyi 10 tanesini seçti.
#GörselAmazon’un Prime üyelerine özel sunduğu büyük alışveriş etkinliği Prime Day’de, elektronikten mutfak ürünlerine, modadan ev ve yaşama, kitaptan evcil hayvan ve kişisel bakıma kadar tüm kategorilerde 300 bini aşkın üründe kaçırılmayacak indirimler 22 Temmuz’a kadar devam edecek.
#Sponsorlu İçerikTBMM'de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası düzenlemesiyle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Dijital Telif Yasası genel itibarıyla içerik üreten kişi ile kurum ve kuruluşların ürettikleri içeriğe ilişkin telif haklarını koruma altına almayı amaçlıyor. Yani bir şekilde emek hırsızlığının önüne geçmek istiyor. Meclisteki çalışmalar devam ediyor ve birkaç kurumla birlikte bu çalışmalar yürütülüyor" dedi.
#GoogleYapay zekâ alanındaki gelişmeler eğitimden bilime, finanstan yazılıma, tıptan turizme tüm alan ve sektörleri kökünden değiştirip dönüştürmeye çoktan başladı. Open AI şirketinin geçtiğimiz günlerde GPT-4o isimli en gelişmiş büyük dil modelini kullanıma sunması ile birlikte özellikle dillerin ve buna bağlı olarak dil öğrenimi ve çevirinin geleceği eğitimde en tartışmalı konulardan biri olarak önümüzde duruyor
#Konuk YazarYılmaz Erdoğan’ın kaleminden çıkan ve başrolünü oynadığı İnci Taneleri’nin Kanal D ekranındaki başarısı sınırları aştı, Balkanlar’a ulaştı. Yayına başladığı günden bu yana reyting listeleri ve sosyal medyada zirvede yer alan dizi, çok yakında Makedonya’da yayına başlayacak.
#İnci TaneleriYılmaz Erdoğan’ın kaleminden çıkan ve başrolünü oynadığı İnci Taneleri’ne yurt dışından da yoğun ilgi var. 85 ülkeden içerik üreticileri ve dağıtımcıların katıldığı, bu yıl 8- 10 Nisan tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenecek olan MipTV’de Secret of Pearls (İnci Taneleri) için özel gösterim yapılacak.
#İnci TaneleriSadece öğrencilerin girebildiği bir dijital platform olan biogrenci.com sitesinin yaptığı ankete göre öğrencilerin yüzde 88’i bir ürün ya da hizmet satın almadan önce markaların yaptığı indirimleri inceliyor ve kararını buna göre veriyor. Yaklaşık 10 bin öğrencinin katıldığı “Öğrenci Dostu Markalar ve Öğrencilerin Markalardan Beklentileri” anketine göre, öğrenciler en çok fast food, kahve ve market kategorilerindeki markalardan indirim bekliyor.
#ÖğrenciYerli girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, yapay zekânın global anlamda getirdiği fırsat, risk ve çözümleri, Forbes'da kaleme aldığı aşağıdaki yazıyla analiz etti.
#Cerebrum TechDijital dünyadaki telif hakları sorunu, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gündeminde yer alıyor. Japonya'da iki genç, film özetlerini internete yükleyerek 50 bin dolar reklam geliri elde etti. Film şirketleri dava açınca da 3,6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildiler. Dijital Telif Yasası ile ilgili konuşan Fikri Mülkiyet Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Keser, “İlim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar ve sinema eserlerinin tamamının mecraları değişti ve her biri internette yerini aldı. Mevcut kanun bu köklü değişim dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
#GoogleAvrupa ve Avustralya'da başlayan Dijital Telif Hakkı kanunu düzenlemelerine son olarak geçtiğimiz kasım ayında Google ile telif konusunda anlaşmaya varan Kanada katıldı. Anlaşmaya göre içerik üreticileri, teknoloji devinden 74 milyon dolar ödeme alacak. Türkiye'deki uzman isimler, bu tarz bir düzenlemenin ülkemizde de yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerken Telif Hukuku alanında uzman Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, günümüzdeki kanunun dijitalleşmeye uygun olmadığını ve yapılacak düzenleme ile sektörün önünün açılacağına dikkat çekti.
#GoogleSon dakika haberine göre; Çalışan emeklilere 5 bin TL verilmesi ile ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Çalışan emeklilere 5 bin lira verilmesi düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
#EmekliGoogle'ın Kanada hükümeti ile anlaşmasının ardından Türkiye'de de 'Dijital Telif Yasası' çalışmaları hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Doç. Dr. Ceren Yegen, yasanın hayata geçmesinin ardından tematik iş kollarının oluşabileceğinin altını çizdi. Peki bu yasa başka hangi pozitif sonuçları beraberinde getirir? Dünyada dijital geleceği şekillendirmek için başka ne tür çalışmalar var? Doç. Dr. Yegen ile mercek altına aldık.
#Dijital Telif YasasıGoogle'ın Kanada’da dijital yayıncılara 74 milyon dolar telif ödemesi yapacağının duyurulmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Doç. Dr. Kenan Duman, “Google, 2022 yılında 60 milyar dolar net gelir elde etti. Böyle devasa bir şirketin gelirinin bir bölümünü içerik üreticilerine vermesi gerekli” diyerek Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#GoogleGoogle'ın Kanada'da 'Çevrim içi Haberler Yasası' kapsamında her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin ardından Türkiye'de de yasa çalışması hızlandı. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Google ile masaya oturulacağını açıkladı.
#GoogleGoogle'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesinin ardından benzer bir sistemin Türkiye'de de uygulanması gerekliliği gündemde. Peki, yasa çıkar ve Google’dan ödeme alınırsa para ne şekilde kullanılacak? Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık tüm detayları anlattı.
#GoogleTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Dijital teklif yasasının kırmızı çizgi olduğunu belirten Yayman, 'Fikir ve sanat eserleri kanunu güncelleyeceğiz.' dedi.
#AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin YaymanTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin konuştu. Dijital teklif yasasının kırmızı çizgi olduğunu belirten Yayman, 'Fikir ve sanat eserleri kanunu güncelleyeceğiz.' dedi. Yayman, 'Tiktok kapatılacak mı?' sorusunu ise, 'Biz yasaklamalara, sansüre karşıyız. Dijital mecrayı kapatmak gibi bir durumumuz yok. Bu konuda bir farkındalık yaratabiliriz.' şeklinde yanıtladı.
#TBMM Dijital Mecralar KomisyonuYetenekli ve büyük bir ekipten oluşan köklü ajans, yaratıcılığın insanın DNA’sında olduğuna ve tasarımlar aracılığıyla hikaye anlatıcılığının hala iletişim kurmanın merkezinde yer aldığına inanıyor. Bol seçenekli ve hızlı yenilik çağında, yaratıcı tasarımları ve fikirleriyle çekici hikayeler anlatıyor, ilgi uyandırıyor, müşterilerinin hedef kitleleriyle bağlantı kuruyor ve markalara hayat veriyor.
#1Devrim niteliğinde bir üründen bahsedeceğim. Kayak gözlüğüne benzeyen, gelişmiş bir kişisel bilgisayar aslında bu... Geleceğin bilgisayarını dünyaya göstermek için tasarlanan Vision Pro’yu test eden biri, NBA maçını seyrederken kendisini saha kenarında hissetmiş.
#Umut Fırat Eroğlu