Bu hafta Pendik’te mobilya atölyesinde çalıştım. Bir gürgen kalasını depodan alıp, kesip zımparalayıp, süngerledim. Koltuk ve sandalye yaptım. Çalışırken mobilya üretiminde ne kadar ciddi bir emeğin olduğunu gördüm. Çalışanların 3 bin ila 7 bin lira arasında maaş aldığı bu işte ciddi bir öğrenme süreci şart. Daha önce başka meslekler için duyduğum bir şikâyet bu kez daha yüksek sesle dile geldi. Mobilya ustaları, öğrenme süreci uzun olduğu için sektöre yeni usta yetiştirmekte zorlandıklarını söylüyor. Ustalarla çıraklar arasındaki nesil farkı iki tarafın beklentilerini farklılaştırıyor.
#GazetehaberleriKoronavirüsten sonra otel, ofis ya da alışveriş merkezlerindeki ortak kullanımlı mobilyalarda tercihler değişti. Mobilya markası Hotelya’nın genel müdürü yüksek mimar Zümrüt Doyran, yan yana oturduğumuz büyük koltukların yerini kişiye özel, izole ve korunaklı tasarımların aldığını, doğal malzeme ve kolay temizlenen kumaşlara da talebin arttığını söyledi.
#Gazetehaberleri“Prenses” gibi büyütülen Zümrüt Doyran, 23 yaşında ailesinin itirazlarına rağmen evlendi. Eşiyle birlikte ailelerinden destek almadan ayakta kalmak zorundaydılar. Çok çalıştı. Kendi şirketini kurdu. Mimar olmakla kalmadı, mobilya üreticisi oldu. Şirketi Hotelya Filipinler’den Irak’a farklı ülkelere ihracat yapıyor. Ürünlerini dünyanın önde gelen otel zincirleri kullanıyor.
#Zümrüt Doyran