Ağustos ayında enflasyon aylık yüzde 2.47, yıllık ise yüzde 51.97 oldu. Temmuzdaki aylık yüzde 3.23, yıllık yüzde 61.78 oranları hatırlandığında enflasyonun ağustosta yavaşladığı dikkat çekti. Okulların açılması nedeniyle ağustosta hem aylık hem de yıllık bazda en çok fiyat artışı yaşanan harcama grubu eğitim oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflayonist baskıların azaldığına işaret ederken; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise son çeyrekte de aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş beklediklerini kaydetti.
#EnflasyonGözler, 2 Eylül'de açıklanacak yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme oranı ile ağustos ayı ihracat rakamlarında olacak. Dezenflasyon sürecinin başladığı şeklinde yorumlanan haziran ve temmuz aylarına ilişkin enflasyon verilerinin ardından, ağustos ayı fiyat artışları da 3 Eylül'de açıklanacak.
#TürkiyeTÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, enflasyonla ilgili kuruma yapılan eleştirileri yanıtladı. “Şirket kârları ve fahiş fiyatlar enflasyonu yükseltiyor” diyen Çetinkaya, haziran enflasyonunun düşük kalmasının nedenlerinden birinin kamu zamlarının ertelenmesi olduğunu vurguladı. Çetinkaya, “Aylık enflasyon 600 binin üzerinde fiyatın derlenmesiyle hesaplanıyor. Ortalama toplulaştırılmış fiyatlar alınıyor. TÜİK enflasyonda bir şey çevirmiyor” diye konuştu.
#TüikTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
#TÜİKTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği belirtilerek, daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği ifade edildi.
#TCMBMerkez Bankası PPK özetinde Şubat ayı tüketici enflasyonu artışında ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği hizmet fiyatlarının yanı sıra Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi. Bu dönemde özellikle kırmızı et ve bağlantılı işlenmiş et ürünleri ile çiğ süt referans fiyat artışının yansımalarının izlendiği süt ve süt ürünleri fiyatlarında artış oranının belirgin olduğuna işaret edildi.
#Merkez BankasıTicaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayına ait dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıkladı. Bakan Bolat "İhracatımız Temmuz ayında yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmıştır" dedi.
#Ömer BolatSon dönemde okuyuculardan sosyal güvenlik borç yapılandırması hakkında çokça soru alıyorum. Kimileri hangi borçların yapılandırılacağını, kimileri yapılandırma başvurusunun son tarihini, kimileri de yapılandırma yapılması halinde ödenecek borç tutarlarını merak ediyor. Sosyal güvenlik borç yapılandırması yapacaklara rehber olacak bilgileri paylaşayım.
#YapılandırmaMerkez Bankası para politikası kurulu toplantı özetini paylaştı. Metinde “Son dönemde belirgin şekilde açılan politika kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, makroihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir” denildi.
#PPK Toplantı ÖzetiBir ülkede mal ve hizmetlerin fiyatları sürekli olarak artış gösteriyorsa bu durum enflasyon kavramı ile açıklanmaktadır. Enflasyon kavramından bahsedebilmek için fiyat artışının sürekli olması gerekmektedir. Birkaç kere olan fiyat artışları enflasyona neden olmamaktadır. Peki, çekirdek enflasyon nedir? Ne anlama gelir? Çekirdek enflasyon nasıl hesaplanır? İşte, çekirdek enflasyon hakkında detayları derledik.
#Çekirdek EnflasyonTarımsal girdi fiyat endeksi nisan ayında yıllık bazda yüzde 117.31, aylık bazda ise yüzde 7.45 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksinde on iki aylık ortalamalara göre yüzde 52.83 artış gerçekleşti.
#Tarımsal Girdi Fiyat Endeksiİzmir'de toplu ulaşım ücretlerinde, 20 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere düzenleme yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı uyarınca, A Tarife kapsamında 4,70 TL olan tam biniş ücreti, 6,50 TL'ye çıkarıldı. 120 dakika içindeki ilk aktarma ücreti 1,20 TL, ikinci aktarma ücreti ise 90 kuruş olarak belirlendi. İlk binişten sonraki 120 dakika içinde, üçüncü ve sonraki aktarmalardan ücret alınmaması uygulamasının ise devam edeceği bildirildi.
#İzmirPerşembe günü açıklanan ocak ayı enflasyon verileriyle ilgili olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) değerlendirmesi yayınlandı. Yapılan değerlendirmede, ocak ayında tüketici yıllık enflasyonundaki artışın alt gruplar geneline yayıldığı, bu gelişmeye en belirgin katkının da enerji fiyatlarından geldiği belirtildi.
#Enflasyon