Antalya'da Metin Gökmen (42), Isparta'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanedeki doktorların ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine operasyon geçirdi. Şikayeti geçmeyen Gökmen, aynı hastanede olduğu ikinci ameliyat sonrası doktorunun 'Vücudun kabul etmediği için platinleri çıkardık' demesiyle, ilk ameliyatta 8 platin takıldığını öğrendi. Metin Gökmen, 'Hepatit B virüsü kaptığımı öğrendim. Şu an zor da olsa yürüyorum ama yüzde 50 engelli kaldım.' dedi.
#AntalyaAntalya'da Metin Gökmen (42), Isparta'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanedeki doktorların ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine operasyon geçirdi. Şikayeti geçmeyen Gökmen, aynı hastanede olduğu ikinci ameliyat sonrası doktorunun 'Vücudun kabul etmediği için platinleri çıkardık' demesiyle, ilk ameliyatta 8 platin takıldığını öğrendi. Metin Gökmen, 'Hepatit B virüsü kaptığımı öğrendim. Şu an zor da olsa yürüyorum ama yüzde 50 engelli kaldım.' dedi.
#ANTALYAİnsanlar için Hepatit B çok önemli bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis sağlık açısından oldukça önem taşımaktadır. Hepatit B kan panellerini oluşturan testlerden birisi de HBSAG testidir. Peki HBSAG nedir? HBSAG değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere bu test hakkında detayları inceledik.
#HBSAG NedirTedavisi olmayan, bulaşıcı ya da zor tedavi edilen birçok hastalığa sahip insan aynı sorunu yaşıyor: “Damgalanma”. Hastalıkların yeterince bilinmemesi ve çeşitli önyargılar nedeniyle birçok insan hastalıklarının yanı sıra sosyal açıdan damgalanma sorunu ile mücadele ediyor. Hepatitliler de bu grup hastalardan.
#HepatitPandemi nedeniyle hastanelere ‘mesafeli’ duran vatandaşlar, salgının yavaşlamasıyla birlikte teşhis ve tedavilerini erteledikleri hastalıklar için polikliniklerin yolunu tutuyor. Bu da hastanelerde yoğunluğa neden oluyor. Sorunun çözümü için uzman doktor kadrolarının iki katına çıkarılması kararı alındı.
#PandemiGünlük hayatta insanlar bazen birçok hastalık ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu hastalıklar insan vücudunda genetik bir şekilde ya da kronik tarzlarda ortaya çıkıp kişin tüm sosyal hayatını olum şekilde etkilemektedir. Bunun yanı sıra kişilere kan yolu ile de hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu bakımdan kan yoluyla bulaşan hastalıklar hakkında pek çok konu merak edilir. Peki, Kan yoluyla bulaşan hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Kan yoluyla bulaşan hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkGünümüzde çok sayıda bulaşıcı hastalık olduğu bilinmektedir. Bu bulaşıcı hastalıkların sayısı eskiye göre azalsada halen devam eden bulaşıcı hastalıklar olduğu görülmektedir. Bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak için korunma yollarını denemek gerekmektedir. Bulaşıcı hastalıklar nelerdir ve nasıl bulaşır? Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Bulaşıcı Hastalıklar'Aşı diye beynimize çip takıyorlar... Hepimizi robotlaştıracaklar... Bizi kısırlaştıracaklar...' Komplo teorileri bitmek bilmiyor. Hayal gücünü zorlayan cümleler... Peki, bu aşı karşıtlığı yeni mi? Covid-19'la mı hayatımıza girdi? İşte aşı karşıtlığının 200 yüzyıllık tarihçesi ve ibretlik örnekler...
#Salgın HastalıkGünümüzde insanların yaşadığı çok ciddi sağlık sorunları bulunuyor. Hepatit B hastalığı da kişilerin yaşayabileceği bulaşıcı bir hastalıktır. Bireyler önlem almak adına hepatit b hastalığının nasıl bulaştığı konusunda araştırmalar yapabiliyor. Hepatit b hastalığının hangi yollarla bulaştığı merak edilen bilgiler arasındadır. Hepatit b nasıl bulaşır? Hepatit b ağız yoluyla veya öpüşmeyle bulaşır mı? Hepatit b hastalığının bulaşma yollarıyla ilgili merak edilenleri derledik.
#Hepatit BHepatit B, cinsel yolla ve aile içi yakın temasla bulaşabilen bir virüs hastalığıdır. Bir aile bireyinde enfeksiyon ya da taşıyıcılık saptandığında, başta eş olmak üzere diğer aile bireyleri de risk altındadır ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra aşılanmalıdır.
#Hepatit BTürkiye'de ortalama her 3 kişiden birinin hepatit B enfeksiyonu geçirdiğini dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, Hepatit B bulaşan insanların çoğunluğu hastalığı ayaktan geçirir ve bağışıklık kazanır. Bazı insanlarda ise hepatit Bye karşı bağışıklık oluşmaz ve taşıyıcılık devam eder. Buna kronik enfeksiyon diyoruz. Kronik Hepatit B enfeksiyonu olanların yaklaşık yüzde 25 ila 40ında karaciğer hastalığına bağlı siroz ya da karaciğer kanseri gelişebilmektedir dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakHepatit B virüsü bir DNA virüsüdür. En sık enfeksiyon oluşturan mikroorganizmalardan biri olan HBV milyonlarca kişiyi enfekte etmiştir. Hepatit B virüsü insanlarda sinsi seyretmekte, hasta rutin kan tahlillerinde tanı konulana kadar ya da hepatit B virüsünün uzun süreli etkileri olan kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri ortaya çıkana kadar hastalara tanı konulamamaktadır. Hepatit B virüsünün teşhisi hastadan alınan kan ile yapılmaktadır. Günümüzde hepatit B virüsünün tedavisi günde alınan tek bir ilaçla yapılabilmektedir. Hastaların düzenli olarak üç ayda bir gastroenteroloğa görünerek karaciğer ultrasonu ve kan tahlilleri yaptırarak takibi yapılabilmektedir.
#Hepatit BHepatit B virüsü bir DNA virüsüdür. En sık enfeksiyon oluşturan mikroorganizmalardan biri olan HBV milyonlarca kişiyi enfekte etmiştir. Hepatit B virüsü insanlarda sinsi seyretmekte, hasta rutin kan tahlillerinde tanı konulana kadar ya da hepatit B virüsünün uzun süreli etkileri olan kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri ortaya çıkana kadar hastalara tanı konulamamaktadır. Hepatit B virüsünün teşhisi hastadan alınan kan ile yapılmaktadır. Günümüzde hepatit B virüsünün tedavisi günde alınan tek bir ilaçla yapılabilmektedir. Hastaların düzenli olarak üç ayda bir gastroenteroloğa görünerek karaciğer ultrasonu ve kan tahlilleri yaptırarak takibi yapılabilmektedir.
#HtvlifestyleHepatit B virüsünün karaciğerde iltihaplanmaya yol açan viral hastalık olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karabay, hastalığın çocukluk çağında sinsi şekilde ilerleyip kronikleşebileceği uyarısında bulundu.
#DövmeHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit BToplumda Hepatit B bilincini artırmak, daha çok insanın test yaptırmasını ve önlem almasını sağlamak amacıyla Viral Hepatit Savaşım Derneği, “Hayata Sarı Not Bırak” farkındalık projesini Santa Farma’nın koşulsuz katkılarıyla hayata geçirdi.
#HEPATİT BSerdar Uysal’ın eğitim yolculuğu Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Chicago Üniversitesi, Massachusetts Institute of Technology (MIT-Boston) derken en son yine Boston’da Harvard Üniversitesi’ndeki ihtisasla sürerken Türkiye’nin ekonomideki parlak dönemi dikkatini çekti.
#YazarÇocukların doğduğu andan itibaren belirli bir yaşa gelinceye kadar bir dizi aşı olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın da belirttiği dönemlerde çocukların aşılanmaya başlanması, en bulaşıcı hastalıklardan kızamık başta olmak üzere pek çok hastalığın önüne geçilmesini sağlıyor. Peki, kızamık aşısı ne zaman yapılır? İşte aşı takvimi
#Kızamık AşısıViral hepatitler tüm dünyada yaygın olarak görülen ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren önemli bir halk sağlığı sorunu. Bu virüs aynı zamanda insanlık tarihi kadar da eski. Dünyada yaklaşık yılda 1,4 milyon insanın viral hepatit tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiğini belirten Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, “Yaklaşık 2 milyar yani her 3 kişiden birinin HBV ile 185 milyondan fazla kişinin ise HCV ile enfekte olduğu tahmin ediyoruz” dedi.
#VirüsTürk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Oğuz: "Şu anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karaciğerden tamamen atamıyor ve ya da uzun yıllar sonra atabiliyor. En doğru olanı mikrobu vücuda almamak. Bunun için aşılanmak önem taşıyor. Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit B'ye karşı aşı yaptırılmalı" dedi.
#Hepatit CMersin'de, diş çektirdiği klinikten hepatit B virüsü kaptığı iddiasıyla 4 yıl önce hukuk mücadelesi başlatan ve olaydan sonra eşi ile de sorunlar yaşayan Hüseyin Çakmak (35), 11 bin 60 TL tazminata hak kazandı. Çakmak, amacının para değil hastanenin ceza alması olduğunu belirterek "İnsan hayatının bu kadar ucuz olmadığını göstermek istedim. Mahkemede cinsel yolla bulaşmış olabilir dediler. Eşimin kafasını karıştırdılar. Mahkeme kararı çıkana kadar eşim inanmıyordu" dedi.
#MersinMersin'de, diş çektirdiği klinikten hepatit B virüsü kaptığı iddiasıyla hukuki mücadele başlatan 35 yaşındaki Hüseyin Çakmak, 4 yıllık yargı sürecinin ardından 11 bin 60 liralık tazminat kazandı. Süreçte, eşiyle ilişkisinin zedelendiğini belirten Çakmak, "Olayı ilk öğrendiğimde ailem şok olmuştu. Eşimin tepkisi çok kötü oldu. Önce şok olmuştu, sonra da başka yerlerden bulaştığını düşünerek benle küstü ve konuşmadı. Açıklanan kararla birlikte eşimin de aklındaki soru işaretleri bitti. Haklı olduğumu gördü, bana inandı" dedi.
#DişçiEmniyet teşkilatı bünyesinde aranacak sağlık şartlarını, sağlık kurulu raporu alınmasını ve bu raporlara göre yapılacak işlemlere ilişkin hususları kapsayan "Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yazlık üniforma giyildiğinde görünmeyen dövme ve yara izleri polisliğe engel olmaktan çıkarılırken 4, 5 ve 6. derece kellik ile ilaç kullanımı gerektirmeyen tiroit fonksiyon bozuklukları da bunun için engel taşımayacak.
#Polis