Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), banka kartları ve kredi kartları hakkındaki yönetmelik değişikliği öncesindeki taksit sınırları ve yasaklarının aynı şekilde belirlendiği, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek fiyatı 3 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında 3 ay olan taksit sınırının ise 9 aya çıkarıldığı bildirildi.
#Kredi KartıKredi kartlarında taksitlendirme süreleri Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın görüşü alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından belirlenecek. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Eski taksit sayıları geçerli. Kurul'a yetki alındı, orada daha hızlı olmak açısından. Kurul, eski yönetmelikteki taksit sayıları aynı olacak şekilde kararını aldı ve bugün Türkiye Bankalar Birliği ve Katılım Bankaları Birliği'ne gönderim yapıldı. Basına da duyurusu yapılacak." ifadelerini kullandı.
#Kredi Kartlarında TaksitlendirmeBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun banka kartları ve kredi kartları, bankaların kredi işlemleri, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esasları hakkında olmak üzere üç yönetmelikte değişiklik yapılması kabul edildi.
#BDDKBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında, hane halkının bilinçli tüketiminin ve basiretli borçlanmasının teşvik edilmesi amacıyla, makro ihtiyati düzenlemeleri içeren taslaklar hazırlarken, söz konusu taslak, bazı tüketici kredilerinde vadeler ve kredi kartlarında taksit sayılarının düşürülmesini içeriyor. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada taslakta ön görülen değişikliklerin yerinde olduğunu kaydetti.
#BDDKRamazan ayının başlaması vatandaşı ve gıda sektörünü harekete geçirdi. İşletmeler, birbirinden farklı mönü ve fiyatlarla müşteri çekmeye çalışırken, ramazan kolileri de vatandaşın tercihleri arasında. Otellerin bulunduğu konum ve mönülere göre bir kişinin otelde iftar yapmak için ödemesi gereken ücret 59 TL’den başlıyor, 350 liraya kadar çıkıyor. İşte otellerde fiyatlar:
#RamazanBireysel kredi kartına taksit sayısını 12’ye çıkaran ve kart borçlarını yeniden yapılandırmaya ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, önceden olduğu gibi kuyumculuk ürünleri, akaryakıt, telekomünikasyon ve gıda ürünlerinde taksit uygulanamayacak.
#Kredi Kartı BorcuKuyumculuk sektörünün büyük tepkisini çeken, sektördeki kredi kartlı satışlara taksit yasağı yumuşatılıyor. BDDK’nın internet sitesinde yayınlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği değişiklik taslağı, kuyumculuk sektörünün "kredi kartlı satışlarda taksitlendirilemeyen" mal ve hizmet grubundan çıkarılmasını öngörüyor.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun (TŞOF) genel kurulunda üzerinde 'hediye kartı' yazılı zarfların içinde verilen 250 lira, harcırah parasıymış. TŞOF, kanun gereği iki günlük harcırah bedeli olarak 428 lira verebilecekken 250 lira vermiş. TŞOF Başkanı ise bugün yaptığı yazılı açıklamada söz konusu paranın elden verilmesinin yanlış olduğunu kaydetti.
Kredi kartlarına kuyum, akaryakıt, gıda ve yemek harcamalarında taksitlendirme yasağı, şirket kredi kartlarından kaldırıldı. Ayrıca hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarındaki taksit uygulamalarına da son verildi.
BDDK bankaların faiz dışında alacakları ücretleri belirleyen yönetmelik taslağını yayımladı. Yönetmelikte bankaların tüketicilerden hangi kalemler için ücret alabileceği belirlenirken, limiti 5 bin TL'nin altında olan kredi kartları için de azami 25 lira kart ücreti alınabileceği karara bağlandı. Ayrıca taksit sınırlaması olan sektörlerde hediye kart, hediye çeki ve benzeri ürünlerinde alımlarında taksit uygulanmayacak.
Bugüne kadar özellikle sağlık, kasko ve konut sigortalarında taksit sayısı 12 ayı buluyordu. Sigorta şirketleri, poliçeyi 8 taksitle satsa bile bankalar, kredi kartına fazladan 4 taksit yapıyordu. Artık şirketler 9 aydan fazla taksit yapamayacak, bankalar da taksit sayısını artıramayacak.