Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor. Bakan Işıkhan, 'Tüm belediyelere eşit yaklaşıyoruz, borçlar ödenmeli. Belediyelerin 196 milyar borcu var.' dedi. Bakan Işıkhan ayrıca İstanbul'daki 6.2 büyüklüğünde deprem sonrası son durumu değerlendirdi. Bakan Işıkhan, 'Burada kentsel dönüşüm projeleri yapı denetim sistemleri deprem yönetmelikleri gibi konuların ne kadar hayati olduğunu siyasete malzeme yapılmayacak kadar da önemli mevzular olduğunun altını çizmek istiyorum.' dedi.
#BakanSon yıllarda doğum sayısının azalması, anne olma yaşının 35’in üzerine çıkması, sağlıksız beslenme, sigara ve obezite gibi sorunlar nedeniyle kadınsal hastalıkların görülme sıklığı ülkemizde de giderek artıyor. Bir yandan da pek çok kadın bu hastalıkların yol açtığı şikayetleri dile getirmeye utandığı için, erken tanı imkânı kaçırılabiliyor.
#Kadın SağlılığıKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, “İdrar kaçırma tedavi edilebilir bir sağlık sorunu. Her yaşta görülebilmekle birlikte, özellikle orta yaş ve üzerindeki kadınlarda yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Orta yaş üzerindeki her 2 kadından 1’i bu sorunla mücadele ediyor” dedi.
#İdrar KaçırmaAnkara’da 10 yıl boyunca çocuk sahibi olabilmek için mücadele eden ve obezite problemine bağlı olarak gebelik elde edemeyen 34 yaşındaki Meryem Kart, geçirdiği mide ameliyatı sonrası 50 kilo verdi. Üç ay önce dünyaya gelen kızları Efnan ile tarifsiz bir mutluluk yaşayan Kart, “Anne olmak çok büyük bir hayaldi ama sonunda gerçek oldu. Yeryüzünde böyle bir duygu yokmuş” dedi.
#Meryem-Fuat Kart ÇiftiSağlık Bakanlığı’nın Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği ocakta Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeyle estetik amaçlı uygulamaları gerçekleştirecek hekim ve sağlık kuruluşlarının kapsamı genişletildi. Bakanlığın medikal estetikte merdiven altı uygulamaların önüne geçmek için yaptığı yönetmelik değişikliğinin ardından eğitim programları da başladı. Eğitimlerle ilgili bilgi veren Yüz Plastik Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Gökçe Özel, “Bu eğitimlerle hem hasta güvenliği hem de mesleki standartlar korunuyor” dedi.
#Yüz Plastik Cerrahi DerneğiObezite dünya genelinde de ülkemizde de her geçen gün hızla artıyor. Öyle ki Türkiye son beş yıldır obezitede Avrupa birincisi oluyor. Peki ne yapacağız? Rakamlar neden sürekli artıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Taşçı anlatıyor.
#ObeziteSeptoplastinin burun içindeki "septum” adı verilen kemik ve kıkırdak yapısının düzeltilmesi amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir işlem olduğunu dile getiren Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melih Arif Közen, “Burun septumu, burun boşluklarını ikiye bölen ve hava akışını düzenleyen yapıdır. Septumda meydana gelen eğrilikler veya bozukluklar, burun tıkanıklığına, nefes alma zorluklarına ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir” diyerek septoplasti ameliyatıyla bu sorunların çözülebileceğini kaydetti.
#Fonksiyonel Burun AmeliyatıSağlıklı yaşam bilincinin giderek arttığı günümüzde bireylerin daha fazla "kişiye özel sağlık çözümleri”ne yöneldiklerini belirten Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yüceyar, bu çözümler arasında öne çıkan uygulamalardan birinin de gaita mikrobiyota testi olduğunu söyledi. Yeni nesil dizilim teknolojisiyle gerçekleştirilen bu testin bireyin bağırsak florasındaki bakterileri detaylı şekilde analiz ederek, çeşitlerini ve organizmadaki oranlarını ortaya koyduğunu vurgulayan Yüceyar, “Her bireyin beslenme alışkanlıkları farklı olduğu üzere, aldığı bakteri ve virüs çeşitleri de farklıdır. Bu nedenle gaita mikrobiyotası tamamen kişiye özeldir. Özellikle kalın bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri yaşamaktadır ve bu bakteriyel çeşitlilik kişiden kişiye değişmektedir. Dolayısıyla, bakteriler ile bulundukları organizma (konak) arasındaki etkileşimin de bireye özgü olduğu bilinmektedir. Ayrıca yaş ve beslenme şekline bağlı olarak bağırsak florası zamanla değişkenlik gösterebilir” dedi.
#Gaita MikrobiyotasıSesin daha tiz, ince ve kadınsı bir tona ulaşmasını sağlayan ameliyatlar, “ses inceltme” ya da “ses feminizasyon” ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, bu ameliyatların kalıcı etkiler sağladığını belirterek, “Bu ameliyatlar sayesinde kişinin fiziksel görünümüne ve cinsiyetine uygun bir ses tonuna ulaşması hedeflenir. Ses inceltme ameliyatları ile hastaların sosyal ortamlarda sesleri nedeniyle yaşadıkları sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkmaktadır” dedi.
#1Periferik arter hastalığının akciğer kanserinden bile daha tehlikeli olabileceğini belirten Doç. Dr. Ahmet Taştan, “Yapılan birçok takip ve gözlem çalışması göstermiştir ki, periferik arter hastalığının ölüm riski, akciğer kanserinin ölüm riskinden daha fazladır” diyerek, hastalığın önemine dikkat çekti.
#1İnternette sıkça karşılaşılan "göz hareketleriyle miyoptan kurtulun" gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, göz kaslarını sağa-sola oynatmak ya da uzağa bakmak gibi hareketlerin kırma kusurlarını (miyop, hipermetrop veya astigmatı) düzeltmediğini söyledi. Bu tür egzersizlerin sadece kısa süreli göz yorgunluğunu azaltabileceklerini dile getiren Saklamaz, “Gözlük veya kontakt lens ihtiyacını ortadan kaldırmaz, bilimsel bir tedavi alternatifi değildir” diyerek bu yöntemlerin yanlış umutlar vaat ettiğini vurguladı.
#1Son yıllarda obezite oranlarının artmasıyla birlikte fazla kilolarla mücadelede cerrahi olmayan yöntemler ön plana çıkmaya başladı. Op. Dr. Türker Karabuğa, bu yöntemler arasında yer alan mide balonu uygulaması hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#1Son dönemde artan kalp krizi vakaları, halk arasında Covid-19 aşılarının olası etkileri konusunda endişelere yol açmıştır. Ancak uzmanlar, bu endişelerin bilimsel temelden yoksun olduğunu ve asıl risk faktörünün Covid-19 enfeksiyonu olduğunu vurgulamaktadır.
#1Kalp hastalıklarının tedavi ve teşhisinde ilerlemeler yüksek ihtisas gerektiren çalışmalarla başarıya ulaşır. Bu yüzden kamudaki bu özellikteki bazı hastaneler geçmişte ihtisas hastaneleri olarak bilinir ve adlandırılırdı. İstanbul’da Koşuyolu Kalp Hastanesi, Ankara’da Yüksek İhtisas Hastanesi bunlara en güzel örneklerdir. Yıllarca yaptıkları başarılı çalışmalarla ulusal ve uluslararası büyük başarılar elde ettiler. Ancak sistemleri genel hastaneye dönünce başarı hızları geriledi. İzmir Gaziemir’de kurulan Akut Kalp Damar Hastanesi, bu yüksek ihtisas hastanelere bir örnek olup kalp-damar hastalıkları konusunda nadir kalan ihtisas hastanelerinden biridir.
#1KADEM 5. Olağan Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mevcut tablonun devam etmesi halinde asrın sonunda nüfusumuzun 10 milyon gerilemesi bekleniyor. Bakınız bu durumu bir tarihçimiz nasıl değerlendiriyor: ‘Türkiye bir kâbusa gidiyor. Anadolu’daki Türk nüfusu hızla yaşlanıyor. Milletimiz kendisini toparlayamazsa bu topraklardaki yaşama kabiliyetini kaybeder.’ Bu bir beka sorunudur” dedi.
#ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Sivasspor futbolcularının maç sırasında açtığı 'Doğal olan normal doğum' pankartına gelen eleştirilere tepki göstererek "Bizleri bekleyen tehditler ortada. Siz rahatsız oluyorsunuz diye tedbir almayalım mı? Doğurganlık oranının alarm verdiği bu dönemde bu hezeyanlara ayıracak vaktimiz yoktur. Bu bir varoluş tehdididir." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Sivasspor futbolcularının maç sırasında açtığı 'Doğal olan normal doğum' pankartına gelen eleştirilere tepki göstererek "Bizleri bekleyen tehditler ortada. Siz rahatsız oluyorsunuz diye tedbir almayalım mı? Doğurganlık oranının alarm verdiği bu dönemde bu hezeyanlara ayıracak vaktimiz yoktur. Bu bir varoluş tehdididir." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanKetojenik, dukan, aralıklı oruç, taş devri, Akdeniz diyeti… Her yıl yeni bir diyet moda oluyor ve büyük vaatlerde bulunuyor. Yıllardır en sağlıklı beslenme şekli olarak bilinen Akdeniz diyeti, kalp sağlığını koruyan, uzun yaşamı destekleyen ve bilimsel araştırmalardan tam not alan bir beslenme şekliydi ama şimdi karşısına çok güçlü bir rakip çıktı. Afrika diyeti…
#Tanzanya Diyeti