Evde vakit geçirmenin en güzel yanı, mutfakta harika yemekler yapmak ve ailedeki herkese afiyetle yedirmek olabilir mi, ne dersiniz? Cevabınız evet ise, mutfağın süper kahramanı olma yolunda ilk adımı attınız demektir. Peki tezgahın başına geçip işe başlarken sizi her zaman bir adım öne geçirecek ve az zamanda çok iş üretmenizi sağlayacak pratik yöntemlerden haberiniz var mı? İşte sizi evdekilerin süper kahramanı yapacak 5 mutfak tüyosu!
#Sponsorlu İçerikNesilden nesile aktarılan bir lezzetin, büyükannelerden torunlara geçen bir tarifin kokusu her zaman başkadır! Geleneksel tortellini, birçok yerde enfes domates sosuyla birleştirilirken bazen et ya da porçini mantarı gibi farklı notaların olduğu soslarla çeşnilendirilerek de sunulur. Benim için en vazgeçilmez olan adaçaylısıdır. Siz hangi sosu tercih ederdiniz, merak ediyorum aslında...
#Toryellini‘MasterChef Türkiye’ yarışması jüri üyelerinden, MYK Gastro Arena kurucusu şef Mehmet Yalçınkaya’nın mutfağına sızdık… Bize aşçıların ana üssü Bolu’da geçen çocukluğunun sofralarını, 11 yaşında çırak olarak girdiği kamyoncu lokantasını, Süreyya Lokantası’nda kasalarca küçük ‘çimçim karides’ ayıklarken kurduğu hayalleri, Katar Emiri’ne hazırladığı yemekleri ve onu bugünlere getiren serüvenlerini anlattı.
#Mehmet YalçınkayaMutfakta yemek yaparken bazen hız, bazen de lezzet konusunda eksikliklerimiz olduğunu fark ediyoruz. Elbette bu çok normal çünkü neredeyse hiçbirimiz profesyonel aşçı değiliz, bu işin okulunu okumadık. Aşağıdaki ipuçları aşçılık okullarındaki öğrencilere öğretilen ve hayat kolaylaştıran incelikler. İşte et pişirmeden tavuk suyu hazırlamaya mutfakta çok işinize yarayacak püf noktaları…
#Püf NoktalarıPandemi hayatımızdaki pek çok şeyi değiştirdi. Evde geçirilen zamanın artışı normalde mutfağa uğramayanları bile usta aşçılara taş çıkarır hale getirdi. İştah açıcı lezzetler hareketsizlikle birleşince bu dönemde aldığı kilolardan şikayet edenlerin sayısı da arttı. Diyetisyen Nihal Tunçer, bu ortamda en riskli grubun ise teneffüste koşma şansını yitiren çocukların olduğuna dikkat çekti.
#ÇOCUKKarbonat hemen her evde bulunur ama pek de kullanılmaz. Aslında temizlikten yemeğe çok farklı kullanım alanları mevcut. Kimi zaman eksik bir malzemenin yerine kurtarıcı olurken kimi zaman da mutfakların pırıl pırıl olmasını sağlıyor. Peki karbonat nerelerde kullanılır? İşte mutfakların vazgeçilmezi olacak karbonatın kullanım alanları...
#KarbonatGeçtiğimiz aylarda İtalya’nın üç Michelin yıldızlı aile işletmesi Da Vittorio restoranın şefi, sahibi Chicco Cerea’yla yaptığımız sohbeti yazmıştım burada. İtalya’nın koronavirüsten en çok etkilenen şehri Bergamo’daki durumu, restoran olarak hayatta kalabilmek için evlere servis yaptıklarını, sektörün geleceğini, zeytinyağını konuştuğumuz bir sohbetti.
#San MarzanoRamazan ayı boyunca uzun süren açlık saatleri Ramazan Bayramı ile yerini fazla ve kalorili beslenmeye bırakıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Sultan Kirişçi, ramazanda yavaşlayan metabolizmayı dengelemek için önerilerde bulunarak “Ramazan ayında günde iki öğün beslenirken bayramda o enfes sofralar ve tatlıların dayanılmaz cazibesine yenik düşerek porsiyon kontrolünü ayarlayamıyoruz. Bu yüzden Ramazan sonrası aniden yemeklere, tatlılara yüklenmek midemizde yanma, reflü atakları, hazımsızlık, ani kan şekeri değişikliği gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yavaşlamış metabolizmaya fazla kalori verdiğimiz için de hızlı kilo alımları gözleniyor. Bu yüzden Ramazan’da yavaşlamış metabolizmanıza aşırı yükleme yapmayın” dedi.
#Medical Park Gebze HastanesiYaşanan salgın nedeniyle birçok kişi bağışıklık sisteminin zayıflayacağı düşüncesiyle oruç tutmak konusunda kararsızlık yaşıyor. Tüm dünyaya hızla yayılan corona virüs salgınının ramazana denk gelmesi sebebiyle "Korona virüs salgınında oruç tutulur mu?", "Oruç tutarsak bağışıklığımız düşer mi?" sorularının cevaplarını Koruyucu Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr.Oğuz Özyaral açıkladı.
#Ramazanda BeslenmeTürkiye'de ve dünyada en yaygın ölüm nedeni olarak kanser gösteriliyor. Sağlıklı beslenme ile kanser oluşumunun önlenebildiğini belirten Doç. Dr. Burak Mil, besinlerin pişirme tekniğinin önemine vurgu yaptı. Mil, "Biz besinleri pişirirken bazı hatalar yapıyor, yanlış işlemler uyguluyoruz. Bu da kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden oluyor" dedi.
#MangalHepimizin mutfaklarının vazgeçilmezi olan fırınlarda pişen her şeyin tadı bir başka güzel olur. Börekler, kekler, çeşit çeşit hamur işleri… Ama çoğu zaman pişirme süresini düşününce ilk tercihimizi fırından yana kullanmayız. Peki size fırında aynı anda 4 farklı tarifi pişirebileceğinizi söylesek?
#BoschHepimizin mutfaklarının vazgeçilmezi olan fırınlarda pişen her şeyin tadı bir başka güzel olur. Börekler, kekler, çeşit çeşit hamur işleri… Ama çoğu zaman pişirme süresini düşününce ilk tercihimizi fırından yana kullanmayız. Peki size fırında aynı anda 4 farklı tarifi pişirebileceğinizi söylesek? (Sponsorlu İçerik)
#HtvnasılMutfağımızdan eksik olmayan karbonatın, saçlar için harika bir bakım ürünü olduğunu biliyor muydunuz? Karbonat, yağlanmayı dengelemekten kepekleri yok etmeye, parlatmaktan renk açıcıya kadar saçta pek çok işe yarıyor. Karbonatı saçınızda kullanma yöntemlerini aşağıya bırakıyoruz.
#Karbonatİlk yazı zordur. Herhangi bir yayına yazı yazmaya başlarken ne yazacağına karar vermek bir yazar için gerçekten zordur. “Nereden başlasam?” “okurlar ne ister?” gibi sorulara cevap aranır. Benim için de bu ilk yazıya giriş yapmak, kafamda uçuşan başlıklardan seçim yapmak hiç kolay olmadı.
#Gülhan KaraEkmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdada kullanılan, Karadeniz Bölgesi’nin en bilinen lezzetleri mıhlama ve kuymakın ana maddesi mısır unundan tatlı yapmayı hiç denediniz mi? Mısır ununu nasıl değerlendireceklerini bilemeyenler için enfes bir mısır unu tatlısı tarifi hazırladık. Peki, mısır unu tatlısı nasıl yapılır, işte adım adım tarifi
#Mısır Unu TatlısıMutfakların demirbaşı; muhteşem kabarmış keklerden yumuşacık pişmiş ete, sebze yemeklerinden hamur işlerine kadar birçok yemek alternatifi sunan fırınları doğru kullanıyor musunuz? Pişirme ayarı, temizliği, ısısı gibi çoğu konuda fırın kullanırken ezberci davranabiliyoruz. İşte fırını doğru kullanmanın püf noktaları…
#Arçelik Mucize LezzetlerBeslenme ve Diyet Uzmanı Dilara İsmailoğlu, “Bel bölgesindeki inatçı yağları 10-15 günlük diyet ve sporun yanı sıra; soda-ayran-limon kürü veya yeşil çay-limon-soda kürü ile; basen yağlarını da yine sporu ihmal etmeden ıspanaklı-kivili smoothie ile eritebilirsiniz” dedi.
#Ispanaklı Kivili SmoothieBeslenme ve Diyet Uzmanı Dilara İsmailoğlu, “Bel bölgesindeki inatçı yağları 10-15 günlük diyet ve sporun yanı sıra; soda-ayran-limon kürü veya yeşil çay-limon-soda kürü ile; basen yağlarını da yine sporu ihmal etmeden ıspanaklı-kivili smoothie ile eritebilirsiniz” dedi.
#BasenRamazan Bayramı’nda 1 ay boyunca süren oruç döneminin ardından rutin beslenme düzenine geçiliyor ve porsiyonlarda biraz aşırıya kaçılabiliyor. Oysa Ramazan ayı sonrasının, sağlıklı beslenmek ve kiloları kontrol altında tutmak için çok önemli bir dönem olarak görülmesi gerekiyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceyda Nur Çakın, Ramazan Bayramı’nda beslenme düzeninde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve sağlıklı ikram önerileri paylaştı.
#Bayram İçin ÖnerilerMutfak kültürü araştırmacısı Gökçen Adar, yaklaşık 35 yılını verdiği çalışmalarında yepyeni bir durağa geldi. Sahada insanlarla yüz yüze konuşarak oluşturduğu 4 bine yakın tarif arasından bu başlığa uygun 200’ünü bir araya getirdi ve ‘Anadolu Sosları’nı yazdı. “Bizde sos var mı” diye başladık, gastronominin durumuna kadar uzandık.
#YEMETürkiye’nin gastronomi turizminde elini güçlendirmek amacıyla başlatılan çalışmalara katkı sağlamayı amaçlayan “Anadolu’nun Bulgurlu Yemekleri” kitabı Türk mutfağının saklı kalmış lezzetlerini gün yüzüne çıkarıyor. Kitapta Anadolu’nun farklı bölgelerinden toplanan 175 farklı yemek tarifi bulunuyor.
#Anadolu'nun Bulgurlu YemekleriMilföy hamuru mutfaklarımızda bize zaman kazandıran mucizevi malzemelerin başında geliyor. Birkaç dakika içinde nefis hamur işleri hazırlamaya fırsat veren milföy hamuru, ile yapabileceğiniz tatlı ve tuzlu birkaç tarifi aşağıda sıraladık. Bundan sonrası size kalmış. İsterseniz bizim tariflerimizi uygulayın, isterseniz yaratıcılığınızı konuşturup sofranıza bin bir lezzet katın.
#Milföy