İlk yudumumuzda, ilk adımımızda, en mutlu günümüzde, en zor zamanımızda, her gözyaşımızda koşulsuz sevmenin adı annelik. ‘Hamilesiniz’ haberini aldığımızda binlerce soru ve endişenin içimizi kaplar... Peki, bu zorlu yolculuğun başlangıcında bedenimizde neler oluyor?
#HamilelikÜlkemiz bakliyatlar ve bu bakliyatlardan elde edilen yemişler konusunda oldukça verimli bir coğrafyada yer almaktadır. Özellikle nohut kullanılarak üretilen leblebi ve leblebi çeşitleri ülkemizde sıkça tüketilmektedir. Peki, sarı, beyaz ve tuzlu çeşitleri olan leblebi gaz yapar mı? Leblebinin gaz yapmaması için neler yapmalı tüm detayları ile derledik.
Hamilelik kadınların yaşamında unutulmaz bir dönüm noktası oluyor. Mutluluk ve endişe çoğunlukla iç içe geçerken, anne adaylarının bu özel süreçte bazı kurallara dikkat ederek, zorlukları en aza indirip, çokça keyif alabilmeleri mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Harika Bodur Öztürk, anne olmaya karar verdiğiniz andan itibaren alınması gereken 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#HamilelikHamile kadınlar sağlıklı bir hamilelik, kısa ve kolay bir doğum yapmak isterler. Bu nedenle internet üzerinden pek çok araştırma yaparlar. Son zamanlarda bu konuda; hamilelikte hurma tüketimi ile ilgili pek çok haber ve makale yayınlanmıştır. Peki, hamilelik döneminde hurma yemek zararlı mıdır yoksa faydaları var mıdır detayları ile derledik.
Çay yapma ve içme ritüeli binlerce yıldır var olan bir kültürdür. Kimisi için çay, bir içecekten daha fazlasıdır. Pek çok kadın hamile kaldığında dahi vücudunun sıvı ihtiyacını çaydan alır. Peki, çay hamileliğe zararlı mıdır detayları ile derledik.
Herkesin kendine göre ideal tansiyon ölçüsü farklıdır. Aynı zamanda büyük ve küçük tansiyon için olması gereken ortalama değer ise, 12 (120 mmHG) – 8 (80 mmHG) arasındadır. Hamilelik ile birlikte bu değerlerde pek çok değişiklik görülür. 11-6 tansiyon normal mi yoksa düşük mü sizler için derledik.
#TansiyonHamilelik döneminde anne adaylarının aklını en çok kurcalayan sorulardan biri seyahattir. Gebeliğin bazı dönemlerinde tehlikeli olan seyahatin en uygun şekilde nasıl yapılacağını ise Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert açıkladı.
#Hamilelikte SeyahatSpiral yani rahim içi araç (RİA) oldukça sık kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntemde gebelik oluşmasını engellemek için rahim içerisine değişik şekillerde ve içeriklerde olan aletler yerleştirilir. Bu aletlere “rahim içi araç yani kısaca RİA” denir.
#Spiral NedirMiyomların rahim ve rahim ağzında görülen anormal boyuttaki düz kas dokusu büyümeleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, kısırlığa ve düşüğe neden olabilen miyomların sağlığı ciddi oranda tehdit ettiğini söyledi.
#Miyom NedirTüm dünyayı sarsan Covid-19 enfeksiyonundan korunmak hamilelik döneminde ayrı bir önem sahip. Bunun nedeni ise hamilelik sürecinde bağışıklık sistemindeki değişimlerin anne adaylarını viral solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlı hale getirmesi ve Covid-19 enfeksiyonunun daha ağır seyredebilmesi.
#HamileHamilelik sürecinde bebeğin gelişimine bağlı olarak anne adayının protein, enerji, sıvı, mineral ve vitamin ihtiyacı artıyor. Bu nedenle uzun süreli aç ve susuz kalmak annenin sağlığı ile bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Kavrut, oruç tutmak isteyen anne adaylarına önerilerde bulundu.
#Hamileler Oruç Tutmalı MıFolik asit, B9 vitamininin sentetik bir şeklidir. Çocuktan yetişkine hamileden yaşlıya kadar her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin farklı iki formudur. Folat besinlerde B9 vitamini doğal olarak bulunur. Folik asit ise sentetik olarak üretilen türevidir.
#Folik AsitHamilelikte kan uyuşmazlığı alerjik bir reaksiyondur. Rh (-) ile Rh (+) kan grupları arasında kan nakli yapıldığında ya da anne ile bebek arasında Rh uyumsuzluğu olduğunda meydana gelen bu durum iki farklı şekilde ortaya çıkar.
#Kan UyuşmazlığıHamilelik döneminde kilo artışı anne ve bebek arasında paylaşılır. Bu dönemde alınan kiloların hepsinin yağ olmadığının altını çizen Diyetisyen Naz Serter, gebelikte alınan ve verilen kilolar hakkında bilinmesi gerekenleri bizlerle paylaştı. Serter, ayrıca hamilelik döneminde gereksinim duyulan vitamin ve minerallerin hangi besinlerden karşılanabileceğini sıraladı.
#HamileGebelik döneminde düzenli egzersiz, anne adayının ruh ve beden sağlığını koruyor, bebeğin de ideal kiloyla dünyaya gelmesini ve ileride obezite gibi önemli sağlık sorunlarından korunmasını sağlıyor. Bu süreçte planlanan egzersiz programının doktor tarafından değerlendirilmesi, anne ve bebek sağlığı için olumsuz bir etki oluşturmaması açısından büyük önem taşıyor.
#HamilelikHamilelik bir kadının en komplike dönemlerinin başında gelir. Acısıyla tatlısıyla oldukça karmaşık ama bir o kadar da paha biçilemez 9 aylık bir serüvendir. Bu serüvende güzel deneyimlerin yanı sıra çeşitli sağlık problemleri de kendini gösterebilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, hamilelik döneminde yaşanan düşük ve yüksek tansiyon ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Gebelikte Tansiyon DüşmesiGebeliği özel kılan aşerme; anne adaylarının herhangi bir gıdayı aşırı yeme isteği, farklı tatlardan oluşan anormal bir karışımı lezzetli bulması ve tüketmesi şeklinde görülebilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, aşerme hakkında bilgiler verdi.
#AşermeAshwagandha bir diğer adıyla Hint ginsengi bitkisi şifalı bitkilerden biri. Modern bitki uzmanları ashwa¬gandha ekstresini stresle baş etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriyor. Peki Hint ginsengi faydaları neler? Ashwagandha tozu nasıl kullanılır?
#Hint Ginsengi FaydalarıHamilelik süreci kadınlar için özel bir dönemdir. Hormonların çok aktif olduğu ve duygusallığın en üst seviyede yaşandığı bu dönemde beslenme de oldukça önemlidir. Peki, hamilelik boyunca neyi ne kadar yemeli, nasıl tüketmelisiniz? İşte tüm bu soruların cevabını Dr. Fevzi Özgönül cevaplıyor…
#Hamilelikte Beslenme Listesi