1915 olaylarını ‘,’ olarak tanımaya hazırlanan Hollanda, Türkiye ile gerilimi tırmandıracak bir adım daha attı. Hollanda hükümeti, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkiye’nin Afrin harekatına destek amacıyla hazırlanan ve bu ülkedeki bazı camilerde de okutulan Cuma hutbesi ile ilgili inceleme başlattı.
#HollandaHollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, Türkiye’nin istemediği ülkesinin büyükelçisinin resmen geri çekilmesi ile ilgili, “400 yıllık ilişki mutlaka bir gün düzelecektir. Büyükelçimizi geri çektik ama maslahatgüzarı düzeyinde ilişkilerimiz devam ediyor” dedi.
#Elçiyi Çeken Hollanda Pişman Mı Oldu?Hollanda ile Türkiye arasında geçen yıl mart ayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayan Kaya’nın Rotterdam Başkonsolosluğu’na girmesine izin verilmemesi üzerine yaşanan krizin ardından başlayan normalleşme görüşmelerinde ilerleme sağlanamadı. Hollanda, Bakan’dan özür dilenmesi ön şartını kabul etmedi ve büyükelçisini resmen geri çektiğini, Türkiye Büyükelçisi’ni de kabul etmeyeceğini açıkladı.
#HollandaReuters haber ajansının aktardığına göre, Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın bugün Ankara'daki büyükelçisini resmi olarak ülkeden çektiğini duyurdu. Olayın Mart 2017'de Hollanda ve Türkiye arasında yaşanan krizle alakalı olduğu ifade edildi.
#Son DakikaHollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesinde başlattığı "Zeytin Dalı Harekatı"na ilişkin, "Türkiye'ye karşı açıkça saldırılar oldu. Türkiye'nin kendini savunması için yeterli işaretler var. YPG masum değil." dedi.
#YpgKudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Donald Trump’a Avrupa’dan da tepki geldi. Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve İsveç yetkilileri, ABD’nin tutumunu desteklemediklerini ve endişeli olduklarını dile getirdi.
#Donald Trump'ın Kudüs Kararına Avrupa'dan TepkiHollanda’da Türklerin kurduğu Denk Partisi, Filistin ile İsrail arasında iki devletli çözüm için çaba sarf edeceği yazılan hükümet programına atıfta bulunarak Hollanda’dan Filistin devletini tanımasını ve AB ile BM listelerinde yer alan terör örgütü bayraklarının da yasaklanmasını istedi.
#Denk PartisiHollanda’da 15 Mart’ta düzenlenen erken genel seçimden 225 gün sonra hükümet resmen kuruldu. Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hıristiyan Birlik Partisi’nden (CU) oluşan dört partili yeni koalisyon hükümeti göreve başladı.
#Mark RutteHollanda'da kamuoyu yoklamalarına göre ülkenin en büyük partisi konumundaki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, ülkesine artık bir tane bile Türk'ün gelmesini istemediğini söyledi. Wilders, "Türklere kapıları kapatalım" dedi.
#HollandaHollanda’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, ülkesine artık bir tane bile Türkün gelmesini istemediğini söyledi. Wilders, “Türklere kapıları kapatalım” dedi. İktidarın büyük ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) lideri Halbe Zijlstra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı lideri olarak gören Hollandalı Türkleri, ülkelerine geri dönmeye çağırdı.
#WildersHollanda’da azınlık sağ hükümetinin eğitim alanında yapmayı planladığı tasarruflar, öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından düzenlenen gösteriyle protesto edildi. Aralarında atlı polislerin de yer aldığı emniyet güçlerinin göstericilere müdahalesi sert olurken, çıkan olaylar sonrasında 22 öğrenci gözaltına alındı.
Hollanda'da üç ay önce işbaşına gelen Liberal Parti (VVD) ve Hıristiyan Demokratlar Birliği'nden (CDA) oluşan sağ azınlık hükümetinin eğitim alanında yapmayı planladığı tasarruflar, öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından düzenlenen büyük bir gösteriyle protesto edildi.
Hollanda, ‘istenmeyen kişi’ (persona non grata) ilan ettiği Eritre’nin ülkedeki en üst diplomatik temsilcisinden ülkeyi terk etmesini istedi. Bu kararın, Eritre’nin Hollanda’daki eski vatandaşlarını ‘diaspora vergisi’ ödemeye zorlaması nedeniyle alındığı açıklandı.
#Halbe Ziylstra