İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 3. İstanbul Kariyer Fuarı’nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konser harcamalarına yönelik başlatılan soruşturmayla ilgili konuştu. İmamoğlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığ tarafından resen başlatılan soruşturmayla ilgili "Biz kamusal iş yapıyoruz, bizi teftiş edin.Bakın teftiş edilmekten onur duyarız, onu söyleyeyim." dedi.
#İstanbul Büyükşehir Belediyesiİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) düzenlediği bir kısım etkinliklerle ilgili usulsüz harcama yapıldığı iddialarının ardından usulsüz harcamayla kamu zararına yol açılıp açılmadığının tespitine ilişkin İçişleri Bakanlığı müfettişleriyle koordineli olarak resen soruşturma başlattı. Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca da Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) konser harcamalarında usulsüzlük yapıldığına yönelik iddiaları soruşturma için İçişleri Bakanlığına müzekkere yazıldı. SGK'dan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin prim borçlarına ilişkin açıklamada ise, 'Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin SGK'ye olan borcu 8,8 milyar liraya yükselmiştir' ifadeleri kullanıldı.
#Ankara"Yenidoğan çetesini çökerten savcıya el çektirildiği" yönündeki asılsız paylaşımlar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor.
#İstanbulTakvimler 29 Ekim 1969 tarihini gösterirken aralarında 560 kilometre mesafe bulunan iki bilim insanı bilgisayarları birbirine bağlayıp yazışmaya başladı. Ancak daha iki harf girilmişti ki sistem çöktü. Aslında dünyayı her anlamda değiştirecek bir an yaşanıyordu ancak bilim insanları bunun farkında değildi. O geceyi 55 yıl sonra yaşayanlar anlattı.
#ARPANET"Yenidoğan çetesini çökerten savcıya el çektirildiği" yönündeki asılsız paylaşımlar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Halktv.com.tr Haber Müdürü Dinçer Gökçe'nin de aralarında bulunduğu bazı haber sitelerinin sorumlu yazı işleri müdürleri gözaltına alındı.
#Yenidoğan ÇetesiKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, dijital çağın yükselişi ile birlikte artan sosyal medyadaki itibar suikastına dikkat çekti. Mumcu, makalesinde itibar suikastının hedef alınan kişinin ruhsal sağlığını, kariyerini ve sosyal ilişkilerini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtti.
#Batuhan MumcuDezenformasyon yasası, tüm Türkiye'nin endişeyle takip ettiği Narin Güran olayıyla beraber yeniden gündeme geldi. Yetkililer sosyal medyada öne sürülen haberler dolayısıyla kamuoyunu dezenformasyona karşı uyardı. 18 Ekim 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren dezenformasyon yasasına göre basın, internet, sosyal medya, haber siteleri, gazete ve gazeteciler ve çocukların korunmasına ilişkin pek çok düzenleme yer alıyor. Sosyal alanda bireyleri ve toplumları yönlendirmek amacıyla kullanılan araçlardan olan dezenformasyon, Türkçe'de günlük hayatta da kullanılıyor. Peki, TDK'ya göre dezenformasyon nedir, ne demek? İşte, dezenformasyon ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Dezenformasyon Nedir'Noterlikler üzerinden sığınmacıların işlemlerinin yapıldığına' dair iddialara cevap veren İçişleri Bakanlığı "Ülkemizdeki geçici koruma altındaki Suriyeliler ve uluslararası koruma kapsamındaki yabancılarla ilgili işlemler noterlikler üzerinden yapılmamaktadır. Kimi çevreler dezenformasyon yaparak gerçekleri çarpıtmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. Söz konusu iddiayı Göç İdaresi Başkanlığı da yalanlandı.
#İçişleri Bakanlığıİngiltere'de asılsız bir iddia nedeni ile başlayan gösteriler kısa sürede ırkçı, Müslüman, karşıtı şiddet eylemlerine dönüştü. Olaylar sırasında çok sayıda göçmen ve polis yaralanırken, İngiltere ve İrlanda'da 483 kişi gözaltına alındı bunlardan 149'u hakim karşısına çıkarıldı. İngiliz polisi aşırı sağı sokağa döken yalan haberi başlattığı iddiasıyla bir kadının gözaltına alındığını duyurdu. Sosyal medyaya düşen görüntülerde ise Müslümanlara yönelik çirkin saldırıların devam ettiği görüldü.
#İngiltereİngiltere'nin Southport kentinde 3 kız çocuğun ölümüyle sonuçlanan bıçaklı saldırının ardından başlayan gösteriler ülke genelenie yayıldı ve ırkçı şiddet eylemlerine dönüştü. İngiltere İçişleri Bakanlığı şiddet eylemleri sonrası camilerin güvenliğinin artırılacağını duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Keir Starmer, “Bu hafta sonu gördüğümüz aşırı sağcı haydutluğu şiddetle kınıyorum. Bu bir protesto değildir. Bu organize, şiddet içeren bir haydutluktur” dedi.
#İngiltereHamas'ın Siyasi Büro Lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutta şehit edilmesi gündemdeki yerini koruyor. İran basını saldırıyı gerçekleştiren füzenin İran dışından atıldığını iddia ederken İsrail basını da roketin İran içinden ateşlendiğini öne sürdü.
#HamasMardin'de ABD'li sinema yıldızı Marilyn Monroe'ya benzerliğiyle tanınan Melek Karahan hakkında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Kızıltepe, Urfa, Viranşehir, Ceylanpınar, sizden nefret ediyorum. Bu insanlar benim iş yerimin önünden de geçmesinler" sözleri nedeniyle Mardin Barosu avukatlarından Gurbet Bilbay suç duyurusunda bulundu. Melek Karahan, genelleme yaptığı için üzgün olduğunu, bu yerleşim yerlerindeki hayvanseverlerden özür dilediğini belirtti.
#MardinDaha İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in hayata veda etmesinden çok uzun zaman öncesinde ülkede monarşinin geleceği hep tartışma konusu olmuştu. Onun yaşı ilerleyip sağlığı da iyice bozulunca bu tartımalar iyice alevlendi,
#Kral CharlesAvrupa ve Avustralya'da başlayan Dijital Telif Hakkı kanunu düzenlemelerine son olarak geçtiğimiz kasım ayında Google ile telif konusunda anlaşmaya varan Kanada katıldı. Anlaşmaya göre içerik üreticileri, teknoloji devinden 74 milyon dolar ödeme alacak. Türkiye'deki uzman isimler, bu tarz bir düzenlemenin ülkemizde de yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerken Telif Hukuku alanında uzman Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, günümüzdeki kanunun dijitalleşmeye uygun olmadığını ve yapılacak düzenleme ile sektörün önünün açılacağına dikkat çekti.
#GoogleGoogle'ın Kanada’da dijital yayıncılara 74 milyon dolar telif ödemesi yapacağının duyurulmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Doç. Dr. Kenan Duman, “Google, 2022 yılında 60 milyar dolar net gelir elde etti. Böyle devasa bir şirketin gelirinin bir bölümünü içerik üreticilerine vermesi gerekli” diyerek Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#GoogleGoogle'ın Kanada'da 'Çevrim içi Haberler Yasası' kapsamında her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin ardından Türkiye'de de yasa çalışması hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Avukat Cahit Suluk, Türkiye’de bu konuda acil bir şekilde hukuki düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Doç. Dr. Suluk, "Bu haksız bir talep değil, kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir durumdur" ifadelerini kullandı. Suluk, "Google önce direnir, sonra ödeme yapar" diyerek Google'ı masaya zorlamanın mümkün olduğunu belirtti.
#Dijital Telif YasasıGoogle'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesi, Türkiye'yle ilgili beklentileri de artırdı. Peki Dijital Telif Yasası'nın ülkemizde de yürürlüğe girmesi nasıl sonuçlar getirir? İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyler Yetkiner anlattı.
#GoogleKanada'da geçtiğimiz günlerde çıkan yasayla ülkenin Google'dan her yıl 74 milyon dolar telif ödemesi alacağı bildirilmişti. Dijital Telif Yasası düzenlemesinin henüz çıkmaması dijital yayıncılıkta birçok sorunu beraberinde getiriyor. Türkiye İnternet Medya Birliği Başkanvekili Avukat Cüneyd Altıparmak konu ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Avukat Altıparmak, “Şu an yaşananın hırsızlıktan farkı yok. Dijital Telif Yasası çıkmadığı için hırsızlığın bir cezası da yok. 120 yıl önceki anlayışla yapılan kanun, bugünkü internet çağında hiçbir eseri koruyamaz. Yeni bir düzenleme acilen yasalaşmalı.” dedi.
#Google2021’in mart ayında ABD televizyonlarında yayınlanan bir röportaj kelimenin tam anlamıyla tüm dünyada bir bomba etkisi yaratmıştı. Ekranların en ünlü yüzlerinden, talk şov yıldızı Oprah Winfrey’in karşısında oturan iki kişi ağızlarından çıkan her sözle dünyanın en ünlü ve en güçlü ailesi hakkında inanılmaz şeyler anlatıyordu…
#MEGHAN MARKLE