Türkiye’de satışı olmayan ve orijinali 60 TL (17 dolar) olan Kylie Jenner rujlarının ‘çakma’ları internet ve tezgâhlarda 7 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Taklit ruj Avustralyalı bir kadının dudağında kimyasal yanık oluştururken uzmanlar içeriği belli olmayan ürünler konusunda uyarıyor
#Kylie JennerSağlık Bakanlığı güvensiz kozmatik ürünleri tek tek açıkladı. Sağlık Bakanlığınca geçen yıl denetlenen bin 198 kozmetik ürünün 379'unun güvensiz, 606'sının 'Teknik düzenlemeye aykırı' olduğu tespit edildi. İşte, Sağlık Bakanlığı tarafından tespit edilen güvensiz kozmetik ürünler listesi!
#Sağlık BakanlığıSAĞLIK Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 2023 yılı ikinci üç aylık dönemde (nisan-mayıs-haziran) denetlediği 254 kozmetik ürününün yüzde 97’sini, yani 247’sini uygunsuz buldu. Uygunsuz ürünlerle ilgili firmalara kesilen cezanın toplam tutarı ise 249 bin 957 lira oldu.
#SAĞLIK BakanlığıTürkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, merdiven altı kozmetik ürünlerle mücadeleyi sürdürüyor. Yılın 3. çeyreğinde denetlenen 371 kozmetik üründen, 295’i teknik düzenlemeye aykırı, 7’si güvensiz bulundu. 773 bin lirayı aşan para cezası uygulanırken, 7 bine yakın parfüm ve deodarant güvensiz ürün kapsamına alındı. Üreticisi belli olmayan ürünler imha edildi.
#Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz KurumuSağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 282 kozmetik ürününü denetledi, 200’ü teknik düzenlemeye aykırı, 5’i güvensiz çıktı. Sahte, kaçak, taklit olduğu belirlenen 3 bin 530 adet parfüm ve deodorant da güvensiz ürün kapsamına alınarak imha edildi. TEİS Başkanı Nurten Saydan, “İnternet gibi ortamlarda çok sayıda kalitesiz, sahte ürünlerin olması ve tüketicilerin bu ürünleri kullanıp zarar görmesi bizleri son derece endişelendiriyor” dedi.
#Sağlık BakanlığıAkıl almaz yöntemler kullanarak hayatımızı tehlikeye sokan sahtecilerin yeni hedefi şampuanlar! İnsan sağlığını tehdit eden sahte ve kalitesiz şampuanları internet dışında market ve bakkallara satıyorlar. Hatta sahte ürünlerin markalı ambalajları için bile sektör oluşmuş durumda… Peki sahte şampuan, gerçeğinden nasıl ayırt edilebilir? Hangi hastalıklara davetiye çıkarır?
#Sahte ÜrünSağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), son 6 ayda el dezenfektanları, antibakteriyel sıvı sabun ve sinek kovucu gibi ürünlere yönelik denetimlerde ruhsatsız veya teknik düzenlemeye aykırı olduğu saptanan 46 ürün için toplam 1 milyon 480 bin lira idari para cezası uyguladı.
#El DezenfektanlarıTicaret Bakanlığı koordinasyonunda 9 ayrı kuruluş tarafından yapılan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında geçen yıl 187 bin 127 parti ürün denetlenirken, bu ürünlerden 10 bin 480'inin uygunsuz, 1335'inin ise güvensiz olduğu tespit edildi.
#Ticaret BakanlığıSağlık Bakanlığı, 520 kozmetik ürünü inceledi. İnternette saç çıkardığı iddiasıyla satılan mavi serum, güneş kremi, sıvı sabun, oje çıkarıcı, saç köpüğü gibi 11 kozmetik, halk sağlığını tehdit eden ‘güvensiz ürün’ olarak tespit edildi.
#GazetehaberleriSon dakika... Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Bu yılın ilk çeyreğinde Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetleri çerçevesinde 35 bin 370 parti ürün denetlenirken, bunların 2 bin 798’i uygunsuz, 525’i güvensiz bulundu. Bu ürünlere yönelik toplam 43,6 milyon lira ceza uygulandı” dedi.
#İcaret Bakanı Ruhsar PekcanTürkiye Cumhuriyeti ve AB tarafından finanse edilen, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında tüketicilerin ürün güvenliği konusunda farkındalığının artırılması hedeflenirken, bu kapsamda 2 ay boyunca 10 konferans düzenlenecek, 10 kentteki 25 alışveriş merkezinde ürün güvenliği stantları kurulacak.
#Ürün GüvenliğiGümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Reklam Kurulunun "aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara" yönelik denetimlerinin ramazanda da etkin şekilde devam ettiğini belirterek, "Reklam Kurulunca yılın 5 aylık döneminde 164 dosyada firmalara 8,1 milyon lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi." dedi.
#ReklamSağlık Bakanlığınca, bu yılın ilk üç ayında yapılan kozmetik denetimlerinde 759 üründen 310'u 'teknik düzenlemeye aykırı', 12'si 'güvensiz' bulundu ve 543 bin 947 lira ceza uygulandı. Uygunsuz ürünler arasında kil maskesi, göz şampuanı, kına seti, ıslak havlu, ayak kremi ve bazı şampuanlar var.
#KozmetikGüvensiz ürüne savaş açan Bakanlık denetim sahasını internete de taşıdı. Halk sağlığını hiçe sayarak sözde ‘ilaç’ satan 5 bin 300 internet sitesi kapatıldı. TİTCK Başkan Yardımcısı Tan, vatandaşları bu ürünleri eczaneden almaları konusunda uyardı.
#Sahte İlaçSağlık Bakanlınca, 877 adet kozmetik ürün ve tıbbi cihazın denetimleri yapıldı. Denetim sonucunda 211 ürünün uygunsuz, 30 ürünün ise güvensiz olduğu tespit edildi. Bakanlık ürünleri, markaları ve hangi seriye ait olduğunu tespit ederek açıkladı. Buna göre toplam 846 bin 935 lira ceza uygulandı. İşte bakanlığın tespit ettiği güvensiz bulunan o ürünler...
#SAĞLIK Bakanlığı