‘Buğdayın Yolculuğu’ belgeselimi çekerken tüm dünyada fırıncıların kullandığı poolish mayaya ismini veren Polonya’da çekim yapmasam elbette olmazdı. O zaman, ver elini Varşova… Lezzetli ponçikler, pastalar, ekmekler kadar vegan dostu lokantalardan gelenekseli koruyan şef restoranlarına bu küçük şehir tam bir gurme cenneti.
#HürriyetAvrupa’da Noel pazarlarının ışıltısı kasım ortalarında başlıyor ama en parlak halini aralıkta alıyor. Geleneksel el sanatlarından yerel lezzetlere, tasarım ürünlerden kült yılbaşı süslerine kadar ne ararsanız bulabilirsiniz. Bu pazarlar sadece bir alışveriş buluşması değil, Avrupa’nın görkemli mimarisiyle birleşen masalsı bir yolculuk, bir festival... Peki ama hangisine gitmeli? İşte yazarlarımızın önerileri...
#Noel PazarlarıTüm günü sahil kenarında geçirmek, sakin kumsallarda güneşin ve kumun tadını çıkarmak, İngilizlerin yaz geleneklerinin başında yer alır. Şık restoranları, tarihi binaları ve gençlerin keyifle vakit geçireceği mekanları sayesinde İngiltere’nin sahil kentlerinde geçireceğiniz huzurlu bir tatil, şehrin yorgunluğunu üzerinizden atmanıza yardımcı olabilir...
#BritanyaPennearabiatta için gerekli malzemeler:Jamie Oliver 1 pk pennemakarnaGreat Heart of Africa 1/2çorba kaşığı acı biber piripiri sosDalgıç ZeytinyağıCirio 500 gr domateskonservesi1tutam maydanoz2dal kereviz sapı1adet soğan2diş sarımsakDrogheria tuzDrogheria karabiberDrogheria sarımsak Dalgıç 50 gr kalamata zeytinBonus Gurme 20 gr mozarellaBonus Gurme 30 gr parmesanpeyniri http://www.nefisgurme.com/
#Penne ArabiattaGüveçteet yapmak için gerekli malzemeler:1 kg kuşbaşıdana eti1adet soğan3diş sarımsak1adet patates1adet kabakDolco 5 adet enginar kalbiDolco 3 adet yeşil kuşkonmazFoodco 2 çorba kaşığıkurutulmuş domatesMagic 1/2 tatlı kaşığı sebzebaharatı Magic 1/2 tatlı kaşığı etbaharatı Drogheria tuzDrogheria karabiberDrogheria sarımsak Louisiana Acı soshttp://www.nefisgurme.com/
#Güveçte Et"Ben güvenli ve temiz bir hayat yaşamak, gurme yemekler yemek, güzel giysiler giymek ve lüks içinde bir yaşam istiyorum…tüm masraflar başkasına ait olmak koşuyla. Aklıma bir fikir geldi. Mülteci olacağım". Yukarıdaki resmin metninde bunlar yazıyor.
#JaponEski Kanada yüzme Şampiyonu, Victoria’s Secret meleği, oyuncu, fotoğrafçı, ressam ve şimdilerde şef... Yani Estella Warren hâlâ oyunda... Bir cilt operasyonu için Türkiye’ye gelen, gelmişken Ankara Fashion Week kapsamında düzenlenen Özlem Süer defilesinde podyuma çıkan Warren’la Kalamış’ta buluştuk; hem eski günlerden konuştuk hem de kendi içinde bulduğu yeni insandan...
İtalya’da ekonomi eğitim alan Osman Halit Şeneldir kendi deyişiyle ‘iyi yemeğe meraklı, amatör bir araştırmacı’. Yeni kitabı ‘İtalya’da Leziz Günler’i ister İtalya seyahatinizde rehber olarak kullanın, ister sayfalarını çevirerek koltuğunuzdan kalkmadan lezzet turu yapın.
#Osman Halit ŞeneldirTürkiye’nin eşsiz güzellikteki sahilleri, yerli ve yabancı turistlerle dolup taşıyor. Ülkenin her köşesindeki muhteşem beach’ler, doğal güzellikleri, yeme-içme-eğlence etkinlikleri ve tertemiz denizleriyle göz kamaştırıyor. Deniz tatilini eğlenceden ayıramayanlar için jürimiz oyladı; işte yemeklerinden kokteyllerine, DJ performanslarından canlı sahnelere en farklı ve en iyi beach club’lar...
#Pınar TahirlerFrankfurt yakınlarında gerçekleştirilen ‘Karadeniz Mutfak Kültürü’ programında bölgenin eşsiz lezzetlerinden örnekler, doğal, tarihsel ve turistik zenginlikleri eşliğinde tanıtılırken, “Tüm zenginliklerimizi, lezzetlerimizi paylaşmaya hazırız” mesajı verildi.
#FrankfurtBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorAvustralya’nın ünlü televizyon simalarından Maeve O’Meara ile düzenlediğimiz Türkiye gastronomi turlarının Gaziantep ayağında misafirlerimizi baklava atölyesine götürürdük. Yıllardır kuru Lübnan ve ballı şerbetli Yunan baklavası yiyen Avustralyalı gurmeler gerçek Gaziantep baklavasına bayıldı. Yabancılar baklavacılığın ahilik kültürünü ve harcanan emeği bu ziyaretlerle öğrenebilir.
#GaziantepSıradan bir yurtdışı tatilinin ötesine geçip yılın ilk günlerini karşılamak için süslenmiş, coşku dolu şehirlerde yeni yıla girmek unutulmaz bir deneyime dönüşebilir. Gezginlerden oluşan jürimize yeni bir yılı eğlenceli, bol renkli karşılayan dünya kentlerini sorduk. En iyiler arasında Noel ruhunu yeni yılın ilk gününe kadar yaşatan Noel pazarıyla Madrid’den vals gösterileri meydanlara taşan Viyana’ya, 2024’ün ilk dakikalarına herkesten önce ‘merhaba’ demek için Sidney’den plaj partileriyle ünlü Rio de Janerio’ya birçok alternatif var. ◊ Pınar Tahirler/ptahirler@hurriyet.com.tr
#Pınar TahirlerDünyanın en ünlü ikram kuruluşu DO&CO uçaklardaki başarısını bir kez daha yeryüzünde gösterdi. Bu yıl Abu Dhabi’de düzenlenen 2023 Grand Prix’inde 20 binden fazla konuğa yemek verildi. Bir butik restoran düzeninde verilen yemekler yerinde imal edildi. DO&CO’nun patronu Attila Doğudan yerel ürün, taze yemek kültürünü bu kez tam anlamıyla uçaklardan yere indirdi.
#DO&CO