Ordulu balıkçılar hamsi avı için Gürcistan’da avlanmaya devam ediyorlar. Tezgahlarda ise hamsinin fiyatının 15 TL’den satılırken fiyatları en çok vatandaşı üzüyor. Fiyatların yüksek olmasını denizden boş dönmelerine bağlayan balıkçılar, hamsi fiyatının bu yıl 10 TL’den ucuz olmayacağını söylerken, vatandaş da ucuz hamsi yemeyi özlediklerini ifade ettiler.
#Balık FiyatlarıKaradeniz'de sıcak hava, balık boylarını istenilen seviyede olmaması ve hamsinin erken göçü sonrası balıkçılar, erkenden ağlarını toplayıp, tekne bakım ve onarımına başladı. Balıkçılar gelecek sezona hazırlanırken, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Coşkun Erüz, "Özellikle kıyı balıkları başta olmak üzere birçok balığın neslinin tehlike altında olduğunu söylemek mümkün. Hamsinin de eskiden olduğu gibi 1 milyon ton, 600 bin ton avlanmayacağını kabul edip, balıkçılığımızı ona göre planlamamız gerekiyor. 'Allah ne verdiyse' diyerek yapılan av alışkanlığından kurtulmak gerekiyor" dedi.
#Karadeniz1 Eylül’de ‘vira bismillah’ diyerek denize açılan balıkçılar, balık boylarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle erken paydos yaptı. Perşembe Kışlaönü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, “Son zamanlarda istavrit balığı küçüldü. Biz de sürdürülebilir balıkçılık adına arkadaşlarımız ile beraber avlama yapmama kararı aldık” dedi.
#KaradenizTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Geçen yıl su ürünleri ihracatımız 1,4 milyar doların üzerinde gerçekleşti. 2022 yılı ihracatımızın 1,5 milyar doları aşmasını bekliyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimiz 2 milyar dolara emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.
#Su ÜrünüGeçen yıl müsilaj nedeniyle zor bir sezon atlatan balıkçılar, yeni dönemin heyecanıyla mavi sulara açılırken vatandaşlar, bolluğun artmasını ve ucuz balık yemenin hesabını yapıyor. Peki bu yıl sofralarda en çok hangi balık yer alacak? Fiyatlar ortalama ne kadar olacak? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#BalıkçılıkBalıkçılara göre hamsi başta olmak üzere balıklar 'ısınan' kıyılardan, Gürcistan gibi 'daha soğuk alanlara' göç ediyor. Uzmanlara göre ise 'sıcaktan değil tam tersine soğuktan' kaçıyorlar. Balıkçılar balıkların 'firar etmesi'nden küresel ısınmayı sorumlu tutarken, bilim insanları ise 'Küresel ısınma ile pek alakalı değil, nerede ve ne zaman tutabileceği öğrenilmeli' görüşünde. İşte Karadeniz'in bitmek bilmeyen 'hamsi firarı' polemiğinin detayları...
#BalıkçılıkSon zamanlarda Atatürk’e yönelik saldırıların en ağırı Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi’ndeki üç okulda gerçekleştirildi. Bütün partiler saldırıyı kınarken, hainlerin derhal yakalanması istendi. Saldırıyı İran menşeli bir örgütün yaptığı ileri sürüldü.
#YazarBirçok farklı doğa olayı, dünyadaki derin çukurların oluşmasına doğrudan ya da dolaylı olarak neden olmuştur. Bazılarının temel neden yerkabuklarındaki aşınma iken, şiddetli depremler ve volkanik patlamalar da derin çukurların oluşmasına yol açmıştır. Dünyanın en derin çukuru nerede? Merak eden okurlar için dünyanın en derin noktalarını derledik.
Küresel iklim değişikliği Karadeniz'de, balıkların boyutunun yanı sıra göç yollarını da etkiledi. Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, Karadeniz'de bütün balıkların doğu yerine batıya doğru göç ettiğini belirterek "İlk defa böyle bir durum yaşanıyor" dedi. Malkoç, balık sürülerinin deniz suyu sıcaklığının 9-10 derece olduğu Bulgaristan kıyılarına göç ettiğini kaydetti.
#KaradenizKüresel iklim değişikliği Karadeniz'de, balıkların boyutunun yanı sıra göç yollarını da etkiledi. Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, Karadeniz'de bütün balıkların doğu yerine batıya doğru göç ettiğini belirterek "İlk defa böyle bir durum yaşanıyor" dedi. Malkoç, balık sürülerinin deniz suyu sıcaklığının 9-10 derece olduğu Bulgaristan kıyılarına göç ettiğini kaydetti.
#KaradenizTürkiye’nin en büyük balıkçılık kasabalarından olan Garipçe’deki reislerle konuştuk. 30-40 yıldır burada balıkçılık yapan reisler, “Geçmişte burada çok sayıda balık türü avlıyorduk. Ancak kontrolsüz avcılık kıt senelerin çoğalmasına neden oldu. Kaçak avcılar yumurtlama dönemindeki balıkları avlıyor. Her yaz 400-500 bin lira kazanıyorlar ama denizde balık kalmıyor. Kaçak avcılardaki hassas radarlar bizim donanmada bile yok” diyor.
#Gazetehaberleri45 yıl önce İzmir’de cam sanayinde faaliyet göstermek için kurulan Yorglass, bugün 60 ülkeye ihracat yapıyor. 4 farklı fabrikada 700’den fazla kişiyi istihdam eden şirketin yönetim kurulu başkanı Semavi Yorgancılar, “Önümüzdeki dönem yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Yurtdışında da farklı projeler geliştiriyoruz” dedi.
#GazetehaberleriBalık mevsiminin sonuna yaklaşıyoruz. Havalar sıcak gittiği için sezon, balıkseverler için sıkıntılı geçti. Balık kaçtı ve doğru düzgün yağlanmadı. Ama kalkanın tam zamanı. Hamsi ve palamudun ardından mart ve nisan, bu üstü sivilceli, çirkin kralın zamanı.
#Serkan Ocak