Suruç Dumlukuyu Köyü’nde eğitim alan ortaokul öğrencileri, TÜBİTAK Bilim Fuarı’na icat ettikleri araçla katıldı. Saatte 25 kilometre hız yapan ve güneş enerjisiyle çalışan otomobili yapan köy çocuklarının hedefi, doğal kaynaklardan faydalanarak, yaşanabilir ortamlar yaratmak.
#ÖĞRETMENŞanlıurfa'nın Harran ilçesindeki bir köyde Türkçe öğretmenliği yapan Emre Uğur (24) öğrencileri için meyve suyu şişesinden güneş enerjisiyle çalışan araba, pet şişeden bowling kukası, çamurdan bilardo masası, kola şişesinden su ısıtıcısı ve benzeri araçlar geliştirerek, yeni "Aziz Sancar"lar yetiştirmeyi amaçlıyor.
#ÖğretmenKendisi de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu olan Enerji Bakanı Taner Yıldız, İTÜ öğrencilerinin Avustralya’daki uluslararası yarışmaya katılmak için tasarladıkları güneş enerjisiyle çalışan arabayı kullandı. Kendisi de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu olan Enerji Bakanı Taner Yıldız, İTÜ öğrencilerinin Avustralya’daki uluslararası yarışmaya katılmak için tasarladıkları güneş enerjisiyle çalışan arabayı kullandı.
#İtüProjenin tanıtımı nedeniyle üniversitenin Ayazağa'daki yerleşkesinde düzenlenen toplantıda konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, yerleşkede uzun zamandan beri sürekli inşaatların devam ettiğini ve artık bu inşaatları tamamlayarak öğrencilerle ilgilenmek istediklerini ifade etti.
İnsanlık tarihinde kadınların yerinin araştırılması, 1970’li yıllarda, diğer kadın araştırma alanları gibi, güçlenen ikinci dalga kadın hareketlerinin bir sonucu olarak ilk defa ABD’de Women’s History adı altında ortaya çıkmıştır. Araştırmaların hemen hemen tamamında, insanlık tarihinde kadınların kültürel kalkınmaya çok fazla etkilerinin olduğu ancak ataerkil koşullar nedeniyle ön plana çıkamamış olmaları sonucuna ulaşılmıştır. Özlem Arslan Kart anlatıyor...
#Kadın MucitlerVodafone Türkiye, 1 Nisan 2018 – 31 Mart 2019 mali yılı boyunca çevresel, sosyal, ekonomik ve yönetimsel konulardaki uygulamalarını ve performansını şeffaf bir şekilde paylaştığı “2019 Sürdürülebilirlik Raporu”nu yayınladı. Sadece dijital platformlardan paydaşlara sunulan raporda, Vodafone’un “Dijitalleşme”, “Kadının Güçlenmesi”, “Gençlerin Becerileri ve İstihdamı” ile “Enerji İnovasyonu” alanlarında hayata geçirdiği sürdürülebilirlik çalışmaları paylaşıldı.
#VodafoneMEB, 2019’un ‘Fark Yaratan Öğrencileri’ni belirledi. Berlirlenenler arasında ortaokul, meslek lisesi ve BİLSEM öğrencileri bulunuyor. Aralarında elektrik enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye aparatı üreten de var, deniz süngerinden doku üreten de.
#Milli Eğitim BakanlığıHayatımın en ilginç tecrübelerinden birisiydi sanırım Emberra yerlileri ile tanıştığımız o gün. Panama’da yaşamaya başladığımız ilk günden itibaren, hikayelerini duyduğum yerlilerle nasıl bir araya gelebiliriz diye araştırıyordum ve sabırsızlanıyordum. İşte Emberra yerlileri ile ilgili detaylar...
#Emberra YerlileriHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinde Ankara, Hacettepe, Gazi ve ODTÜ’nün ardından Bilkent Üniversitesi’ne konuk olduk. ‘Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi’ unvanlı Bilkent Üniversitesi’nin Rektörü Abdullah Atalar, “Ankara’nın, Türkiye’nin en iyisi olalım değil, dünyanın en iyisi olalım hedefimiz var” dedi.
#BilkentSAKARYA Üniversitesi’nin Esentepe Kampüsü’nde güneş enerjisi ve hidrojen ile çalışan arabaların yapıldığı Teknik Eğitim Fakültesi Mekanik Atölyesinde çıkan yangında güneş ve hidrojen enerjisiyle çalışan iki araba yandı. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, yangında elektrikle çalışan arabanın kurtarıldığını belirterek, "Önemli olan öğrencilerimizin yangında yaralanmaması. Bu arabaları kendileri yapmışlardı, yine yaparlar" dedi.
Hava sıcaklığının sınır tanımadığı günlerde iç burkan bir manzara var: Fayton sefasının cefakârları, fayton çekerken yorgunluktan yere yığılan atlar. Mevsim şartları bir yana atların kötü muamele gördüğü de anlatılıyor. Yerinde gördük, atların canına kastedildiğini söyleyenler haksız değiller.
#FaytonABD’li mimar Michael Reynolds’ın 40 yıldır üzerinde çalıştığı Earthship modeli Türkiye’nin de kapısını çalıyor. Kendi elektriğini ve suyunu üreten, ısıtmasını sağlayan ve gıda üretebilen Earthship’lerin temelinde geri dönüşüm malzemeleri var. Evler, atık lastik, cam şişeler ve alüminyum kutularla inşa ediliyor.