Bir yıl daha umutlarla, beklentilerle başladı. Bugün dünyanın dört bir yanında takvimlerin sayfalarında 1 Ocak yazıyor. Peki bugün kullandığımız takvimin tarihçesini biliyor musunuz? Eskiden yılın Ocak'ta değil de Mart'ta başladığını duymuş muydunuz? İşte binlerce yıl öncesine uzanan ilginç ayrıntılar...
#TakvimBugünde aynı ilgiyi gören Astroloji kadimden beri saygı görmüş bir alandır. Dünya ile gökyüzü yıldızlarının ve başka unsurların analiz edilip değerlendirildiği özel bir alandır. İşte ilgiyle okuyacağınız 15 Ekim burcu nedir, 15 Ekim hangi yükselen burçtur, özellikleri, 15 Ekim tarihinde meydana gelmiş olaylar, 15 Ekim doğumlu Türk ünlüler ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#15 Ekim Hangi Burç Ve Burcu Ne?Tarih boyunca birçok ülke tarafından farklı takvimler kullanılmıştır. Bu takvimlerin birçoğu güneş ve ay yılı esas alınarak hazırlanmıştır. Bununla birlikte başlangıç tarihi önemli bir olaya dayanan takvimler de mevcuttur. Milattan önce ve Milattan sonra olmak üzere ikiye ayrılan Miladi Takvim de bunlardan biridir. Milat nedir ve ne işe başlar? Milattan önce milattan sonra ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Milat Nedir?Artık yıl ve Artık gün olarak da bilinen ve dört yılda bir meydana gelen 29 Şubat Google tarafından doodle yapıldı. Normalde 28 gün olan Şubat ayı Miladi takvime göre bu yıl 366 gün olarak bilinir.. Genel bir kural olarak, artık yıllar 4 rakamının katı olan yıllardır Doodle 4 yılda bir gerçekleşen bu günde ziyaretçilerini özel bir tema ile karşıladı ve bir nevi artık günü kutladı. İşte artık yıl 2020 hakkında detaylar. 29 Şubat'ın enteresan tarihi ve oluşumu
#Artık Yıl 2020Yarın Dünya Kadınlar Günü. Dünya genelinde 98, Türkiye’de ise 88’inci kez kutlanacak. Bundan 10 yıl evvel 8 Mart tarihi, bize pek bir anlam ifade etmiyordu. Kabotaj Bayramı gibi, kutlamak zorunda olanların ya da özellikle ilgilenenlerin bildiği bir gündü. Birkaç meydanda feministler toplanır, yürüyüş yapardı o kadar. Şurada burada düzenlenen sempozyumlara katılanlar da tanış çıkardı zaten. Sonra ne olduysa Kadınlar Günü sınıf atladı.
Hıdırellez dilek dilemek ve Hdırıellez ritüelleri ve günah olup olmadığı, günün öne çıkan başlıklarından oldu. Hıdırellez Bayramı'nın dinimizdeki yeri bu hafta yapılan Hıdırellez ritüelleri sebebiyle merak ediliyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda birçok kişi Hıdırellez ritüellerini gerçekleştiriyor. Bilindiği üzere Hıdırellez Bayramı 5-6 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Gregoryen takvimine (miladi takvim) göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. Geçmişi oldukça eski tarihlere dayanan Hıdırellez Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hıdırellez dinimizde var mı? sorusu da bu sebeple araştırılıyor. Hızır günü olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır. Peki, Hıdırellez kutlamak günah mı, caiz mi, İslam’da var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Hıdırellez Ritüelleri Günah MıBaharın ayak seslerinin duyulmaya başladığı mart ayı geldi çattı. Mart uyanışın ayıdır. 21 Mart'ta gece ve gündüz eşitlenir. Doğa yavaştan canlanır. İlkbahar ekinoksunun yanı sıra nevruz da mart ayında gerçekleşecek. Mart ayının gelişini kutlamak isteyenler, sosyal medyada paylaşım yapıyor. İşte mart ayı ile ilgili sözler...
#Mart Ayı İle İlgili SözlerBağımsızlığını 9 Mayıs 1877 yılında kazanmış olan Romanya, bir yıl sonra tüm Avrupa ülkeleri tarafından resmi olarak tanındı. Romanya'nın ulusal marşı Deşteaptă-te, române'dir. Nüfusu yaklaşık 20 milyon olan Romanya Avrupa'nın en kalabalık 10 ülkesi içerisinde yer alıyor. Romanya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#RomanyaYaklaşık 250 yıl boyunca Portekiz'in sömürgesi olan Brezilya 7 Eylül 1822 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Yüzölçümü 8.460.000 olan Brezilya, dünyanın en büyük beşinci ülkesidir. Yeraltı kaynakları bakımından zengin olan ülkede en çok çıkarılan madenlerin başında boksit, bakır ve demir geliyor. Ek olarak Niyobyum rezervlerinin yaklaşık %95'i Brezilya'da bulunmaktadır. Brezilya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#BrezilyaGoogle yılbaşı 2021 gününü ana sayfasına taşıyarak yeni yıl öncesi kullanıcılarına sürpriz yaptı. Yılbaşı 2021 kutlamaları için geri sayım başladı. Önemli günlerde o güne özel doodla hazırlayan Google yılbaşını da unutmadı. Dünyanın en büyük arama motoru, bu sene ana sayfasında ağaç ev ve saat görseli ile Google yazısına yer verdi. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak kutlanıyor. Google'ın '202 Yılbaşı' Doodle'ı sosyal medyada gündeme oturdu...
#202 Yılbaşı NedirDünyanın en büyük arama motoru olan Google, yılbaşı arifesinde sürpriz bir doodle çıkarttı. 31 Aralık'ta kullanıcılarına eğlenceli tasarım sunan Google ana sayfasında havai fişek gösterilerinin yer aldığı bir görsel hazırladı. Her sene olduğu gibi bu yıl da 2020 yılına dünya ülkeleri farklı saatlerde adım atacak. İşte, 2020 yılına saatler kala araştırılan dünyada yılbaşı ile ilgili merak edilen bilgiler.
#Yılbaşı Arefesi NedirSuudi Arabistan’da 4 Kasım’da yapılan bir dizi tutuklama ve görevden alma Türkiye’yi yakından ilgilendirecek sonuçlara yol açabilir. Hayır, kimilerinin aceleyle söylediği üzere tatillerini Bodrum’da geçiren prens Alwaleed (ya da Elvelid) bin Talal da tutuklanan 11 prens arasında yer aldığı için bu hamle Türkiye’ye karşı yapılmış filan değil; dünyayı kendi etrafımızda dönüyor zannetmekten vazgeçelim artık lütfen.
#YazarlarHızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir. Baharın gelişinin simgesi Hıdırellez kutlamaları bugün yapılıyor. Türk-İslam tarihinde büyük bir öneme sahip olan Hıdırellez, çeşitli geleneklerle kutlanır ve bu gelenekler yörelere göre farklılık gösterir. Mevsimlik bayramlardan biri olan bugünde en yaygın olan geleneklerden biri dileklerin kabul olması için gül ağacının dibine notlar bırakılması veya şekiller çizilmesidir.
#Hıdırellez NedirHıdırellez dileği, geleneklere göre her yıl baharın gelişinin kutlandığı günde, uygun usullere göre gerçekleştirilmektedir. Bazı illerde belirlenen noktalarda gerçekleştirilen Hıdırellez şenliklerinin vazgeçilmezi olan bu ritüel, çeşitli şekillerde gerçekleştirilmektedir. Bu yıl 5 mayıs tarihine denk gelen şenlikler, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da coşkuyla kutlanmaktadır. Peki, Hıdırellez dileği nasıl yapılacak? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
#Hıdırellez