Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından, yerli ve milli imkanlarla geliştirilerek Orman Genel Müdürlüğü'ne (OGM) teslim edilen ve 'Nefes' adı verilen T-70 yangın söndürme helikopterinin 2'ncisinin yapımı da tamamlandı. T-70'in başmühendisi Dr. Duygu Barın, "2'nci helikopteri de haziran ayı içerisinde Orman Genel Müdürlüğümüze teslim edeceğiz" dedi.
#HelikopterSon testleri için raylara inen Milli Elektrikli Tren seti bu zamana kadar yaklaşık 10 bin kilometre yol katetti. Avrupa standartlarına uygun olarak gerçekleştirilen yüzlerce testi başarıyla geçen ve maksimum işletme hızı olan 160 kilometre hıza 153 saniyede ulaşabilen tren hakkında Sakarya’da bulunan TÜRASAŞ fabrikasında Bölge Müdürü Erdal Aba, son detayları paylaştı.
#Milli Elektrikli TrenSon testleri için raylara inen Milli Elektrikli Tren seti bu zamana kadar yaklaşık 10 bin kilometre yol katetti. Avrupa standartlarına uygun olarak gerçekleştirilen yüzlerce testi başarıyla geçen ve maksimum işletme hızı olan 160 kilometre hıza 153 saniyede ulaşabilen tren hakkında Sakarya’da bulunan TÜRASAŞ fabrikasında Bölge Müdürü Erdal Aba, son detayları paylaştı.
#Milli Elektrikli TrenTürk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından özgün olarak tasarlanan ve geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET projesinde önemli bir kilometre taşı daha kaydedildi ve uçağın ilk ön gövdesi üretim hattından son montaj hattına taşındı. 18 Mart 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan HÜRJET’in tüm parçaları son montaj hattında birleştirilerek yer testlerine başlanacak.
#HürjetTürk Hava Yolları, THY Teknik AŞ ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ-TAI), uçak kabin içi ürün ve komponentlerin tasarım ve üretimi için ortak girişim şirketi kurdu. Türk Kabin İçi Sistemleri A.Ş adı altında faaliyet verecek şirket uçaklara mutfak üretimi yapacak.
Türk savunma sanayi tarihinin en önemli yatırımları arasında gösterilen Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacının karşılanmasına yönelik taarruz taktik/keşif helikopterlerinde (ATAK), Türk şirketleri, üretimde aldığı etkin görevle, önemli bir başarıya daha imza atmaya hazırlanıyor.
ABD’nin dünyaca ünlü savunma kuruluşu Lockheed Martin’in, "Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter-JSF)" F-35’in üretim programında Türk savunma sanayi kuruluşlarının 4.3 milyar dolarlık pay sahibi olacağına dair iyi niyet mektubunu Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na (SSM) sundu.
Yüzyılın hayalet taarruz uçağı F-35’te Türk mühendislerin de imzası bulunuyor. Mustafa Güleyüpoğlu, F-35’lerin üretildiği Lockheed Martin’in Texas-Fort Worth’daki tesislerinde uzman mühendis olarak görev yapıyor. 25 yıldır Lockheed Martin’de çalışan Güleyüpoğlu, ABD vatandaşı olması nedeniyle F-35’in tüm gizlilik projelerinde yer alıyor.
Deniz karakol uçağı ihalesini kazanan İtalyan Alenia, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM) TAI'yi satın alma teklifi götürdü. Müsteşarlık, Alenia'nın "TAI'yi bize verin, Türkiye'yi savunma sanayiinde Avrupa'da bir numaralı ortak yapalım" teklifini ilgili birimlere iletti.
Artvin’de Yusufeli Barajı'nda enerji üretimine başlandı. Baraj sularının bazı yerlerde 20 metre olmak üzere; yaklaşık 40 metre çekilmesiyle daha önce su altında kalan köyler gün yüzüne çıktı. Suların çekilmesiyle köyüne gelip anılarını tazeleyen Halim Tüylüoğlu, "Burada doğduk, büyüdük. Sular altında kalan köyümüzü sular çekilince ziyaret edip, yeninden anılarımız tazeliyoruz. Sular çekildiği için görünmeyen kalemiz ortaya çıkmış. Yine mahallemizin bir bölümü görünür hale geldi" diye konuştu.
#ArtvinElektrikli araçların geniş kitlelere yayılmasını sağlayacak, uygun fiyatlı ve uzun menzilli modeller geliyor. 2025 itibarıyla B segmentinde birçok yeni nesil modelin piyasaya sürülmesi beklenirken markaların Türkiye’deki ilk hedefi, araçlarını yüzde 10 ÖTV dilimine sokabilmek. Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel, kasımda düşük ÖTV diliminde satışa çıkarmayı planladıkları 605 km menzile sahip EV3 ile ilgili, “Fiyat doğru noktada durursa 2025’in önemli elektrikli oyuncularından bir tanesi olur” dedi.
#Elektrikli AraçlarArtvin'de inşa edilen Türkiye'nin en yüksek barajı Yusufeli'de, 1 milyar 938 milyon metreküp su depolandı. Yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olacak Yusufeli'nde, son denemeler sürerken, su seviyesinin 710 kotuna ulaşmasıyla tam kapasite enerji üretim aşamasına geçilecek. AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, "Yusufeli Barajı, ülke ekonomisine yıllık 6 milyar liralık katkı sağlayacak. Son denemelerden sonra Yusufeli, ülkeye katkılarına devam edecek" dedi.
#Yusufeli BarajıTürk Havacılık Uzay Sanayii tarafından özgün imkanlarla geliştirilen platformlar ilk kez tatbikatta havalanacak. ANKA ve AKSUNGUR insansız hava araçları (İHA) ile T129 ATAK taarruz ve taktik keşif helikopterinin ardından HÜRJET jet eğitim uçağı, HÜRKUŞ temel eğitim uçağı ile GÖKBEY genel maksat helikopteri ilk kez bir tatbikatta boy gösterecek.
#TUSAŞ