Koronavirüs aşı gönüllüsü başvurularında yoğun talep gösterildi. Sağlık Bakanlığı korona virüs aşısında gönüllü olmak isteyenlerin başvuruları için kriterleri duyurdu. Türkiye'de faz 3 çalışması kapsamında yürütülen ve antikor oluşturan Çin aşısı, 18-59 yaş arası, daha önce Covid-19 geçirmemiş vatandaşlara uygulanacak. Koronavirüs aşı gönüllüsü başvurusu internet üzerinden ya da telefon numarası ile alınacak. Peki, korona virüs gönüllü aşı başvurusu nasıl yapılır? İşte, coronavirüs aşı gönüllüsü başvuru ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Aşı GönüllüsüGönüllü aşı başvurusu için yapılan duyuru sonrasında pek çok kişi müracaat işlemlerini gerçekleştirdi. 12 şehirde toplam 25 merkezde gerçekleştirilecek olan gönüllü aşı çalışmasına katılan vatandaşlar, kendilerine verilen randevu sonrasında Coronavac aşısı için uygun olup olmadıkları noktasında değerlendirilecek. Peki, Koronavirüs gönüllü aşı başvurusu nasıl yapılır? İşte, gönüllü aşı başvurusu hakkında detaylı bilgiler
#Gönüllü AşıTürkiye'nin virüs benzeri parçacık (VLP) temelli ilk yerli Kovid-19 aşısını eşi Prof. Dr. Mayda Gürsel ile birlikte geliştiren Prof. Dr. İhsan Gürsel, aşıya olan tereddüdün, aşı ve bilim karşıtlığının sadece Türkiye'de değil dünyada da arttığını, bir grup insanın ne maske taktığını ne de aşı olduğunu belirterek, "Bunun özgürlükle alakası yok. Ben maske takmayarak başkasını öldürme hakkına sahip değilim. Görünmeyen bir düşmana karşı savaşıyoruz. Bu bizim için bir sıkıntı ve herkesin aşı olması lazım. O nedenle Türk aşısını beklemenin bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mayda GürselTurkovac yerli aşı gönüllülük başvuruları için müracaatlar devam ediyor. Sağlık Bakanlığı yerli aşı gönüllüsü olmak isteyenler için e-Nabız mobil uygulamasını erişime açtı. Faz-3 çalışması devam eden Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Erciyes Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen Turkovac yerli aşı gönüllülük başvuruları T.C kimlik numarası bilgileri ile gerçekleşecek. Peki, Turkovac aşı gönüllüsü nasıl olunur, nereden başvuru yapılır? İşte, e-Nabız gönüllü yerli aşı başvurusu ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Yerli Aşı GönüllüsüHürriyet muhabiri Musa Kesler ‘yerli aşı’ heyecanına ortak oldu: “Erciyes Üniversitesi’nde çalışmaları devam eden COVID-19 aşı adayı için gönüllü olmuştum. Aşılama başlayınca beni de arayıp ‘Sıranız geldi’ dediler. Kayseri’ye gittim. Genel muayene, kan tahlilleri, COVID testi ve antikor testleri... Ardından Faz-2 kapsamında aşılandım.”
#GazetehaberleriTÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, yerli aşı çalışmalarıyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Mandal, ''Aşının özellikle mutant virüslere karşı, değişimlere karşı daha hızlı bir şekilde kullanılabilmesi için, etkili olabilmesi için, tek bir bölgeye yönelik değil, 4 bölgeye birden etkili olabilecek şekilde tasarımları yapıldı'' dedi.
#Yerli AşıSAĞLIK Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Çin’li Sinovac firması ile anlaşmaya varıldığı ve 10 milyon doz aşı temin edileceğini açıklamasının ardından kamuoyunda oluşan “Alman aşısı mı, Çin aşısı mı” tartışmalarını, aşının Faz 3 klinik denemelerinin yürütüldüğü merkezlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak yanıtladı.
#Çin AşısıSAĞLIK Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Çin'li Sinovac firması ile anlaşmaya varıldığı ve 10 milyon doz aşı temin edileceğini açıklamasının ardından kamuoyunda oluşan "Alman aşısı mı, Çin aşısı mı" tartışmalarını, aşının Faz 3 klinik denemelerinin yürütüldüğü merkezlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak yanıtladı.
#Çin AşısıBiontech-Pfizer’in COVID-19 aşısını deneyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Hürriyet Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, birinci hafta sona ererken izlenim ve deneyimlerini Hürriyet için yazdı.
#COVID-19Çin'de üretilen Covid-19 aşısının Türkiye'de gönüllü uygulamalarının koordinatörlüğünü yürüten Hacettepe Üniversitesi'nden Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, aşı uygulanan gönüllülerde şimdiye kadar ciddi bir yan etkiye rastlanmadığını söyledi. Prof. Dr. Akova, "Yılbaşından sonraki zamanda Türkiye'de bu aşının kullanılabilir olacağını zannediyorum" dedi.
#KoronavirusAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, üniversite bünyesinde klinik deneylere geçmek üzere olan Covid-19 aşı çalışması için denek adayı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünal, "Bunlar o kadar güvenlik tedbirleriyle yapılan çalışmalar ki, girmekte hiçbir sakınca yok. Yan etki olabilir; ama düşük olasılık" dedi.
#AnkaraTürkiye'de ilk kez bir Kovid-19 aşı adayı, insanlarda denenmeye başlanacak. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ile azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin 'uyandırılarak', Kovid aşısı araştırmasında kullanılması, projede hızla yol kat edilmesini sağladı. Böylece, hem ilk sonuçları, hem de etkinliği açısından dünya devlerinin Kovid-19 aşısında elde ettiği başarıya Ankara'da da ulaşıldı. Her şey yolunda giderse yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Kovid aşısı, burundan uygulanacak ve dünyada ilk kez bir aşının ek içeriğinin belirli bir süreliğine de olsa tedaviyi destekleyici özelliği de olacak.
#Koronavirüs