Öz Türkçe bir isim olan Gökalp, ''Gök'' ve ''Alp'' kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Alp isminin sözlük anlamı, yiğit ve kahramandır. Felek, arş ve sema ile eş anlamlı olan gök ise, gökyüzü kelimesinin kısaltılmış halidir. Gökalp isminin anlamı ve kökeni nedir? Bu isim Kur’an'da geçiyor mu? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Gökalp İsminin Anlamı Nedir?Göktürk ismi, 3. yüzyıldan beri Orta ve Batı Anadolu'da kullanılmaktadır. Göktürk Kağanlığı, 552 yılında Bumin Kağan tarafından kurulmuş ve yaklaşık 200 yıl boyunca Anadolu'da hüküm sürmüştür. Dil bilimcilerine ve etimologlara göre Göktürk isminin ortaya çıkışında Gök Tanrı inancının payı büyüktür. Göktürk adının anlamına ve özelliklerine dair ayrıntıları derledik.
20. asrın ilk yıllarında kullanılmaya başlanan Göksel isminin kökü ''Gök''tür. Dünya yeryüzü ve gökyüzü olarak ikiye ayrılır. Gök kelimesi de bu sözcüğün kısaltmasıdır. Milattan önce Gök Tanrı inancına sahip olan Türkler tarafından kullanılan bu kelimenin diğer anlamı uzaydır. Göksel ise, gökyüzünde geçen olay ya da yer alan cisim manasına gelir. Göksel ismini taşıyan kişilerin genel özellikleri nelerdir? Bu isim Kuran'da ya da dini kaynaklarda geçiyor mu ayrıntıları ile derledik.
Öz Türkçe bir isim olan Gökay, 11. yüzyıldan literatüre girdi. İlk kez İslamiyet öncesi Türk devletlerinde kullanılan bu ismin sözlük anlamı göklerdeki parlak aydır. Bu isim bazı ülkelerde unvan olarak kullanılmıştır. Gökay isminin anlamı ve kökeni nedir? Bu isim Kur’an'da geçiyor mu? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Gökay