24 Temmuz’da 100. yıldönümü olan Lozan Barış Antlaşması, Birinci Meclis’te uluslararası sempozyumda tüm yönleriyle ele alındı. 35 biliminsanının bildirisinde, Lozan Konferansı’na giden Türk Delegasyonu’nu bağlayan talimatlar, Müttefikler’in Türkiye’de laikliğe mesafeli duruşu, bugün üniter devletin sigortasını oluşturan kazanımlar, Delegasyon Başkanı İsmet İnönü’nün ödün vermediği konular ve ‘gizli madde’ iddialarının nasıl çıktığı konuşuldu. Antlaşmayı onaylayan Birinci Meclis’te yapılan sempozyumun devamı olarak pazartesi İsviçre’nin Lozan kentinde panel düzenlenecek. Sempozyumdaki bildirilerden bazı bölümler özetle şöyle:
#Lozan Barış AntlaşmasıTürk ordusunun Mudanya Mütarekesi sırasında kendi süngüsü ile çizmiş olduğu sınırlar Lozan’da taviz verilmeden savunulmuştur. Lozan Antlaşması’yla Boğazlar üzerindeki İngiltere’nin üstün kontrolü kaldırıldı. Lozan’da gizli hüküm yoktur. 100’üncü yılda gizli maddelerin açığa çıkmasından bahsedenler hayalperestlerdir.
#LozanMeclis Başkanı Mustafa Şentop, Lozan Antlaşması’nın gizli hükümleri bulunduğu ve 2023’te sona ereceğine dair temelsiz iddiaları yalanlarken, “Bunları ilk duyduğum zaman espri zannettim. Böyle eksantrik (sıradışı) tarih yorumları yapanlar var. Gizli madde olduğu iddia edilen bir şeyler varsa bunlar anlaşma değildir zaten” dedi.
#Mustafa ŞentopTBMM Başkanı Mustafa Şentop, "(Lozan Antlaşması tartışmaları ve gizli madde var iddiaları) Parlamentolar da oylanan uluslararası sözleşmelerde gizli bir hüküm olmaz. Uluslararası bir anlaşmanın gizli bir maddesi nasıl olabilir? Lüzumsuz bir tartışma. Gizli bir madde yok." ifadelerini kullandı.
#Lozan AntlaşmasıAtasözlerimiz arasında en sevdiğimdir: “Bir deli kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış.” Eğer gazeteci iseniz biraz da işiniz budur, ‘o’ taşı çıkarmak! Son 10 yıldır tarihçilerin dilinde tüy bitti ancak bir araştırmaya göre neredeyse her iki kişiden biri Türkiye’nin değerli yeraltı kaynaklarına ulaşmasının Lozan Antlaşması’ndaki ‘gizli’ maddelerle yasaklandığı ve anlaşmanın da 100 yıl yani 2023’te geçerliliğini yitireceği efsanesine inanıyor. Haliyle 2023’ün ilk saatlerinde sosyal medyanın da gündeminde idi bu konu. ‘Sonunda bitti!’ diyenler, onları ti’ye alanlar... Peki, Lozan’ın 143 maddelik metni, ek protokol ve resmi zabıtnamesinde süreye dair hiçbir ifade yokken nereden çıktı bu 100 yıl efsanesi? Bir kez daha Türkiye’nin en ünlü tarihçilerine sordum.
#Lozan AnlaşmasıUkrayna’da mevzi kaybeden Kremlin ‘kısmi seferberlik’ ilan etti. Kararı Putin duyurdu. İlave 300 bin kişi silah altına alınacak. Putin, “Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse, Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” diyerek örtülü nükleer tehditte bulundu. Rusya’dan yurtdışı uçak fiyatları ise fırladı.
#PutinTarih boyunca İstanbul'da birçok antlaşmalar yapılmıştır. İstanbul'da yapılmış olan önemli antlaşmalardan birisi olan Hünkar iskelesi antlaşması bu bağlamda önemli bir antlaşmadır. Osmanlı devleti zamanında imzalanmış olan Hünkar iskelesi antlaşması önemli maddeler içeriyordu. Hünkar iskelesi antlaşması sosyal medyadan da bilgisi paylaşılan bir antlaşmadır. Peki hünkar iskelesi antlaşması hangi devletlerle imzalandı? Hünkar iskelesi antlaşmasında ki önemli maddeler nedir? Bu antlaşma hangi tarihte ve nerede imzalandı? İşte hünkar iskelesi antlaşması ile ilgili tüm detaylar.
#Hünkar İskelesi AntlaşmasıBirinci Dünya Savaşı’nın 100’üncü yılı dolayısıyla Fransız Ordu Müzesi’nde açılan ‘Doğuda sonsuz savaş’ sergisi, Milli Mücadele sürecinden bazı belge ve görüntüleri de gün yüzüne çıkardı. Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı ile farklı ülkelerden devlet arşivlerinin katkıda bulunduğu sergi ocak sonuna kadar açık kalacak. Ordu Müzesi’nde geniş yer ayrılan serginin girişinde, savaşın kaybeden tarafları Osmanlı, Almanya ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının yıkılışları tahta sandukalarla sembolize edilmiş.
#GazetehaberleriTAHA Akyol "vatan toprağı elden gidiyor" cazgırlığına cevap getirdiği dünkü enfes yazısında, hem Dr. Serhan Ada’nın "Türkiye-Fransa İlişkilerinde Hatay Sorunu" başlıklı araştırmasından; hem de söz konusu ilimize ilişkin tapu ve kadastro verilerinden yola çıkarak, yukarıdaki paranoyanın kocca bir yalandan ibaret olduğunu "a" artı "b" formulle teşhir etti.
İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Buna göre; yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara 96 bin lira ceza verilecek, sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak ve araç aynı süreyle trafikten men edilecek. Çarşı ve mahalle bekçisi durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, zarar verilmesini önlemek amacıyla kişiyi yoklama suretiyle elle dıştan; araçların ise dışarıdan bakıldığında içerisi görünen bölümlerini kontrol edebilecek. İşte detaylar...
#Yetkisiz ÇakarSoğuk Savaş döneminde nükleer deneylere maruz kalan askerlerin kanında, radyoaktif madde tespit edildiği öne sürüldü. İngiltere Başbakanı Starmer, nükleer deneylerinin devlet tarafından örtbas edilmesinin hükümete kadar uzanacağı konusunda uyardı. İnsan hakları avukatı Jason McCue, adaletin sağlanmaması durumunda hükümete zarar vereceği uyarısında bulundu.
#İngiltereGenel Kurul’da bu hafta casusluk suçunun yeni tanımını da içeren yargı paketi görüşülecek. Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürü Mehmet Ökmen, “etki ajanlığı tanımlanıyor” eleştirilerine “Siyasi eleştiriler bu kapsamda değil. Öncelikli şart bir suç olması” yanıtını verdi.
#Genel KurulUyuşturucuyla mücadelede devreye anneler girdi. Uyuşturucunun en çok evde kullanılmasından yola çıkılarak geliştirilen ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesiyle 350 binden fazla anneye ulaşıldı. Annelere uyuşturucu türleri, evlerde saklanabilecek yerler ve etkileri anlatılıyor...
#Narkotik Şube MüdürlüğüOne Direction grubunun üyesi, ünlü şarkıcı Liam Payne, Arjantin’de tatilde olduğu sırada balkondan düşerek hayatını kaybetmişti. Ölüm haberiyle milyonlarca hayranını yasa boğan Payne’nin henüz resmi olarak yayınlanmayan otopsi raporunun detayları ise kan dondurdu.
#Liam Payne