COVID-19, uzaktan sağlık uygulamalarının geniş kitlelerce benimsenmesine neden olarak, sağlık sektöründe dijital dönüşümü tahmin edilemeyecek bir biçimde hızlandırdı. Son dönemlerde, sağlık sektörüne teknolojinin entegrasyonu ile birlikte pek çok yenilik gözlemlemekteyiz. Bunlar arasında, en heyecan verici yeniliklerden biri, sektörde uzun yıllardır tartışılan, ancak bugüne kadar gerçekleştirilemeyen önlemleri de desteklemeye başlayan ve ön sağlık hizmetlerini devrimleştiren giyilebilir sağlık cihazları…
#Giyebilir CihazlarBu haftaya damgasını vuran haber kuşkusuz Nobel Tıp Ödülü’nün sahiplerinin açıklanması oldu. Bilim insanı Michael Houghton ile Amerikalı Harvey J. Alter ve Charles M. Rice, keşfettikleri Hepatit C virüsü nedeniyle pazartesi günü Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldüler.
#NobelHUAWEI Türkiye’de çok beklenen, dünyanın ilk Ambulatuvar Kan Basıncı İzleme Özellikli Akıllı Saati Watch D2 ve Watch Ultimate serisinin en gelişmiş akıllı saati Watch Ultimate Green Edition ile birlikte Türkiye’nin en uygun fiyatlı ve en hızlı WiFi 7 destekli router’ı olan HUAWEI WiFi 7 BE3 tanıttı. HUAWEI ayrıca Türk Hava Yolları ve Acıbadem Hastaneleri ile gerçekleştirmeye başladığı iş birliklerini de duyurdu.
#Sponsorlu İçerikHuawei 19 Eylül'de İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen HUAWEI Yenilikçi Ürün Lansmanı etkinliğinde, HUAWEI WATCH GT 5 Serisi, HUAWEI WATCH D2 ve HUAWEI WATCH Ultimate Green dahil olmak üzere giyilebilir cihazlar için 'Fashion Edge' yaklaşımıyla merakla beklenen birçok ürünü tanıttı. Lansmanda ayrıca, yeni nesil ekran teknolojileriyle öne çıkan HUAWEI MatePad Pro 12.2 inç ve HUAWEI MatePad 12 X tabletler ve yepyeni tabletlerle gelişmiş üretkenlik ve sorunsuz bağlantı için yükseltilmiş teknolojiler de duyuruldu.
#Sponsorlu İçerikYaklaşık 18 yıldır doktorluk yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Görkem Astarcıoğlu, sağlık sektöründeki ihtiyaçları analiz ederek, bu ihtiyaçları yerli çözümlerle karşılamaya yönelik önemli bir girişimi hayata geçirdi. Kurduğu Hekimanne A.Ş.’de hem mobil bir uygulama geliştiren hem de bu uygulamayla birlikte çalışan giyilebilir ateş ölçüm cihazı üreten Dr. Astarcıoğlu’nun hedefinde ihracat da var.
#1İngiltere Veri Koruma Birimi (ICO) yetkilileri, şirketlerin gelecekte çalışanları izlemek veya işe almak için beyin izleme teknolojisini kullanabileceğini söylüyor. ICO'ya göre, "nöroteknolojinin" doğru şekilde geliştirilmemesi ve kullanılmaması halinde ayrımcılık tehlikesi var.
#NöroteknolojiYüzyılın felaketi deprem 11 ilde 100 bin kilometrekare alanı etkilerken bütün birimler enkazlardan hayat kurtarmak için zamanla yarıştı. Yıkımın boyutunu tespit ve koordinasyonda savunma sanayimizin teknolojileri devreye girdi: İHA’lar, JEMUS (Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi), yeraltı görüntüleme, tespit ve analiz cihazları, duvar arkası radarlar, göçük altı görüntüleme cihazları, çubuk kamera, termal kamera...
#Deprem BölgesiTÜRK savunma sanayindeki öncü kuruluşu HAVELSAN’ın koordinatörlüğünde hazırlanan “Team Aware” projesi, geçtiğimiz yıl 15 tam puanla 92 proje arasından birinci olarak seçilip, Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye layık görüldü. Türkiye’de 112 ambulans merkezlerinin kurulmasına öncülük eden, Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği (AAHD) Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, Türkiye’nin hazırlağı projenin Avrupa’da acil durumlara müdahaleyi kolaylaştıracağını söyledi. Dr. Sofuoğlu, projeyi şöyle anlattı:
#1Genellikle bir makinenin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, bağlamsal anlam çıkarma ve tahminler yapma gibi) insanlar kadar veya insanlardan daha iyi gerçekleştirme yeteneği olarak tanımlanan yapay zeka (artificial intelligence - AI), yaşama, çalışma ve sosyalleşme şeklimizi temelden değiştiriyor.
#TeknolojiKoronavirüs pandemisi artık geride kalsa da kapanmalar ve aşılama kampanyalarıyla geçirdiğimiz iki yıl hayatlarımızı geri dönülmez şekilde değiştirdi. Virüs kapmaktan ve hastalığı ağır geçirmekten bizi koruyan aşılarla ilgili bilimsel çalışmalar yürütülmeyeyse hâlâ devam ediliyor. Yapılan son aşı çalışmasının sonuçlarıyla herkesi şoke etti…
#COVID-19Gün geçmiyor ki metaverse’e yönelik yeni bir haber, araştırma, gündem ya da uygulama ile karşılaşmayalım. Metaverse’ün bu kadar ön planda olmasının en büyük nedenlerinden biri, metaverse ile ortaya çıkacak olan yeni ekonomik fırsatlar: Goldman Sachs ve Morgan Stanley metaverse'ü 8 trilyon dolarlık bir pazar olarak tanımlarken, Citi Group’un yaptığı bir analiz, metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 13 trilyon dolara çıkabileceğini ortaya koyuyor…
#Ergi ŞenerInternetin ve sanal dünyanın temellerini ve işleyişini değiştirecek olan “metaverse"ün, teknoloji dünyasında gelmiş geçmiş en yıkıcı etkiye neden olacağı düşünülüyor. Bu kadar devrimsel ni-teliğine rağmen; içinde bulunduğumuz dönemde metaverse, çok fazla vaat içeren, kafa karışıklığına neden olan ve spekülasyon kaynağı haline gelen bir kavram haline de geldi. Pek çok sunumda, paylaşımda ya da manşetlerde herhangi bir artırılmış gerçeklik (AR) ya da sanal gerçek-lik (VR) deneyimi “metaverse” olarak lanse ediliyor ve örneklendiriliyor. Metaverse’ün popülar-itesinde ve gündemin hep üst sıralarında olmasında, bu süreçte “aman geç kalmayalım telaşının ve psikolojisinin” de büyük etkisi bulunuyor. Öte yandan, metaverse’ün Dünya’nın en büyük 5 teknoloji devinin (Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft) ilk kez aynı alanda rekabet edecek bir odak noktası olması; metaverse’e yönelik bundan böyle sürekli ilgi olacağının somut bir göstergesi.
#Ergi ŞenerYeni bir yıla yaklaşmanın heyecanını artık yavaş yavaş hissetmeye başlıyoruz. Bu sebeple yeni yılın trendlerine, yeniliklerine ve değişimlerine kendimizi hazırlamaya başlamamız gerekiyor artık. Evet belki yine Covid19 ve dünyanın yaşadığı ekonomik değişimler ya da “keşke birdenbire düzelse” dediğimiz birçok konu yine gündemimizi işgal edecek, belirsizlikler yine var olacak. Ama her ne olursa olsun bence yeni yıla yine de kocaman bir şans vermek lazım.
#Ecehan ErsözDijital sağlık alanında farklı uygulamaların hayata geçirilmesi dikkatleri tıptaki teknolojik gelişmelere yoğunlaştırıyor. 5G ile yapılan uzaktan ameliyatlar, bazı hastalıkların teşhisi için kullanım onayı alan yazılımlar ve tedavide kullanılan VR uygulamalar tıp alanındaki teknolojik gelişmelerin ileride topluma sağlayacağı katkıların habercisi.
#Serap Torun“Giyilebilir cihazlar”dan beklentilerimiz ve bu terimin çağrıştırdıkları, teknolojideki gelişmeler ve artan uygulama çeşitliliği ile zamanla değişti. Bu durum aslında son derece normal ve diğer teknolojiler açısından da geçerli. Gelişmekte olan teknolojiler ile ilişkimiz zamanla bir zemine oturuyor ve belirli bir süreç doğrultusunda teknolojileri anlamlandırmaya başlıyoruz.
#Ergi Şener2021 yılının temmuz ayında, 18-56 yaş arası kişiler arasında yapılan araştırma sonucunda Huawei ve IPSOS araştırma şirketi tarafından Türkiye’deki pandemi süreci fiziksel ve zihinsel sağlık durumu, kişilerin bu konularda yaşadıkları sorunlar ve önlemler ile giyilebilir cihaz satın alma ve kullanım tercihlerine ışık tutan bir rapor yayınlandı.
#HuaweiAkıllı saatlerin popülaritesinin artmasıyla birlikte, birçok kalp atış hızı gibi insan sağlık verilerini takip etmeye başladı. Hatta bu verilere bakıp doktorların kapısını çalanların sayısı da bir hayli arttı. Peki saatimizin ekranında gördüğümüz değerler bize ne anlatıyor? Konunun uzmanına sorduk...
#Kalp Atış Hızı23 Temmuz - 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında, Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleşecek, Dünya’nın en büyük spor organizasyonu olan Olimpiyatlar için geri sayım başladı. Tokyo Olimpiyatları hey-ecan dolu müsabakalar kadar, kullanılacak yeni teknolojiler ile de fark yaratmaya aday… Normal şartlar altında geçtiğimiz yıl gerçekleşmesi gereken Olimpiyatlar, Covid-19 salgını nedeniyle bu yıla ertelenmiş ve 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ertelenen tek olimpiyat ünvanını da almıştı…
#TeknolojiSanofi’nin hayata geçirdiği PharmUp Girişimcilik Programı’nın 2021 yılı katılımcıları açıklandı. İkinci dönemi Endeavor iş birliğinde gerçekleşen ve 64 başvuru arasından programa seçilen Avokadio, Farma VR, Gene2info, Genz Bioteknoloji, Medklik ve Oruba adlı 6 girişim, 3 ay sürecek hızlandırma dönemine başlayacak.
#SanofiSanofi’nin hayata geçirdiği ve sağlık alanında fark yaratacak fikir ve proje sahiplerinin başvurduğu PharmUp Girişimcilik Programı’nın ikinci dönemi Endeavor iş birliğinde başlıyor. Yenilikçi sağlık çözümleri konusunda başvurular 1 ay boyunca kabul edilecek, Nisan ayında ise başvuru süreci tamamlanarak, seçilen projeler için 3 ay sürecek hızlandırma dönemi başlayacak.
#SanofiAmazfit, kişilerin sağlık ve yaşam kalitesini yönetmek hedefiyle hem Android hem de iOS cihazlar için sunduğu Zepp uygulamasını ileri teknoloji yatırımlarıyla geliştirmeyi sürdürüyor. Amazfit Türkiye Ülke Müdürü Murat Sungur Özkan, Amazfit akıllı giyilebilir cihaz kullanıcılarının Zepp’le birlikte sağlık ve spor aktivitelerini kontrol altına alabildiklerini ve uygulamanın sunduğu avantajlar sayesinde yaşam kalitelerini iyileştirebildiklerini belirtiyor.
#Amazfit2020, dijital hizmetlerin ve altyapının önemini ve değerini benzeri görülmemiş bir şekilde ortaya çıkardı. Uzaktan çalışmanın yükselişi ve tüketici alışkanlıklarındaki küresel değişimden, internet eğlence hizmetlerinin elde ettiği devasa kârlara kadar bağlantılı altyapının toplumun günlük işleyişinde ne kadar önemli hale geldiğine şahit oluyoruz. Peki bütün bunlar mahremiyet için ne anlama geliyor?
#Kaspersky