Gıda ürünlerinin ait olduğu partinin tanımlanmasını sağlayan işaretlemeye ilişkin usul ve esasları belirlendi. İşletmeciler, ürünlerde kullandıkları parti numarası veya işaretinin uygunluğunun kaydını tutarak, talep edilmesi halinde Tarım ve Orman Bakanlığına sunacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTürk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği açıklandı. Tüketici ve insan sağlığını, tüketici haklarını, gıda satışında adaletin sağlanmasını ve çevrenin korunmasını da göz önünde bulundurarak gıda katkı maddelerinin listesi, gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılan gıda katkı maddelerinin kullanım koşullarını, gıda katkı maddelerinin etiketleme kuralları belirlendi.
#SucukMilli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumlarda çalışan personele verilen ilk yardım eğitimlerinin sayısı artırılıyor. 2019-2022 yılları arasında 55 bin 460 öğretmen ve personel, okullarda olabilecek acil müdahale gerektiren durumlara karşı 'yetkili ilk yardımcı' sertifikası aldı. Öte yandan 'Mesleki Eğitimde 1000 Okul İyileştirme' projesi kapsamında da 45 bin öğretmen ilk yardımcı olmaya hak kazandı.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı, 'Görevimiz İlk Yardım' sloganıyla 81 ilde 260 bin öğretmen ve okul personeline yönelik ilk yardım eğitimi seferberliği başlattı. Bakan Ziya Selçuk, "Okulda tehlikeli ve ani bir durumda öğretmenlerimizin uygulayacağı ilk ve ivedi sağlık desteği çok önemli" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ‘İlk Yardım Eğitim Seferberliği’ projesi kapsamında gelecek üç ayda ilk etapta 260 bin öğretmen, idareci ve diğer okul çalışanlarına, ardından da öğrenci ve velilere ilk yardım eğitimi verilmesini hedeflediklerini söyledi.
#Milli Eğitim BakanlığıTarım ve Orman Bakanlığının hizmetlerinin etkinliğinin arttırılması ve dijitalleştirilmesi amacıyla çeşitli tarım faaliyetleri ve uygulamaları ile hayvancılık alanında çeşitli yönetmelik ve tebliğlerinde değişiklik öngören düzenlemeler, Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayımlandı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıMEB’e bağlı kurumların bünyesindeki kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalarda ‘Okul Gıdası’ logosunun kullanımıyla ilgili detaylar belirlendi. Eğitim kurumlarında satışı uygun olmayan gıda ve içeceklerde ‘Okul Gıdası’ logosu bulunamayacak.
#Milli Eğitim BakanlığıTürk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yapılan değişiklikle, ekmek çeşitleri en az 200 gram ağırlıktan başlamak üzere 10'ar gram artırılarak piyasaya arz edilecek. Tebliğin ekmeğin ağırlığına ilişkin hükmü, 1 Ocak 2018'den itibaren yürürlüğe girecek.
#Ekmek FiyatlarıGümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, obeziteyle etkin mücadele amacıyla Türkiye'de faaliyet gösteren gıda işletmecilerince "Ulusal Gıda ve İçecek İttifakı-Türkiye Taahhüdü" oluşturulduğunu belirterek, "Taahhüt, en geç 1 Ocak'ta fiilen uygulanmaya başlanacak. Tavsiye edilmeyen gıdaların reklamı yapılmayacak." ifadesini kullandı. İzleyici kitlesi 12 yaş altı çocuklar olan televizyon programlarında ve tamamen çocuklara özel tematik kanallarda gazlı içeçek, cips, şekerleme reklamları olmayacak.
#Gazlı İçecekEnerji içecekleri spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak. 18 yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmayacak. Ürünlerin etiketinde "Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir" ifadesi bulunacak.
#Enerji İçecekleriGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, peynirin tuz ve yağ oranları ile etiket bilgilerine ilişkin standartları belirleyen tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere, kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek. Peynirlerin etiketinde, "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir", "çiftlik peyniri" gibi nitelemelere yer verilmeyecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından peynir ile ilgili Türk Gıda Kodeksi kapsamında yapılan ilk düzenleme yolda. Peynirin çeşidine göre üretiminden tuz-yağ oranına, etiket bilgilerinden muhafazasına kadar tüm standartları belirleyecek olan tebliğ, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yeni düzenlemeyle peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı mevcut uygulamaya göre yüzde 35 ila yüzde 61 arasında değişen oranlarda azaltılıyor. Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5’i arasında tuz kullanılabilecek.
Yumurtanın paketlenmesinden muhafazasına, depolanmasından taşınma ve pazarlanmasına ilişkin standartlar yeniden düzenlendi. Doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta doğrudan tüketime sunulamayacak ve gıda sanayiinde kullanılamayacak. Doğrudan tüketime sunulan A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak.
Hızlı dondurulmuş gıdaların taşınması, depolanması, dağıtımı ve perakende satış reyonlarında muhafazası sırasında soğuk zincirin kırılmaması için her aşamada sıcaklık kontrolü yapılacak. Sıcaklık kayıtları gıda işletmecisi tarafından düzenli aralıklarla tarih ve zaman belirtilerek kayıt altına alınacak. Resmi kontroller sırasında hızlı dondurulmuş gıdalarda rastgele sıcaklık kontrolleri yapılacak.