'Geometric Patterns with Creative Coding' (Yaratıcı Kodlama ile Geometrik Desenler) adlı yeni kitabı New York'ta bulunan Apress tarafından yayımlanan Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi, sanatçı Selçuk Artut, "Soyutlama meselesinin kökenlerini anlamak istediğimde geometrik desenlerin kendine has, inanılmaz bir dünyasının olduğunu sezdiğimden konuya derinlemesine girmek için bir türlü cesaret edemiyorum. Bir süre konu üzerine çalışıp bu cesareti topladıktan sonra gelenekte var olan desenleri kendi yöntemlerimle yaratıcı kodlama ile üretebileceğime dair bir maceraya atıldım. Bunu başarabildiğimi görünce elbette bu düşüncelerimi başkalarıyla da paylaşmak istedim ve gelenekte bulunan 23 farklı deseni analizleyerek, bu yöntemi uygularak oluşturmayı başaran kitap bu şekilde ortaya çıkmış oldu" diyor.
#Selçuk ArtutSabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi sanatçı Selçuk Artut’un teknolojik sanat, yaratıcı kodlama, geometri sanatı tekniklerini kullandığı 'Geomart-ut7'’ isimli yeni sergisi Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşuyor.
#Selçuk ArtutHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalBu hafta Dolu Kadehi Ters Tut, Zorlu PSM’de; Ceylan Ertem ‘Sezen Aksu Tribute’ konseri için JJ Arena’da sahneye çıkacak. Dünyaca ünlü isimler İstanbul’a geliyor; İrlandalı rock grubu God is an Astronaut, IF Performance Hall Beşiktaş’ta sahneye çıkacak. Ben Klock, Volkswagen Arena’da; Stephen Bodzin ise Klein Phönix’te DJ kabininin başına geçecek.
#KonserLatince kökenli bir sözcük olan üniversite, günümüzde yüksekokul ve fakülte isimleriyle de biliniyor. Öğrencilerin liseden sonra eğitim gördüğü üniversitelerin tarihi birçok kişi tarafından merak ediliyor. Dünyanın ilk üniversitesi nerede, ne zaman ve kim tarafından kuruldu? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#ÜniversiteKâğıt sanatçısı Gürat Öztürk, turna katlayarak başladığı origami sanatında Türkiye’deki ilk kişisel sergiyi açarak hobisini profesyonelliğe taşımayı başardı. Katladığı her kâğıda sınırsız hayaller sığdıran sanatçı, dilek ağacının dallarına “bin turna” asarak başlattığı sosyal sorumluluk projeleriyle de farkındalık yaratıyor.
#Gürat ÖztürkIII. Selim, 24 Aralık 1761 tarihinde doğdu. 34 yıl sonra doğan ilk Osmanlı şehzadesi olduğu için, doğduğu gün başta İstanbul olmak üzere birçok kentte kutlamalar düzenlendi. Annesi Mihrişah Valide Sultan, babası III. Mustafa'dır. Amcası I. Abdülhamid tahta çıktığında, şehzadenin iyi bir eğitim görmesini sağladı. III. Selim kimdir, hüküm sürdüğü dönemde hangi olaylar yaşandı? Sizin için araştırdık.
#III. Selim Kimdir?90’ıncı yaşını kutlayan Adnan Çoker, Bizans, Selçuklu Osmanlı mimari formlarını resimsel konturlara dönüştürerek Türk resim tarihinde benzersiz bir estetik üslup yarattı. Bu stil taklidi bile yapılamayacak kadar özgün ve güçlüdür. Çoker, Türk plastik sanatlarında bir eşi daha bulunmayan resimsel yapısını kurarak şimdiden anıtlaşmıştır.
#Kitap Sanatİkinci hayat hikayeleri hep ilgimi çekiyor. Bu satırları okuyan gençler için, tren kaçtı diye dertlenen yaşını başını almışlar için de olumlu etkisi olduğunu, örnek teşkil ettiğini düşünüyorum; meslek seçiminin hep hayatın en önemli kararı diye algılanmasından sebep, özellikle bizim kuşakta kendine uygun eğitimi almamış, pişman olmuş fertler çoktur. Ben de onlardan biriyim.
#Yazarlar2014 yılında Academic Cooperation Association (ACA), lisansta temel bilimler (Liberal Arts) eğitimi konusunu gündemine alan bir toplantı düzenledi ve bu yolla yeniden üniversitelerin özellikle lisans eğitimi düzeyinde konuyla ilgili çalışmalar yapmalarının önemine dikkati çekti.
#Temel BilimlerGelecekte neler olacak? Bunu herkesten çok bilen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Biri, geçen seneden beri Microsoft’un CEO koltuğunda oturan Satya Nadella. Onu vizyonerlik açısından, diğer teknoloji firmalarının tepe isimleri arasında, Facebook’tan Mark Zuckerberg, Google’dan Eric Schmidt, Apple’dan Tim Cook’un yanında sayabilirsiniz. Ama onlardan bir farkı var. Amerikalı değil. Gelişmekte olan bir ülkenin, Hindistan’ın Haydarabad şehrinde doğup büyüdü. 58 yaşındaki bu bilgisayar dâhisi, 1992’den beri Microsoft’ta her seviyede çalışıp en tepeye dişiyle tırnağıyla kazıyarak geldi. O günümüzde büyük rağbet gören bulut teknolojisinin ardındaki beyinlerden. Yapay zekânın bir alt grubu olarak değerlendirilebilecek makine öğrenmesine ve bunu mümkün kılan ‘büyük veri’ye özel önem veriyor. Nadella, sadece bir işadamı değil bir teknoloji düşünürü. ODTÜ’de düzenlenen ‘Microsoft Türkiye Nesnelerin İnterneti ve Büyük Veri Konferansı 2016’nın açılışını yapan Nadella’yla sadece Hürriyet Pazar konuştu.
#Satya NadellaAslında hepimiz amatör origamiciyiz. Kağıttan yaptığımız uçak ve gemiler bunun kanıtı. Atilla Yurtkul ve Kunsulu Jilkishiyevna ise çok daha karmaşık modeller yapan profesyoneller. Rusya’da düzenlenen Uluslararası Açık İnternet Origami Olimpiyatları’nda 109 yarışmacı arasından Yurtkul ikinci, Jilkishiyevna dördüncü oldu. Bizi de 25 ülke arasında ikinciliğe yükselttiler. Endüstri, moda ve fizik tedavide kullanılan origamiyi onlardan dinledik
Ressam Aslı Kutluay “I come from Anatolia” isimli projesiyle milattan önce 8000 yılından Cumhuriyet’e kadar Anadolu’yu kadınlar üzerinden anlattı. Proje kapsamında ünlü modacı Cemil İpekçi ve Belçikalı şair Luc Zwaene-pol’la birlikte çalışan Kutluay, kadın ve erkeğin dengede olduğu zaman toplumun daha mutlu olacağını söyledi.
O, ‘Binbir Gece’ dizisinde yıldızı parlayanlardan… Dizide kişilik çatışması yaşayan, silik bir karakter olarak tanıdığımız Ali Kemal’i canlandıran Ergün Demir’in; dizideki pasif karakterinin aksine sanat hayatındaki aktif çalışmalarını, hayat hikayesini ve başarılarının ardındaki mütevazı kişiliğini okuyunca şaşıracaksınız.